Efüzyonlu otitis media ve adenoid hipertrofili çocuklarda topikal nazal steroid kullanımının tedavideki rolünün araştırılması
The role of topical nasal steroids in the treatment of children with otitis media with effusion and/or adenoid hypertrophy
- Tez No: 141868
- Danışmanlar: PROF. DR. M. UMUT AKYOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: adenoid hipertrofisi, efüzyonlu otitis media, topikal nazal steroid, allerji
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Çalışmada prospektif olarak efüzyonlu otitis media (EOM) ve adenoid hipertrofisi (AH) tanısı alan, medikal tedavi ile iyileşmeyen ve cerrahi indikasyonu konulan hastalar ilaç ve kontrol gruplarına ayrıldı. îlaç grubuna 6 hafta ile nazal yolla mometazon furoat monohidrat, 100 mcg/gün dozunda verildi. Kontrol grubu ise ilaçsız takip edildi. İlaç grubunda yaşlan 3-15 arasında değişen 67 AH' li hasta mevcuttu ve bunların 34' ünde EOM'da vardı. Kontrol grubundaysa yaşları 3-13 arasında değişen 55 AH' li hasta mevcuttu ve 29' unda aynı zamanda EOM' da vardı. Tüm hastalarda başlangıçta ve 6 haftanın sonunda AH için obstrüktif şikayetlerin sorgulanması ve endoskopik muayene; EOM içinde otoskopik muayene ve odyolojik tetkikler yapıldı. Tüm hastaların allerji sorgulaması ve deri testi de yapıldı. Tedavi sonrasında, AH' nin hastaların % 67,2'sinde (45 hasta) gerilediği (p0,05).
Özet (Çeviri)
Patients with adenoid hypertrophy (AH) and/or otitis media with effusion (MEE) who didn't respond to medical therapy and were scheduled for surgery, were divided into control and treatment groups. Mometasone furoate monohydrate (100 meg/day) was given to patients in the treatment group and control group was followed up without any treatment. 67 children, aged 3-15 years with AH were present in the treatment group and 34 of them had also MEE. 55 children with AH aged 3-13 were present in the control group and 29 of them had MEE. Patients were evaluated with symptom questionnaire, endoscopic examination, tympanogram, pure tone audiometry and otoscopic examination at the beginning and at the end of 6 weeks. Also, all patients were evaluated for allery by special questionnaire and skin prick test.