İşitme eşiklerinin, otoacoustic emission input/output fonksiyonu ile değerlendirilmesi
The evaluation of hearing thresholds with otoacoustic emission input/output function
  1. Tez No: 141871
  2. Yazar: SERPİL ALLUŞOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme eşikleri, distortion product otoacoustic emision input/output fonksiyonu
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Aütışoğhı, S., İşitme eşiklerinin otoacoustic emission input/output fonksiyonu ile değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Konjenitai işitme kayıplarının konuşma ve lisan gelişimini olumsuz etkilemesinden dolayı, işitme kaybı tanısının biran önce konulması ve çocuğun en erken dönemde amplifiye edilmesi önemlidir. Konvansiyonel testlerle değerlendirilmesi zor olan bireylerde, DPOAE I/O fonksiyonu kullanılarak, işitme eşiklerinin objektif olarak saptanması mümkün olabilmektedir. Ayrıca I/O fonksiyonunun eğimi, normal ve işitme kayıplı kulaklarda farklılık göstermektedir. Ancak, kullanılan alete ve testin yapıldığı kliniklere göre, sonuçlarda farklılıklar olmaktadır. Bu nedenle DPOAE cevaplarının kliniğimize ait normatif verilerinin belirlenmesi; DPOAE eşikleri ile odyometrik eşiklerinin ilişkilendirilmesi ve koklear patolojisi olan İK'lı kulaklarda I/O fonksiyonu cevaplarının diğer gruplara göre farklılıklarının ortaya konması hedeflenmiştir. Bu amaçla çalışmamızda, Hacettepe Üniversitesi Odyoloji Bilim Dalı'nda işitmesi normal olan (n=24), SNİK olan (n=17) ve koklear patoloji bulguları pozitif olan İK'lı kulakların (n=34) 0.5-8 kHz frekanslarında ve 30-70 dB SPL şiddet aralığında DPOAE I/O cevaplan incelenmiştir. Normal işiten kulaklar orta şiddetli uyanlarda saturasyon, düşük-yüksek şiddetli uyanlarda düz cevap artışı sergilemiştir. İşitme kayıplı kulaklardaki I/O fonksiyonunda, orta şiddetlerdeki basıklık kaybolup, düz bir cevap eğrisi meydana gelmiştir. İşitme kayıplı iki grupta I/O eğimleri arasında belirgin farklılık olmadığı, fakat normal gruba göre daha dar açılı eğimler sergiledikleri gözlenmiştir. Yüksek şiddetli uyanlarda, işitme kayıplı kulaklarda elde edilen I/O fonksiyonunun eğiminin daha dik okluğu tespit edilmiştfc, DPOAE I/O eşikleri ve odyometrik eşikler arasındaki ilişki 0.5-8 kHz frekans aralığında karşılaştırılmış ve sadece 2 kHz'de anlamlı ilişki bulunmuştur. DPOAE I/O fonksiyon cevaplarının yorumlanmasında, farklı matematiksel yaklaşımların kullanılması ile yalan bir gelecekte DPOAE I/O fonksiyonlan ile işitme eşiğinin daha doğru olarak saptanmasının mümkün olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Alhisoghi, S., The evaluation of hearing thresholds with otoaeonstic emission input/output function, Hacettepe University, Health Sciences Institute Master Science Thesis in Audiology and Speech Patology, Ankara, 2004. Early diagnosis of hearing impairment and amplification of hearing is very important, because congenital hearing loss negatively affects speech and language development. By using DPOAE I/O functions, it's possible to predict the objective hearing thresholds of the patients who are difficult to examine with conventional tests. Also, slope of the I/O function seems to differentiate in normal and heraring impaired ears, depending on equipment and clinics. Therefore, our goal was to determine our clinic's DPOAE response's normative data ; to setup a relationship between DPOAE thresholds and audiometric thresholds ; and to differentiate I/O function responses in ears with cochlear patology from other groups. With this purpose in our study, DPOAE I/O responses evaluated in 0,5-8 kHz frequency range and 30-70 dB SPL mtensity range in normally hearing group (n=24), sensorineural hearing loss group (n=17) and the hearing loss group with cochlear patology (n=34) at Audiology Department of Hacettepe University. Normally hearing group showed saturation at moderate intensity levels and flat response growth in low-high intensity levels. I/O function in hearing impaired groups at moderate intensities the compressive behaviour of the slope tended to be lost and slope of the function became linear. It was observed that there was no significant difference between two hearing impaired groups' I/O slopes; however their slopes' angle were more acute than normal group. At higher intensity stimulations, I/O functions in hearing impaired groups showed steeper slopes. The relationship between DPOAE I/O thresholds and audiometric thresholds were compared at 0,5-8 kHz frequency range and significant relationship was found only at 2 kHz. The evalution of DPOAE I/O responses with different mathematical approaches, in near future, it would be possible to define hearing tresholds more accurately with DPOAE I/O functions. Keywords : Hearing thresholds, distortion product otoacoustic emission input/output functions