Akut vestibülokoklear yetmezlikli olgularda transkranyal doppler ultrasonografi bulgularının odyovestibüler test sonuçlarıyla karşılaştırılması
Comparison of transcranial doppler ultrasonografic findings in acute vestibulocochlear failure fact with audiovestibuler test results
- Tez No: 141937
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM UZUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Vestibüler nörinit, Meniere hastalığı, ani işitme kaybı, Transkranyal Doppler, beyin sapı işitsel odyometrisi(ABR). 64, Vestibular neuronitis, Meniere's Disease, sudden hearing loss, Doppler ultrasound, Auditory brainstem responses. 66
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET İç kulağın vestibüler ve odituar kompartımanlarının ani ortaya çıkan patolojilerinden vestibüler nörinit, Meniere hastalığı ve ani işitme kaybı akut vestibulokoklear yetmezliklerin en sık rastlanan klinik durumlarıdır. Vasküler patoloji başta olmak üzere pek çok etyolojik faktör sorumlu tutulabilir. Bu çalışmada 18'i vestibüler nörinitli, 14'ü Meniere hastalıklı ve 13'ü ani işitme kayıplı toplam 45 olgunun impedans odyometri, saf ton odyometri, bitermal kalorik test, Auditory Brain Stem Response ve Transient Evoked Otoakustik Emisyon ölçümleri yapılarak tam konuldu. Bundan başka vasküler etyolojiyinin ayırıcı tanısı için Transkranyal Doppler Ultrasonografi tetkiki tam anında ve tedavinin 1-3. aylan arasında tekrarlandı. Kontrol grubu olarak bir kulak hastalığı öyküsü olmayan, odyovestibüler değerlendirmede patolojik bulgu saptanmayan 19 sağlıklı birey randomize olarak seçildi. Vestibüler nörinit ve ani işitme kayıplı olguların baziler ve vertebral arter ortalama akım hızı ve sistolik akım hızı ortalamaları tedavi öncesinde kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlı olarak düşük, pulsatil indeks ortalamaları ise istatistiksel anlamlı olarak yüksek bulundu. Tüm olgu gruplanmızm baziler arter, vertebral arter ortalama alam hızı ve sistolik akım hızı ortalamaları tedavi sonrasında tedavi öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı artış gösterdi, pulsatil indeks değerlerinde de istatistiksel anlamlı bir azalma saptandı. Sonuç olarak; akut vestibulokoklear yetmezliklerden vestibüler nörinit ve ani işitme kaybında risk faktörlerim taşıyan olgularda vasküler etyoloji ön planda düşünüldüğünde impedans odyometri, saf ton odyometri, bitermal kalorik test, Auditory Brain Stem Response ve Transient Evoked Otoakustik Emisyon tetkiklerine ilave olarak Transkranyal Doppler Ultrasonografinin de fizyopatolojik ayırıcı tanısında kullanılması önerilebilir. 63
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF TRANSCRANIAL DOPPLER ULTRASONOGRAFTC FINDINGS WITH AUDIOVEST1BULER TEST RESULTS IN ACUTE VESTIBULOCOCHLEAR FAILURE FACT SUMMARY Vestibuler neurinitis, Meniere disease and sudden hearing loss, which are the pathologies of inner ear vestibuler and audituar compartments, that appear suddenly is the most encountered clinic occurance of acute vestibulocochlear failure. Mainly vasculer pathology and many etiologic factor can be accepted as the reason. In this study, totally 45 case, 18 of vestibuler neurinit, 13 of sudden hearing loss and 14 of Meniere disease were diagnosed by measuring of impedans audiometri, pure tone audiometri, bitermal caloric test, Auditory Brainstem Response and Transient Evoked Otoacoustic Emission. Otherthan these ones due to the distinguishing diagnosis of vasculer etiology Transcranial Doppler Ultrasonography was repeated at the moment of diagnosis and between 1-3 months of diagnosis. As a control group of 19 healty people selected randomly who didn't have an ear illness story and pathologic signs in audiovestibuler evaluation. The mean values of current velocity and cystolic current velocity related with basilary and vertebral arteries of cases with vestibular neurinitis and sudden hearing loss were found lower and mean pulsatil index values were found higher before treatment, in contrast with control group. A stastistical mean of difference was fixed in between. In conclusion, we think that we can use Transcranial Doppler Ultrasonography in addition to impedans audiometri pure tone audiometri, bitermal caloric test, Auditory Brain 65Stem Response and Transient Evoked Otoacoustic Emission studies when vestibuler neurinit, one of the acute vestibulocochlear failures and vasculer ethiology, an the facts of sudden hearing loss which carries the rise factor was firstly concerned.