An attempt to understand Hume's philosophy of religion
Hume'un din felsefesini anlama çabası
- Tez No: 141953
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ SAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Din, felsefe, Aydınlanma, Hume, Hıristiyanlık vıı, Religion, philosophy, Enlightenment, Hume, Christianity
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma David Hume'un bir emprisist ve naturalist olarak dini değerlendirmesini ve onun rasyonalist felsefecilere karşı savunmasını konu almaktadır. Hume hayatın ve bilginin sınırlarını insan doğası ve tecrübesi olarak görmüş ve naturalist bakış açısıyla dini ve ahlakı yeniden yorumlamıştır. İnsan psikolojisini ve aklını görmezden geldiği ve Tann'yı dini dogmalarla ispat etmeye çalıştığı için Hume, kurumsallaşmış din anlayışını eleştirmiş, bu nedenle de ateist ve din karşıtı olarak tanımlanmıştır. Bu tez, Hume'la ilgili bu yaygın anlayışın doğru olmadığını tartişmaktadir. William Rose, Richard Price ve Joseph Priestly gibi pek çok rasyonalist düşünür VIHume'u ateist anlayışı başlatmak, Tanrı kavramına saldırmak, insan ruhunun ölümsüzlüğünü inkar etmek ve ahlaki yapıyı yok etmekle suçlamaktadırlar. Tez aynı zamanda Hume'un insanı dini ve rasyonel dogmalardan kurtarmayı, insan ve doğa ile ilgili doğru bilgiye ulaşmayı amaçladığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
AIn this thesis I argue that David Hume developed a philosophy of religion as an empiricist and a naturalist philosopher and defended his philosophy against the rationalist tradition. He applied the principle of naturalism to religion and ethics. He believed that the limits of life and knowledge are the limits of our nature and experience. His defense mainly aims to refute rationalizing religious dogmas. Hume questioned any attempt to prove the existence of God through religious dogmas which ignore human ratio and psychology. He rejected institutionalized religion, religious dogmas, and supernatural explanations of religion. Hume has been controversial among religious circles for his views. My thesis aims to demonstrate that the widely held view about Hume that he was an atheist and an enemy of religion is inaccurate. Although rationalist thinkers like William Rose, Richard Price, and Joseph Priestly believed that Hume tried to establish atheism by attacking the concept of God, denying the immortality of IVthe soul, and ruining ethics as a zealot against religion, my conclusion is that he wanted to free man from rational and theological dogmas by replacing them with true knowledge about himself and nature.