Gelişimsel kalça displazisinde dega osteotomisinin asetabulum hacmi üzerine etkisi
Effect of dega ostetomy on acetabular volume in developmenal dysplasia of the hip
- Tez No: 141957
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. CEMALETTİN AKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Gelişimsel Kalça Displazisi, Dega Osteotomisi, Asetabuler Hacim, Developmental Dysplasia of the Hip, Dega Osteotomy, Acetabular Volume
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
IV ÖZET Ahmet Fevzi Özgür, Gelişimsel Kalça Displazisinde Dega Osteotomisinin Asetabulum Hacmi Üzerine Etkisi, Ankara 2004. Asetabuler yetmezlik gelişimsel kalça displazisinin (GKD) bir komponentidir. Asetabulumu tekrar yapılandıran işlemler asetabulumun şeklini değiştirirler. Asetabulum sınırları tek planda yerleşmediği ve asetabulumun şekli herhangi bir geometrik yapıya uymadığı için hacmini doğru biçimde hesaplamak zordur. Bu çalışmada Dega Osteotomisi sonrası asetabulum hacmindeki değişimi hesaplamak için üç boyutlu manyetik resonans görüntüleme (3-D MRG) tekniği kullanıldı. Literatürde Dega Osteotomisi sonrası asetabulum hacmindeki değişim çalışılmamıştır. Bu prospektif çalışmaya ortalama yaşı 28.6 (19-40) ay olan Dega Osteotomisi yapılan 7çocuk (9 kalça) katıldı. Operasyon öncesi kalçaların MRG leri kesit kalınlıkları 1-1.8 mm olacak şekilde çekildi. Asetabulum hacimleri elde edilen görüntülerdeki toplam asetabulum yüzeyinin kesit kalınlığı ile çarpılması ile bulundu. Operasyondan 1-51 gün sonra kalçaların MR görüntüleri tekrar elde edildi. Aynı hesaplamalar yapılarak hacimler tekrar hesaplandı. Bu hesaplamalar yapılırken kemik asetabulum değil kıkırdak asetabulumun içinde kalan hacim hesaplandı. Ayrıca asetabuler indeks ve asetabuler derinlik ölçümleride yapıldı. Asetabuler indeks ortalama 47 (38-56) dereceden 30 (20-38) dereceye düştü. Asetabuler derinlik ortalama 8.67 (6-10) mm den 12.1 (9-14) mm ye çıktı. Asetabuler hacim ortalama olarak % 55(40-69) arttı. Sonuç olarak Dega Osteotomisi yapılan GKD olan kalçaların hacimlerinin arttığı bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ahmet Fevzi Özgür, Effect of Dega Osteotomy on Acetabular Volume in Developmental Dysplasia of the Hip, Ankara 2004. Acetabular insufficiency has been described in patients with DDH. Acetabular reconstructive procedures for the treatment of DDH change shape of the acetabulum. Accurate measurement of volume of the acetabulum is difficult since the margins of the acetabulum do not lie in one plane and shape of the acetabulum is not similar to any known geometric shape We used 3-D MRI technique for measurement of the change in acetabular volume after Dega osteotomy. Several authors stated that pericapsular osteotomies (Dega, Pemberton, Weston) reduce the volume of the acetabulum. In literature measurement of the change in acetabular volume after Dega osteotomy has not been evaluated. In this prospective study seven children (nine hips) with an average age of 28.6 months (19-40) were treated with Dega osteotomy. Before operation MRI images were obtained taking lmm-1.8mm slices. The volume of the acetabulum was than calculated through multiplication of the area of acetabulum within each 3-D slice by the thickness of each slice and subsequent totaling of the numbers. After the operations (1-51 days) MR images were taken again. Same calculations are repeated as described earlier. In this study the chondral acetabulum not the bony acetabulum considered; meaning that the real acetabular volume measured. Also acetabular indexes and acetabular depths are noted. Acetabular index decreased from 47° (38- 56) to 30° (20-38), and acetabular depth increased from 8.67 (6-10) mm to 12.1 (9- 14) mm, and acetabular volume increased 55% (40-69). These results indicated that acetabular volume of DDH treated with Dega osteotomy increases considerably.