Hibrid total kalça protezleri orta dönem takiplerinde yakalığın aseptik gevşemeye ve proksimal femur kemik stoğuna etkisi
The effect of collar on aseptic loosening and proximal femoral osteolysis in hybrid total hip arthroplasty
- Tez No: 141956
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ATİLLA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Total kalça protezi, hibrid, aseptik gevşeme
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
IV ÖZET Çağlar Ö, Hibrid total kalça protezlerinde orta dönem takiplerinde yakalığın aseptik gevşemeye ve proksimal femur kemik stoğuna etkisi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2004. Bu çalışmanın amacı, yakalıklı protezlerde, uygun ve hatalı yakalık yerleşiminin aseptik gevşemeye ve proksimal femur kemik stoğuna orta dönemde etkisini karşılaştırmaktır. Çalışmaya 1992-1998 yıllan arasında hibrid sistemle total kalça artroplastisi uygulanan ve en az 2 yıllık izleme sahip olan 94 hastanın (102 kalçası ) dahil edildi. Tüm hastalara aynı tip implant, aynı teknikle yerleştirildi. Post- operatif grafilerde yakalıklar, A(ideal yerleşim); B (yalnızca çimento üzerine yerleşim) ve C ( yakalık ile kemik arasına çimento interpozisyonu) olarak ayrıldılar. Protez-çimento, kemik-çimento arası radyolüsensi; protez pozisyonu, gruen zone 7'deki kortikal kalınlık ve yükseklik değerlendirildi. Hastaların ortalama yaşı 52.09 (17-75) idi. Ortalama takip süresi 4.86 yıldı. Seride 5 femoral komponent, 7 asetabular komponent revize edildi. Posteromedial korteksteki kemik kaybı, Kruskal Wallis testi ile değerlendirildiğinde gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Kaplan Meier analizi ile 5 yıllık sağkalım %86.21 olarak hesaplandı. Çimentolu protezlerde yakalığın beklenen etkisi; kemik rezorbsiyonunu önlemek, çimentoya binen stressi azaltmak, steme binen yükü azaltmak olarak özetlenebilir. Yakalığın yalnızca ideal yerleşiminde fonksiyon görebileceğini öne süren Kelley ve ark. ideal yerleşimde kemik rezorbsiyonunun daha az olduğunu bulmuşlardır. Bizim çalışmamız sonuçlarına bakınca gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmaması, yine A tipi yakalık olan hastalarda da aseptik gevşemeye bağlı revizyon uygulanmış olması, ideal temas sağlansa da yakalığın amaçlanan görevini tam olarak yapamadığım göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Cağlar, O., The effect of collar on aseptic loosening and proximal femoral osteolysis in hybrid total hip arthroplasty, Hacettepe University Faculty of Medicine,Thesis in Orthopaedics, Ankara, 2004. The purpose for using a collared femoral stem is to redistribute the loading on the medial femoral neck, reduce proximal cement stress and proximal stem stress. If the collar has such an effect, there must be a difference between the cases with or without good contact of the collar on bone. The purpose of this study is to compare the proximal femoral bone resorption and aseptic loosening in cases that had bad or good contact between the collar and the femoral neck. A total of 94 patients with 102 hips who had hybrid total hip arthroplasty were included in this study. The mean age was 52.09 (range 17-75) at the time of the surgery. The mean follow up was 4.86 year. The same implant with the same surgical technique was meticulously performed in all of the patients. The contact of the collar with the femoral medial neck was divided into three groups as described by Kelley et. all. Radyolucency between bone-cement and stem-ceme?. interface; radiolucent lines in Gruen Zones and medial femoral neck resorption was determined. When the bone resorption in the medial femoral neck was evaluated, we did not find any statistically significant difference among these groups. (Kruskal Wallis test) Five year survival using revision as an end point was 86.21 %. There were 5 femoral and 7 acetabular revisions. The collar was designed for preventing the bone resorption in the medial femoral neck and decreasing the proximal stem stress and proximal cement stress. Kelley et. all proposed that the collar settlement have to be ideal for optimum function. They found less bone resorption and less loosening rate in their group. Contrary to previous work, we were unable to find any effect of collar on the proximal femoral bone. In conclusion, the collar did not prevent calcar resorption even when ideal contact was achieved between the collar and proximal medial femoral neck. Key Words : Total Hip Arthroplasty, Hybrid, Aseptic loosening