Torakolomber ve lomber omurga kırıklarında anterior, posterior ve anterior-posterior girişimlerin lokal kifoz açısı üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effect of anterior, posterior and anterior-posterior surgery on the local kyphosis angle in thoracolumbar and lumbar vertebral fractures
- Tez No: 142016
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL YALNIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Torakolomber omurga kırıkları, Lomber omurga kırıkları, Cerrahi tedavi, Lokal kifoz açısı. 95, Thoracolumbar vertebral fractures, Lumbar vertebral fractures, Surgical treatment, Local kyphosis angle. 97
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Retrospektif olarak yapılan bu çalışmada, torakolomber ve Iomber, burst ve kompresyon kırığı olan ve cerrahi tedavi uygulanan 62 hasta incelendi. Cerrahi tedavi yöntemi olarak posterior girişim, anterior girişim ve kombine anterior-posterior girişim uygulanan hastaların, preoperatif, postoperatif ve takip sonrasındaki direkt radyografilerinde ölçülen lokal kifoz açıları ve açılarda meydana gelen değişiklikler, uygulanan tedavi yöntemlerine göre karşılaştırıldı. Posterior girişimlerde, uygulanan tespit ve ftizyon gMşinıinin uzunluğu ile transpediküler vida tespit girişimlerinde bir alt seviyedeki omurun laminasına kanca eklenmesi koreksiyon kaybım etkilememektedir. Cerrahi tedavinin travma sonrası erken dönemde uygulanması, postoperatif dönemde tespit edilen koreksiyon kaybım azaltmaktadır. Tespit materyali çıkarıldıktan sonra koreksiyon kaybındaki ilerleme devam etmektedir. Posterior girişimlerde uygulanan lammektominin koreksiyon kaybı üzerine etkisinin olmadığı görülmektedir. Torakolomber ve lomber omurga kırıklarının cerrahi tedavisinde, uygulanan her girişim sonrasında farklı derecelerde koreksiyon kaybı tespit edilmektedir. Kombine anterior- posterior girişimlerin travma sonucunda oluşan kifotik deformiteyi düzeltici etkisi ve preoperatif lokal kifoz açısı göz önüne alındığında, takip süresi sonrasında elde edilen koreksiyon başarısı, anterior ve posterior girişimlere göre daha yüksektir. Cerrahi tedavi yöntemleri uygulanmadan önce iyi bir preoperatif değerlendirme yapılmalıdır ve girişimler uygun endikasyon varlığında uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF THE EFFECT OF ANTERIOR, POSTERIOR AND ANTERIOR-POSTERIOR SURGERY ON THE LOCAL KYPHOSIS ANGLE IN THORACOLUMBAR AND LUMBAR VERTEBRAL FRACTURES SUMMARY In this retrospective study 62 patients treated surgically due to thoracolumbar or lumbar, burst or compression fractures were investigated. Posterior, anterior or posterior anterior combined surgery was applied to the patients. Preoperative, postoperative and follow-up local kyphosis angles of the patients which were measured on their direct radiographics and the changes in these angles were compared according to the applied surgical treatment methods. At posterior surgical interventions, the length of the implantation applied and fusion and the addition of a hook to the lamina of the vertebra which is located one segment lower than the transpedicular screw applied vertebra do not affect the loss of correction. Early application of surgical treatment following trauma decreases the correction loss suffered after surgery. The increase in correction loss continues after removal of the hardware. It is observed that laminectomy applied in the course of posterior surgical interventions has no effect on the correction loss. In the surgical treatment of thoracolumbar and lumbar fractures, different degrees of correction loss are observed after each surgery performed. Considering the corrective effect of combined anterior-posterior surgery on the correction of kyphotic deformity due to trauma 96and considering the preoperative local kyphosis angle, follow-up correction achievement is higher compared to anterior and posterior surgical approaches. Prior to the application of surgical treatment methods, a good preoperative evaluation should be performed and, surgical interventions should be applied in the presence of suitable indications.