Torakolomber omurgada seviyeler arası açısal ve doğrusal boyut ilişkisi
Intersegmentary relationships of angles and dimensions of the thoracolumbar vertebra
- Tez No: 164984
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖNDER AYDINGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: torasik omurga, lomber omurga, omurga kırıkları 65, thoracic vertebrae, lumbar vertebrae, spinal fractures 66
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Temel bilgi ve amaç: Kınlan bir vertebranın boyutları değişir. Omurga kırığının tedavi planlamasını yapabilmek için boyutların ne kadar değiştiğini bilmek gerekir. Bu da kırılan seviyenin orijinal boyutunu tahmin etmeyi gerektirilir. Bunun için genellikle komşu seviyelere ait değerler kullanılır. Î.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda gerçekleştirilen bu çalışmanın amacı hem komşu seviye değerlerinin kullanıldığı bu hesaplamaların geçerliliğini araştırmak, hem de toplumumuza ait omurga boyut verilerine katkı sağlamaktır. Gereç ve yöntem: Ortalama yaşlan 27 (21-35) olan 16'sı erkek, 8'i kadın toplam 24 sağlıklı gönüllünün omurga anteroposterior boy grafilerinde sağlıklı ölçüm yapılabilen torakolomber seviyelerin her biri için interpediküler mesafe (İPM), ile frontal plan çaplan lateral boy grafilerinde ise korpus yükseklikleri ile sagittal plan çaplan ve kamalaşma açısı (KA) ölçümleri yapılmış, ayrıca korpus anterior yüksekliğinin (KAY) korpus posterior yüksekliğine (KPY) oram (KAY/KPY) hesaplanmıştır. T9-L3 seviyelerinin her birinde; İPM, KAY ve KPY gerçek değerleri; bu parametrelere ait“bir üst ve bir alt seviyelerin ortalaması”,“üst ve alttaki ikişer seviyenin ortalaması”,“bir üst seviye değeri”ve“bir alt seviye değeri”ile istatistiksel yöntemler kullanılarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Ölçülen boyutların, ÎPM haricinde, her seviye için erkeklerde kadınlardan daha büyük olduğu; İPM için ise alt torakal seviye değerlerinin kadınlarda daha büyük olduğu görülmüştür. Ayrıca KAY/KPY oranlan kadınlarda her seviyede erkeklerden daha büyüktür. KA ölçümleri, T12-L3 arasında erkeklerde daha yüksek olması dışında, kadın ve erkeklerde genellikle birbirine yakındır. Kırık seviye orijinal değerlerinin tahmininde literatürde en sık kullanılan“bir üst ve bir alt seviyelerin ortalaması”değerlerinin hiçbir seviyede gerçek değerden istatistiksel olarak farklı olmadığı ve genellikle diğer yöntemlerden daha doğru sonuç verdiği saptanmıştır. Sonuç: Torakolomber omurga kırıklarının %80'inden fazlasının oluştuğu T9-L3 arasındaki kırıklarda, kırık seviyenin orijinal boyutlarının tahminde en güvenilir yöntem bir üst ve bir alt seviyelerin ortalamasının kullanılmasıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY“Intersegmentary relationships of angles and dimensions of the thoracolumbar vertebra”Objectives: Dimensions of a vertebra changes due to fracture. Generally, the calculations depending on the values of the adjacent segments are used to determine the original dimensions of a fractured vertebra, which are necessary in making treatment plans. The aim of this study is to investigate the validity of these methods and to contribute to the data of spinal dimensions of Turkish people. Methods: 24 volunteers -16 male and 8 female- with the mean age of 27 participated in the study. Anteroposterior (AP) and lateral whole-spine radiographs were obtained. Interpedicular distance (IPD) and frontal plane radii measurements were made in AP views. Lateral view measurements consisted of sagittal plane heights, radii and wedging angles (WE) for all levels that can be measured definitely. The ratios of corpus anterior height (CAH) to corpus posterior height (CPH) were calculated for the same levels. Avarage of measured values of IPD, CAH and CPH for each level were compared with the avarage of one-upper and one-below vertebra, avarage of two upper and two lower levels, the value of the upper vertebra and the value of the lower vertebra by statistical methods. Results: Measured dimensions of the male volunteers were greater than the females' except IPD, which was found to be greter in females in the lower thoracic region. CAH/CPH values were also greater in females than males in all levels. WE values were close to each other in all segments, but T12-L3 in both gender. The values which were found by use of the avarage of one upper and one lower vertebra, the most widely used method to determine the fractured level dimensions in the literature, do not show significant difference from the real values for any level. It was also found that this method gave more accurate results than the other methods in most of the levels between T9 and L3. Conclusion: The most reliable method for determining the original dimensions of a fractured vertebra in the most common site of thoracolumbar fractures (T9-L3) is using the average values of one upper and one lower levels.