Distal radius malunionlarında rotasyonel deformitenin tespiti
Determination of rotational deformity in malunited distal radius fractures
- Tez No: 142017
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜDEMEZ EFTAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Distal radius, malunion, rotasyonel deformite, el bileği biyomekaniği, Distal radius, malunion, rotational deformity, wrist joint biomechanics
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET ÇIRPAR Meriç, Distal radius malunionlarında rotasyonel deformitenin tespiti, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, Kırıkkale, 2004. Bu çalışmanın amacı radius malunionlarında, frontal, sagittal ve horizontal planlarda oluşturulan deformitelerde, radyografi ve bilgisayarlı tomografi kullanılarak doğru ölçümlerin yapılabileceğini araştırmak, birden fazla planda oluşmuş deformitelerde, ölçüm değerlerinin birbirleri üzerine etkisi olup olmadığını incelemek ve kullanılan radyolojik değerlendirme yöntemlerinin istatistiksel doğruluk hesaplamalarım yapmaktır. Çalışma AO sınıflamasında yer alan Colles kırığı, dorsal Barton kırığı, şoför kırığı ve eklem içi kırıklar ve alt tiplerine uygun, değişik derecelerde dorsal tilt, radial inklinasyon, rotasyon ve volar tilt verilerek hazırlanan malunion modelleri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu malunion modelleri, tamamı birbirinin aynı olan 1 02 adet sol radius kemiğine ait maketler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında, elde edilen malunion modellerinde çekilen direk grafilerde ölçülen dorsal tilt, radyal inklinasyon ve volar tilt değerleri, malunionlarm hazırlanması aşamasında verilen altm standart değerler ile karşılaştınlmıştır. Bu karşılaştırma sonrasında, özellikle rotasyon kusurunun da olduğu modellerde beklenen değerlerin ölçülen değerlerden istatistiksel olarak anlamı derecede farklı olduğu saptanmıştır, ikinci aşamada, bilgisayarlı tomografi kesitlerinde rotasyon kusurunun dereceleri ölçülmüş, bu ölçümlerin malunion modellerinin oluşturulması aşamasında fragmanlara verilen rotasyon değerleri ile istatistiksel olarak uyumlu olduğu görülmüştür. Bu çalışmada, distal radius kırık ve malunionlarında kırık fragmanlannda mevcut olan rotasyonun tedavi ile düzeltilmeye çalışılan radial inklinasyon ve dorsal tilt değerlerinde yanlış ölçümlere yol açtığı sonucuna varılmıştır. Rotasyon defornıitesinin tespitinde bilgisayarlı tomografinin doğru ölçümleri gerçekleştirebilecek olan bir görüntüleme metodu olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT ÇIRPAR Meriç, Determination of rotational deformity in malunited distal radius fractures, Kırıkkale University Medical Faculty, Deparment of Orthopaedics and Traumatology, Thesis, Kırıkkale, 2004. Malunited distal radius fractures are three dimensional deformities in frontal, sagittal and horizontal planes. In this study, we aimed to determine accuracy of conventional radiography and CT based determination of these deformities. We evaluated the effects of multiplane deformities on other deformity measurements. And statistical accuracy of radiological evaluation methods was determined. This study is done by using malunion models, which were created according to AO fracture classification system. Fracture types included in the study were Colles' fractures, dorsal Barton's fractures, chauffeur fractures and intraarticuler fractures. In each group, the mammons were prepared on 102 left radius models by creating varying degrees of radial inclination, dorsal tilt or volar tilt, and pronation or supination deformities on distal fragments, and gold standard malunion models were prepared with known deformity values. In the first part of the study, posteroanterior and lateral roentgenograms of malunion models were studied. The radial inclination and dorsal or volar tilt deformities were measured on these roentgenograms. Later, these values were compared with the known gold standard measurements. The result of this comparison showed statistically significant difference between measured and gold standard radial inclination and dorsal or volar tilt values, especially in rotational deformity created models. In the second part of the study, rotational deformities measured on CT images of the malunion models, and were compared with the gold standard rotational values. There was statistically significant correlation between measured and gold standard rotation values. According to results of this study, it seems that rotational deformity on fracture fragments effects radial inclination and dorsal or volar tilt measurements made on conventional radiograms. This deformity, which must be addressed during corrective osteotomies for malunited distal radius fractures, can be accurately measured on axial CT images.