Omurga yaralanmalarında duru basınç değişikliklerinin biyomekanik modellenmesi
A biomechanical modelling of the intradular pressure alterations in spinal traumas
  1. Tez No: 142038
  2. Yazar: SERKAN KURNAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER AKÇALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyomekanik instabilite, nörolojik instabilite, omurga kırığı, intradural basınç ¦, Biomechanical instability, neurological instability, spinal fracture, intradural pressure
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
D ÖZET Omurga cerrahisi yaralanmalarında, gerek tam kriterleri gerekse oluş mekanizmaları yönünden nörolojik stabilite ve instabilite kavramlarmın üzerinde yoğun bir şekilde durulmaktadır. Çalışmamızın amacı, biyomekanik instabilite yaratılan bir omurga modelinde, sabit yüklenmeler altında meydana gelen dura içi basınç değişikliklerini saptamak, böylece nörolojik instabilite kavramına farklı bir bakış açısı getirmektir. Çalışmada kullanılmak üzere dokuz adet lomber koyun omurgası üzerinde biyomekanik testler yapılmış, bunlardan teknik sorun yaşanmayan yedi tanesi değerlendirmeye alınmıştır. Kaslardan temizlenmiş lomber koyun omurgalarının duraları opak madde ile doldurularak içlerine basınç ölçen kateter yerleştirilmiştir. Bu çalışma için hazırlanan bir biyomekanik test düzeneğine yerleştirilen örneklere, fizyolojik hareketlere uygun olarak 400 Newton gücünde fleksiyon, ekstansiyon, sağa ve sola eğilme yüklenmeleri verildi. Hareketler sırasında oluşan disk aralıkları ve interspinöz aralık değişimleri, ektansiyometre ile ölçüldü. Daha sonra sırasıyla sol faset eklemi, sağ faset eklemi ve en son da disk materyali total olarak çıkarılıp deney tekrarlandı. Oluşan basınç değişiklik farkları Wilcoxon ve Friedman testleri ile değerlendirilerek yaralanma ve hareket grupları ^birbirleriyle karşılaştırıldı. Fleksiyon, sağa ve sola eğilme yüklenmelerindeki intradural basmç değişiklikleri değerlendirildiğinde, sağlam omurga ile tek fasetli, iki fasetli ve üçlü yaralanma modelleri arasında anlamlı bir farklılık saptanmadı. Ekstansiyon yüklenmesinde ise, sağlam omurgada intradural basıncın arttığı ancak yaralanma miktarı arttıkça bu basınç artışının azaldığı gözlendi. Sonuç olarak, omurga yaralanmalarında oluşan instabilite gerek biyomekanik gerekse nörolojik komponentleri ile bir bütün olarak incelenmelidir. Omurgayı oluşturan elemanların yaralanmaları, özellikle hareketler sırasında dura içi basıncında değişiklikler yaratabilir. İnstabil omurgada ekstansiyon pozisyonundaki dura içi basınç artışı, sağlam omurgadaki artışa göre daha azdır. Bu basınç değişiklMerinin nörolojik hasarlanmayla olan ilişkisi, daha ayrıntılı deneysel ve klinik çalışmalarla ortaya konmalıdır.
Özet (Çeviri)
İR ABSTRACT Neurological stability and instability are important subjects of concern in diagnostic criterias and mechanism of injury in spinal traumas. The aim of this study is to detect intradural pressure alterations under fixed loadings in a spinal model with biomechanical instability, and thus to evaluate the concept of neurological instability from a different perspective. In this study, biomechanical tests were performed on nine sheep lumbar spine, and the results of seven spines were evaluated. Results of two samples were not taken into consideration because of some technical problems. Muscle tissues were removed from the sheep lumbar spines and a pressure measuring catheter was placed into the dura which was filled with a radioopague dye. A biomechanical testing device was designed exclusively for this study. The samples were loaded with 400 Newtons under flexion, extension, right and left bendings in accordance with physiological movements. Alterations in interspinous and intervertebral disc space distance were measured with an extensiometer. Then measurements were repeated after left facet joint, right facet joint and disc material were removed, respectively. The differences in intradural pressures were assessed with Wileoxon and Friedman tests and intact spine and traumatized spines were compared with each other. Under flexion, right and left bendings, no differences in intradural pressure alterations were detected between intact spine, spine with one facet removed, spine with two facets removed and spine with three elements removed. However, under extension loading, an increase in intradural pressure in intact spine was recorded. This increase in the intradural pressure were observed to decrease with each succesive removal of spinal elements. As a result, instability in spinal traumas must be evaluated together with biomechanical and neurologic components. Injuries of elements of the spine may cause alterations in intradural pressure especially during movements. Increase in intradural pressure in extension in unstable spine is less than increase in intact spine. More detailed experimental and clinical studies are needed to outline the relation of this alterations in intradural pressure with neurological injuries.