Subaksiyal servikal omurga travmalarında AO sınıflaması uygulanabilinirliği
Application of AO classification in the subaxial cervical spine injuries
- Tez No: 230351
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL YALNIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: servikal omurga yaralanması, vertebra sınıflandırması, AO sınıflaması, cervical spine injuries, vertebra classification, AO classification
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu retrospektif çalışmada, deneyimli omurga cerrahları tarafından subaksiyal servikal omurga yaralanmalı olguların AO sınıflama sistemi kullanılarak sınıflandırılması ve sonuçların gözlemciler arası güvenilirlikleri istatistiksel olarak yorumlanarak AO sınıflama sisteminin subaksiyal servikal omurga yaralanmalı olgulara da uygulanabilirliği değerlendirildi.Çalışmamızda, akut travmatik subaksiyal servikal omurga yaralanmalı 34 olgunun preoperatif olarak hazırlanan radyolojik tetkikleri incelendi ve hasta dosyaları taranarak olguların yaşları, yaralanma mekanizmaları, nörolojik durumları ve ek yaralanmaları hakkında bilgi sahibi olundu.Olguların mevcut verileri dijital formatta çekilen fotoğrafları ile konusunda uzmanlaşmış Ortopedi ve Travmatoloji uzmanları ile Nöroşirürji uzmanlarına eş zamanlı olarak gönderilerek yaralanmaları AO sınıflamasına göre sınıflandırmaları istenmiş ve mevcut verilerin gözlemciler arası güvenilirlikleri istatistiksel olarak analiz edilmiştir.Subaksiyal omurga yaralanmalı olguların sınıflandırmalarında AO sınıflama sisteminin detaylı olduğu, patomorfolojik kriterlerden baz aldığı, yaralanmadaki yumuşak doku bütünlüğünü de değerlendirdiği için tedaviye karar verme aşamasında cerraha yön gösterici olması, prognozu tahmin edebilmesi, ortak dil kullanılması ve geniş bir sınıflama sistemi olması nedeniyle servikal vertebra yaralanmalarının sınıflandırmasındaki eksiklikleri gidereceği düşünülmekte ancak geniş bir sınıflama sistemi olması nedeniyle hatırlanmasındaki güçlükler dikkate alınmalıdır.Sonuçta, AO sınıflama sisteminin torakolomber vertebra yaralanmaları gibi subaksiyal servikal vertebra yaralanmalarında da kullanılabilecek, güvenilir, geniş ve detaylı olan ve tüm yaralanma paternini tanımlayabilen bir sınıflama sistemi olduğu ve bununla beraber hatırlanmada zorluklar çıkaracak kadar geniş ve detaylı olduğu düşünülmektedir. Bunun yanında uzlaşının birçok sınıflama sisteminde olduğu gibi verimlilik seviyeleri problemli olmakla birlikte uzlaşının gelişmiş seviyeleri klinik ve radyolojik bilginin bütünleşmesiyle elde edilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this retrospective study, to classify subaxial cervical spine injuries using AO classification system by experienced spine surgeons and to interpret the results of interobserver reliability statistically, application of AO classification system to subaxial cervical spine injuries was evaluated.In our study, radiologic investigations of 34 patiens, who had acute traumatic subaxial cervical spine injuries, were prepared preoperatively were assesed and by screening of the patient files, we took information about the age, injury mechanism, neurolojic status and additional injuries of the patients.Available data of patients with the photografs that were taken in the digital format were sent to the experienced Orthopedic and Traumatology surgeons and Neurosurgeons at the same time and they were asked to classify the injuries according to the AO classification and interobserver reliability of the available data were analysed by statistically.At the end of the analyze, in the classification of subaxial cervical spine injuries, AO classification system was in detail, based on pathomorphologic criterion, while evaluating the soft tissue contact in the injuries, guides the surgeons to choose in the treatment modality, guess the prognose using a common language and being a comprehensive classification system it can be a complementary in the defiency of the classification. But because of the comprehensiveness of the classification it is important to take note the difficulties of remembering it.As a result, to use the AO classification system in thracolomber vertebra injuries is reliable, comprehensive and is in detail aswell as subaxial cervical vertebra injuries. İt can define the whole injury pattern but is thought to be hard to remember because of being comprehensive and in details. The efficiency level of the agreement is problematic like the other classification systems, by the combination of clinic and radiologic data, the advanced level of the agreement will take place.