Ankara'daki üç eğitim hastanesinde sağlık profesyonellerinin intihar davranışına yönelik tutumları
Attitudes of health professionals toward suicide behavior in three education hospital in Ankara
  1. Tez No: 142081
  2. Yazar: FERDA YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIK SAYIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: İntihar, İntihar Davranışına Yönelik Tutumlar, Sağlık Profesyonelleri, Suicide, Attitudes Toward Suicide, Health Professionals
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sosyal Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
“Ankara'daki Üç Eğitim Hastanesinde Sağlık Profesyonellerinin İntihar Davranışına Yönelik Tutumları”Bu araştırmanın amacı; Ankara' dai üç eğitim hastanesinde psikiyatri ve psikiyatri dışında çalışan sağlık profesyonellerinin intihar davranışına yönelik tutumlarım ve intihar davranışına yönelik tutumlarında etkili olan faktörleri araştırmaktır. Araştırmada, epidemiyolojik araştırma yöntemlerinden tammlayıcı/deskriptif nitelikte bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma evrenini; Gülhane Askeri Tıp Akademisinde, Ankara Numune Araştırma ve Eğitim Hastanesinde ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde görev yapan doktor, hemşire, psikolog ve sosyal hizmet uzmanları oluşturmuştur. Bu hastanelerin seçiminde Ankara'nın hasta girişi çok olan eğitim hastaneleri olmaları etkili olmuştur. Araştırma örneklemi; intihar girişiminde bulunmuş ve intihar düşünceleri olan kişilerle karşılaşma olasılığı daha yüksek olan ve bu kişilerin tedavilerinin yapıldığı kliniklerde çalışan sağlık profesyonellerine ulaşabilirlik ilkesi göz önünde bulundurularak“amaçlı örnekleme”yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırmada İntihar Tutum Ölçeği (Attitudes Towards Suicide) kullanılmıştır. Ölçeğin yapı geçerliliğine bakmak ve birçok değişkeni birkaç başlık altında toplayarak veri setini küçültmek amacıyla faktör analizi yapılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde istatiksel teknikler olarak;“Man-Whitney U Testi”,“Kruskal- Wallis Testi”ve“T Testi”kullanılmıştır. Her bir faktör için hem genel hem de psikiyatride çalışan/çalışmayan gruplar için ayn ayrı güvenirlik değerleri (Cronbach alpha katsayısı) hesaplanmıştır. Tüm değerlendirmelerde yanılma düzeyi olarak a =0.05 seçilmiştir. Bu değerden küçük ya da eşit p değerleri“istatiksel olarak önemli derecede farklı”, büyük p değerleri ise“istatiksel olarak farklı değil”şeklinde yorumlanmıştır.90“Ankara'daki üç eğitim hastanesinde sağlık profesyonellerinin intihar davranışına yönelik tutumları”adlı araştırmada elde edilen sonuçlar aşağıda sunulmuştur: Psikiyatride ve psikiyatri dışında çalışan sağlık profesyonellerinin intihar davranışına yönelik tutumları açısından kendi aralarında anlamlı fark gösterdikleri; psikiyatri ve psikiyatri dışında çalışan sağlık profesyonelleri meslek ayırımı yapmadan tedavi ekibi olarak ele alındığında, her iki tedavi ekibinin intihar davranışına yönelik tutumları arasında anlamlı fark olduğu; psikiyatride ve psikiyatri dışında çalışan sağlık profesyonellerinin intihar davranışına yönelik tutumları karşılaştırıldığında aralarında anlamlı fark olduğu saptanmıştır. Psikiyatri ve psikiyatri dışında çalışan sağlık profesyonellerinin intihar davranışına yönelik tutumlarının, cinsiyet, yaş, medeni durum ve çalışma süresi değişkenleri açısından anlamlı fark gösterdiği bulunmuştur. Sağlık profesyonellerinin intihar davranışına yönelik tutumları arasındaki farklılıkların onların eğitimleri ile ilişkili olduğu ve sağlık profesyonellerine intihar davranışı konusunda verilecek eğitimin önemli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
“Attitudes of health professionals toward suiside behavior in three education hospital in Ankara”The aim of this study is to examine the attitudes and factors which are influential on these attitudes toward suicide of health professionals in and outside of psychiatry in three education hospitals in Ankara. Descriptive methods of epidemiological research were used in this study. This was a descriptive study. The population of the study was composed of assisstant doctor, nurses, psychologists and social workers from Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Ankara Numune Araştırma ve Eğitim Hastanesi ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi in the selection of the hospital: Their bein educaion hospitals wih high number of patients is effective. The sample of the study was identified by purpose sampling method by taking in to consideration the principle of reaching the professionals who have higher probability of confroning with people committed suicide and who have suicidal ideas nd professional who work in the clinics in which the treatment of these people are given. Attitudes Towars Suicide Scale was used in the study. Factor analysis was used o see the construct validity of the scale and to reduce the daa set by collecting different variables under a few titles Mann Whitney U Test, Kruskal Wallis Test and T-Test were the the statistical methods used to analize the data. For each factor, reliability values (Cronbach alpha) werw calculated separately both for general group and for group working / not working in psychiatry. Besides the median and standart daviation minimum and maximum values werw given for descripive statisics. For all analysis, error value was choosen as a=0,05. The p values under this value was accepted as“statistically significant differencend”p values above this value was accepted as“statistically not significant difference”. The results of the study werw given below:92 There is a difference between psychiatry healt professionals interms of their toward suicide; there is adifference between health professionals outside of psychiatry in terms of their attitudes toward suicide; there is a difference interms of attitudes toward suicide between health professionals inside and outside of psychiatry without making discrimination according to their profession and accepting as a treatment team and there is a difference between inside and outside psychiatry healt professionals when compared according to their attitudes toward suicide. The attitudes of inside and outside psychiatry healt professionals toward suicide show differences in terms of gender, age, marital statis and working experience variables