Prepubertal ve pubertal dönemdeki kız çocuklarında uterus ve overlerin gri skala ve renkli doppler ultrasonografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of uterus and ovaries in prepubertal and pubertal by gray scale and colour doppler ultrasonography
- Tez No: 142088
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN SOLAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Puberte, Uterus ve Överler, gri skala US, RDUS, Puberty, Uterus and ovaries, Gray scale US, CDUS
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Puberte, çocukluktan erişkinliğe geçiş sürecini tanımlayan bir dönem olup bu süreç içerisinde erken ve gecikmiş puberte başta olmak üzere birçok patoloji ve gelişimsel varyasyon görülebilmektedir. Pediatrik yaş grubunda, pelvik organların görüntülenmesinde ilk tercih edilen yöntem ultrasonografi (US) olmakla birlikte, puberte boyunca uterus ve överlerde ortaya çıkan değişiklikler yeteri kadar bilinmemektedir. Bu çalışma, Mayıs- Aralık 2003 tarihleri arasında 7-17 yaş grubundaki 100 sağlıklı kız çocuğunda yapıldı. Çocuklar Tanner gelişim evrelemesine göre 5 grupta srnıflandrnldı. Uterus ve överlerin boyut ve morfolojileri gri skala US ile, uterin ve ovaryan kan akım formları ise renkli Doppler US (RDUS) ile değerlendirildi. Vasküler impedansın saptanması için yan kantitatif yöntemler olan rezistif indeks (Rî) ve pulsatilite indeksi (PÎ) değerleri kullanıldı. Her olguda, uterus ve over volümleri, fundus-serviks oram (FSO) hesaplandı, endometrial ekojenite, uterus morfolojisi ve overlerdeki folikül kistleri değerlendirildi. Uterin ve ovaryan arterlerin spektral akım formları elde edilerek Rl ve PÎ değerleri ölçüldü. Elde edilen tüm bu verilerin yaş ve evrelere göre değişimi tablo ve grafiklerle analiz edilerek pubertal evrelere özgü değerler saptandı. Uterus ve överlerin boyut ve morfolojilerinde olduğu kadar, kan akım indekslerinde de pubertal evrelere özgü değişimler gözlendi. Sonuç olarak, zararsız, kolay uygulanabilir ve güvenilir bir yöntem olan US pediatrik yaş grubunda pelvik organların görüntülenmesinde ilk tecih edilecek yöntemdir. Biz verilerimizin, gerek gri skala US, gerekse RDUS bulguları olsun, pubertal patolojilerin değerlendirilmesinde temel oluşturabileceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Puberty is the period which defines the transition from childhood to adulthood. Many pathologies and developmental variations are seen it this period such as early and delayed puberty. Although ultrasonography (US) is the first method of choice for imaging pelvic organs in pediatric age group, the changes in uterus and ovaries during puberty are not well-known enough. This study was performed on 100 healthy girls in 7-17 age group between May- December 2003. The girls were classified in to 5 groups according to Tanner's developmental staging. Dimensions and morphology of uterus and ovaries were evaluated by gray scale US, whereas, uterine and ovarian blood flow was evaluated by colour Doppler US (CDUS). Resistance index (RI) and pulsatility index (PI) values, which is a semi quantitative method was obtained for the determination of vascular impedance. Uterin and ovarian volumes, fundus-cervix ratio (FCR) were calculated endometrial echogenity, uterine morphology and ovarian follicles were evaluated for each case. Spectral flow graphics of uterine and ovarian arteries were obtained RI and PI values were measured. The changes of the obtained data according to age and stage were analysed with tables and graphics and specific changes due to pubertal stages were determined. Changes specific to pubertal stages were observed not only in dimensions and morphology but also blood flow indices of uterus and ovaries. As a result, US is the first choice of imaging method for pelvic organs in pediatric age group, as its nonhazardous, easy to perform and reliable. We think that our data obtained by gray scale and CDUS findings can be a basis for the evaluation of pubertal pathologies.