Puberta öncesi ve sonrası sağlıklı kız çocukları, Over Kistli yetişkinler ile hamilelerde AMH (Anti-Müllerian Hormon) ve diğer Biyokimyasal parametrelerin karşılaştırmalı araştırmaları
Comparative Study of AMH (Anti-Mullerian Hormone) with Some Biochemical Parameters in Healthy Prepubertal and Postpubertal Girls, Adults Who Have Ovary Cysts and Pregnants
  1. Tez No: 267104
  2. Yazar: LEVENT SARIYILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MUHTAR TİFTİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: AMH, Ovary Cysts, Prepubertal and Postpubertal girls
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
`Puberta Öncesi ve Sonrası Sağlıklı Kız Çocukları, Over Kistli Yetişkinler İle Hamilelerde AMH (Anti-Müllerian Hormon) ve Diğer Biyokimyasal Parametrelerin Karşılaştırmalı Araştırılması' adlı çalışma 25 Puberta öncesi,25 Puberta sonrası sağlıklı kız çocuğu ( kontrol grubu), 25 over kistli yetişkin ve 25 hamileliğin 1.trimesterindeki gebe olmak üzere toplam 100 kişi üzerinde çalışıldı.Kontrol grubu ve diğer üç gruptan kan örnekleri alınarak Trigliserid, T. Kolesterol, LDL, HDL, LH, Testosteron, Östradiol, AKŞ, AMH, FSH parametreleri çalışıldı. Çalışma sonucunda prepubertal dönemdeki 25 kız çocuğunda (7?12 yaş arası) ve kontrol grubundaki 25 kız çocuğunda (18?24 yaş arası) AMH değerini sırasıyla 3,56 ? 2,54 pg/dl; 3,46 ? 1,83 pg/dl olarak bulundu. Prepubertal dönemdeki kız çocuklarındaki AMH düzeyinin kontrol grubundaki kız çocuklarından yüksek olduğu fakat bu farkın istatistiksel olarak bir anlam ifade etmemiştir ( P?0,7636).Yaptığımız çalışmada Over kistli grupta (18?24 yaş arası) ve kontrol grubunda AMH düzeyini ise sırasıyla 4,46 ? 2,44 pg/dL, 3,46 ? 1,83 pg/dl olarak bulundu. Over kistli grupta AMH düzeyi kontrol grubundan daha yüksek olmasına rağmen bulunan bu farkın istatistiksel olarak bir öneminin olmadığı görülmektedir. (P?0,8690)Hamileliğin 1.trimesterindeki kadınlarda (18?25 yaş arası) ve kontrol grubunda AMH değerini sırasıyla 3,54 ? 1,14 pg/dL, 3,46 ? 1,83 pg/dl olarak bulundu. Hamilelerdeki AMH seviyesinin istatistikî manada önemsiz düzeyde kontrol grubundan daha yüksek olduğu görülmektedir. (P?0,1253)Çalışmanın sonucunda AMH düzeyinde ilerleyen yaşla birlikte istatistiksel olarak önemsiz düzeyde bir azalmanın meydana geldiği, Over kistli grupta ise AMH düzeyinde önemsiz bir yükselişin meydana geldiği görüldü. Hamileliğin ilk üç ayındaki gebelerde ise AMH düzeyinde minimal artışların meydana geldiği izlendi.Anahtar Kelime: AMH, Over Kisti, Hamilelik, Puberta Sonrası.
Özet (Çeviri)
Totally 100 persons were included in the study, which is called as ?Comparative Study of AMH (Anti-Mullerian Hormone) with Some Biochemical Parameters in Healthy Prepubertal and Postpubertal Girls, Adults Who Have Ovary Cysts and Pregnants?. 25 people were in prepubertal period, 25 people were in postpubertal period (as thought of control group), 25 people were suffering from ovary cyst and 25 people were in first trimester of the pregnancy.In all groups, blood samples were taken to analyze the levels of triglyceride, total cholesterol, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, LH, Testosterone, estradiol, fasting glucose, AMH, FSH. The levels of AMH have been found in prepubertal girls (7-12 years old) and control group (25 people, 18-24 years old),respectively 3,56±2.54 pg/dl and 3,46±1.83 pg/dl.However, the AMH levels were higher in prepubertal group than the control group; these differences were not statistically significant (p=0.736).The present study, the levels of AMH have found as 4,46 ± 2,44 pg/dl and 3,46 ± 1,83 pg/dl in group of people who have suffering from ovary cyst and in control group, respectively. However, the AMH levels were higher in group of with ovary cyst than the control group; it has been considered that these differences were not statistically significant (p=0.8690).The levels of AMH have been found in first trimester of pregnancy (18-25 years old) and control group as 3,54 ± 1,14 pg/dl and 3,46 ± 1,83 pg/dl, respectively. The differences between the groups were not statistically significant (p=0.1253).Result of the present study shows that, AMH levels decrease insignificantly with the declining age and increase insignificantly in group of with ovary cyst. Furthermore, it is determined that in first trimester of the pregnancy AMH levels show minimal increases.