Erken ve geç başlangıçlı alkol bağımlısı hastalarda bölgesel beyin kan akımının değerlendirilmesi
Evaluation of regional cerebral blood flow in alcoholic patients with early and late onset
- Tez No: 142172
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL VARDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Alkol bağımlılığı, SPECT, r-CBF, kişilik bozukluğu 48, Alcohol dependence, SPECT, r-CBF, personality disorder 50
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Alkol bağımlılığının heterojenitesi üzerine ilgi alkolizm üzerine yapılan araştırma verilerinin birikimiyle artmıştır. Çalışmamızda erken ve geç başlangıçlı alkol bağımlılarında bölgesel beyin kan akımı örüntüsündeki farklılıklar araştırılmıştır. Çalışmaya 3 1 erkek olgu alınmış, SCED-I ve SCID-II klinik görüşmesi, sosyodemografik veri formu, Michigan Alkolizm Tarama Testi, Deliryum Değerlendirme Ölçeği, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği, Hamilton Anksiyete Değerlendirme Ölçeği uygulanmıştır. Yoksunluk dönemi sonunda Tc-99m HMPAO SPECT çekilmiştir. Literatür verileri dikkate alınarak alkole başlama için 20 yaş kesme noktası kabul edilmiştir. Çalışmamızda tüm örneklerin ortalama bölgesel beyin kan akımı değerlendirildiğinde sağ ve sol alt frontal bölgeler en düşük perfüzyon dağılımı göstermiştir. Geç başlangıçlı grup, erken başlangıçlı gruba göre sağ ve sol alt ve orta frontal alanlarda düşük perfüzyon dağılımı göstermiştir. Diğer anormal perfüzyon bulguları ise sol temporal bölgede saptanmıştır. Araştırmamızda erken başlangıçlı grupta alkol kullanımı için aile yüklülüğü, eşlik eden kişilik bozukluğu sıklığı, günlük alkol tüketimi ve bağımlılık süresi daha yüksektir, ancak gruplar arasında istatistiksel anlamlılık yoktur. Erken başlangıçlı grupta sağ ve sol alt frontal bölgeler ile bölgesel beyin kan akımı arasında, bağımlılık süresi ve tüm kesitlerin ortalama bölgesel beyin kan akımı değerleri arasında korelasyon saptanmıştır. Bu bulgular geç başlangıçlı grup için tekrarlanamamıştır. Antisosyal kişilik bozukluğu sadece erken başlangıçlı grupta tamamlanmış ve bu bulgu Tip I ve Tip II tiplemesini desteklemiştir. Antisosyal kişilik bozukluğu tanısı alan olguların rCBF değerleri diğerlerine göre sayısal olarak düşük, ancak istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır. Bu araştırmada alkol bağımlıları başlangıç yaşma göre değerlendirildiğinde bölgesel beyin kan akımı açısından farklılık gösterirken, kişilik bozukluğu varlığı bu farkı 47desteklememiştir. Sonuç olarak, elde ettiğimiz verilerin alkol bağımlılığım alt tiplere ayırmada yol gösterici olduğu ve biyolojik yönüne ışık tuttuğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF REGIONAL CEREBRAL BLOOD FLOW IN ALCOHOLIC PATIENTS WITH EARLY AND LATE ONSET SUMMARY Interest regarding the heterogenity of alcohol dependency have increased with the accumulation of research data on alcoholism. In our study, differences of regional cerebral blood flow pattern in early and late onset alcoholics have been investigated. Thirty-one male subjects were included in the study, clinical interview of SCID-I and SCID-II, questionaire of sociodemographic data, Michigan Alcoholism Screening Test, Delirium Rating Scale, Hamilton Depression Rating Scale, Hamilton Anxiety Rating Scale were administered. Tc- 99m-HMPAO SPECT was performed after a witdrawal period. The age of 20 was accepted as a cut-off with concerning data in literature. Evaluation of mean values of regional cerebral bloof flow in whole group, left and right lower frontal regions have exibited lowest perfusion distribution in our study. Late onset group have exhibited lower perfusion distrubiton in the lower and middle slice of left and right frontal regions. By the way, the other abnormal perfusion results have been hypoperfusion of left temporal regions. Family loading of alcohol use, comorbidity of personality disorders, daily alcohol consumption and duration of dependence were higher in early onset group but there were no statistical significant difference between groups in our study. Antisocial personality disorder were only detected among early onset group, and this finding has supported Type I and Type II typology of alcoholism. Rates of regional cerebral blood flow in subjects who had diagnosis of antisocial personality disorder were quantitatively lower than others but no singificance were obtained statistically. While daily alcohol consumption was correlated with mean regional cerebral 49blood flow rates of right and left lower frontal regions, duration of dependence was also correlated with mean regional cerebral blood flow values of all regions in early alcohol dependents. These results were not obtained for late onset group. In this study, alcohol dependents have exhibited differences in regional cerebral blood flow while assessed according to the age of onset, but the presence of personality disorder did not support this difference. In conclusion, the results that we reveal out might have been a guideline in classification of alcoholism subtypes and have shed light on the biologic dimension.