Bipolar bozukluk: 14 yıllık dönemin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 142171
  2. Yazar: GÜNSEL GÜLŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜL ÖZPOYRAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, hastalık başlangıç özellikleri, klinik gidiş, sağaltım. V
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Bipolar bozukluk (BPB), genelde yaşam boyu yineleyici dönemlerle seyreden ve önemli psikososyal işlev bozukluğu yapan, düzenli izlenmesi ve koruyucu sağaltım planlanması gereken bir hastalıktır. Yaşam boyu süren bir sağaltım planı ve sağaltıma uyumun sağlanabilmesi için öncelikle sağlıklı bir kayıt sistemi ve hastalık özelliklerine yönelik bilgilerin doğru olarak değerlendirilmesi gerekir. Bu çalışmada 1990-2003 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı kliniğinde yatarak sağaltım gören ve BPB tanısı konan hastaların sosyodemografik verileri, ilk hastalık döneminin klinik özellikleri, hastalık süreci ve gidiş özellikleri, kullanılan sağaltım yöntemleri, klinik özellikleri etkileyen değişkenlerin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma verileri Türkiye Psikiyatri Derneği Duygu durum Bozuklukları Çalışma Birimi tarafında oluşturulan ' Hasta Kayıt Formu' kullanılarak, hasta dosyalan ve izlenen notlan değerlendirilerek toplanmıştır. Kliniğimizde 14 yıllık dönemde yatan hastalanan hastalığının başlama yaşı ortalama 24.8, hastalık süresi ortalama 14.3 yıldı. Hastaların çoğunda ( % 57.7) ilk dönem manik idi. Bu dönemlerin % 58'i şiddetliydi, tik dönem başlangıcında zorlu yaşam olayı varlığı % 41.5 bulunmuştur. Hastaların ortalama 3.6 kez dönem geçirdikleri, bu dönemlerin büyük bir kısmının manik dönem olduğu (ort. 2.26 kez) görüldü. % 41.5'inde ailede ruhsal hastalık öyküsü vardı. Bunların çoğu BPB'du. % 11.9'unda özkıyım girişimi, % 65.4'ünde psikoz, % 12.7'sinde alkol kullanım bozukluğu, % 60'mda sigara bağımlılığı vardı. Hastalığın başlama yaşı ile cinsiyet, yaşam olayı, ailede ruhsal hastalık öyküsü, özkıyım, psikotik özellik gibi değişkenlerle anlamlı bir ilişki bulunmadı. Sonuç olarak BPB yaşam boyu yineleme riski olan, ruhsal ve toplumsal olarak işlevsellikte kayıplarla giden bir bozukluktur. Düzenli ve sürekli olarak hastalık özelliklerini içeren sistematik kayıtlarla bu süreci izlemek hem hastalığı tanıma ve anlamayı kolaylaştıracak hem de hastaların uğradığı işlev kayıplarını en aza indirecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Bipolar Disorder is alife-long recurrent, episodic psychiatric disorder which causes severe functional disability and necessitates routine follow-up and prophylactic treatment. A healthy recording system and careful assessment of patients' features are extremely important to maintain a lifelong treatment for bipolar patients and compliance to the treatment. The aim of this study was to evaluate the sociodemographic features, clinical features of initial episode, course of the disorder, choice of treatment, variables affecting clinical features of all bipolar patients who were hospitalized at Çukurova University Faculty of Medicene Psychiatry inpatients clinics between 1990 and 2003. All data concerning patient files and follow-up notes were collected retrospectively via a patient recording form created by Turkish Psychiatric Assaciation Mood Disorders Task Force. This study include 260 bipolar inpatients (133 male, 127 female) within age range of 15 to 83 (mean: 39.1 ± 12.4 years) years. Age of onset for all bipolar inpatients during a period of 14 years was 24.8 years. Mean duration of disorder was 14.3 years. Initial episode was a manic episode in majority of cases (% 57.7) of these episodes 58% was severe manic episodes. Life event before first episode was to be present in 41.5% of cases. Average number of mood episodes in this bipolar group was 3.6 and majority of these episodes was manic episode (2.26). There was a positive family history of and psychiatric disorder in 41.5% of all cases. Majority of these cases had a diagnosis of bipolar disorder. Of all cases, 11.9% had a suicide attempt, 65.4% a psychotic episode, 12.7% alcohol use disorder and 60% had nicotine dependence during the course of bipolar disorder. There was no significant relationship between age of onset and sex, presence of life event, positive family history for a psychiatric disorder and clinical variables such as suicide attempt, psychotic features. The assessment of all episodes in patients revealed that female patients had statistically more mood epiodes ( majority were manic episodes) than male patients. This study has once more confirmed the chronic, recurrent and debilitating nature of bipolar disorder. Systematic assessment and recording of patients' features VIand the course of the disease would help us to diagnose and understand these patients more easily and reduce the functional losses and disabilities to a minimum. Key Words : Bipolar disorder, cinical course, first episode, treatment. VII