Akut apandisit tanısında ultrasonografinin klinik tanı ile uyumu
Compatibility of the ultrasonography with the clinical diagnosis in acute appendicitis
  1. Tez No: 142177
  2. Yazar: MURAT YİĞİTER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEDİİ SALMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akut apandisit, Ultrasonografı, Acute appendicitis, Ultrasonography
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
IV ÖZET Akut apandisit, çocuklarda abdominal cerrahi gerektiren acillerin başında gelmektedir. Hastalığın erken ve doğru tanısı, hastalığın seyrinde ve tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. Ancak çocuk hastaların şikayetlerini yeterince dile getirememesi, ailelerin yeterince bilinçli olmaması hastanın doktora başvurmasını geciktirmektedir. Ayrıca hastaneye erken başvuran hastalarda klinik tablo tam yerleşmediği için tanı koyulup tedaviye başlanılmasında çeşitli güçlükler vardır. Bu güçlüklerin başında akut apandisit bulguları ile başta genitoüriner sistem hastalıkları olmak üzere bir çok hastalığın bulgularının benzer olması gelmektedir. Buna bağlı olarak yanlış tanı koyularak evine gönderilen veya çocuk cerrahisi kliniğine yönlendirilmeyen hastalarda başta perforasyon olmak üzere, çeşitli komplikasyonlar ortaya çıkmakta ve hastalığın morbidite ve mortalitesi artmaktadır. Bununla beraber çocuk cerrahisi servisine başvuran bazı hastalarda da hastalığın klinik tablosunun tam olarak oturmamış olması, hastanın ameliyat kararının verilmesinde güçlüklere sebep olmaktadır. Bu gibi durumlarda klinik tanıya yardımcı olabilecek bir takım laboratuar ve radyolojik yöntemlere başvurulmaktadır. Günümüzde bu yöntemlerin başında, kolay ve çabuk uygulanabilir, ucuz ve hastaya zararı olmayan bir yöntem olan ultrasonografı (USG) gelmektedir. Karın içi bir çok hastalığın tanısında başarılı olan USG'nin akut apandisitin tanısı ve ayırıcı tanısında da güvenilirliği yüksektir. Ultrasonografınin akut apandisit tanısındaki güvenilirliği ve bunu etkileyen nedenleri tespit edebilmek maksadıyla akut apandisit ön tanısıyla takip edilen yüz hasta ile bir çalışma yapılmış, bu çalışmanın sonuçlan ki-kare analiz yöntemiyle ölçülmüştür. Elde edilen verilerden çıkan sonuçlara göre USG'nin duyarlılığı %60 olup, literatürdeki benzer çalışmalarda elde edilen % 82-85 duyarlılık oranından düşük olduğu ve bu duyarlılık üzerinde, ultrasonografık değerlendirmeyi yapan hekimin kıdeminin etkili olmadığı görülmüştür. Sonuç olarak bu çalışma, akut apandisit tanısını koyarken, özellikle şüpheli hastalarda fizik muayenenin ve klinik değerlendirmenin önemini ve üstünlüğünü ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Compatibility Of The Ultrasonography With The Clinical Diagnosis In Acute Appendicitis Acute appendicitis is one of the most important disease requiring abdominal surgery in children. The early and right diagnosis of the disease plays a critical role in the progress and treatment. However, the fact that children cannot adequately explain their complaints, and their parents are not well informed causes delays to the doctor's application of treatment. Besides, in the patients who attend the hospital, there are problems related to treatment and early diagnosis. One of the primary problems is the similarity between the findings related to the disease and those related to abdominal diseases, primarily the complaints regarding the genito-urinary system. Dependent on this, in the patients who return home with a wrong diagnosis or who are not guided to the pediatric surgery clinique several complications occur due to the perforation of the appendix, thus increasing morbidity and mortality. Nevertheless, in some patients who applied to the pediatrical surgery clinique, the clinical symptoms are not completely obvious and this causes problems related to the decisions on whether the operation is necessary. In such cases, in order to diagnose the disease, some additional methods, like laboratuary and radiological findings which support clinical diagnosis were referred. Ultrasonography (USG) is a primary diagnostic method, which is cheap, easily applied, and not harmful for the patients. USG, which is useful in diagnosing many abdominal diseases, has a higher rate of diagnosing this disease and separating it from other diseases. This study included 100 patients to test the success of this technique and find out the factors affecting its success; the results were analyzed with the chi-square analysis method. The results reveal that the sensitivity of USG is 60% and this is lower than 85%, the percentage obtained in similar studies, and that the experience of the doctor evaluating this ultrasonographic result is not among the factors affecting the success rate. According to this result, the last decision to diagnose the disease and to operate the patient must be given by the surgeon.