Paranoid şizofreni hastalarında HLA sınıf1 (A ve B) ve HLA sınıf2 (DR) allellerinin sıklığı
Frequency of HLA class1(A and B) and HLA class2(DR) alleles in the patients with paranoid schizophrenia
- Tez No: 142184
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN ALBAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, genetik, HLA 55, Schizophrenia, genetics, HLA 57
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Günümüzde şizofreni etyoloj isinde genetiğin rolü konusunda bir fikir birliği oluşmuştur. Genetik çalışmaların yoğunlaştığı bölgelerden biri de 6. kromozomdaki MHC bölgesidir. Bu bölgede yer alan HLA sınıf I, II, III ve IV antijenlerinden şizofreni ile ilişkili olduğu bildirilen sımf I ve II antijenleridir. Literatürdeki sonuçlar çelişkili olmasına rağmen ülkemizde bu konu daha az araştırılmışta. Araştırmamızda üç kuşaktır Trakya Bölgesinde yaşayan 39 paranoid şizofren hastanın HLA sınıf I (A ve B) ve sımf II (DR) allel dağılımı, üç kuşaktır Trakya Bölgesinde yaşayan kontrol grubunu oluşturan 44 sağlıklı gönüllü birey ile karşılaştırıldı. HLA tiplendirilmesi moleküler genetik laboratuvannda yapıldı. İstatistiksel değerlendirmelerde Minitab paket programı kulanılarak tanımlayıcı analizler ve x2 testi uygulandı. Yapılan çalışmalarda şizofreninin HLA sımf I ve en fazla sınıf II ile ilişkili olduğu bildirilirken çalışmaların önemli bir kısmında da ilişkili olmadığı şeklindedir. Çalışmada elde edilen verilerin analizi sonucunda iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı. Bu çalışmamız HLA ile şizofreni arasında ilişki olmadığını bildiren çalışma sonuçlarını desteklemektedir. Bu sonuç şizofreni ile HLA arasında ilişki olmadığı anlamına gelmemelidir. Sonuç olarak şizofreni ve HLA bağlantısını ortaya koymakiçin daha büyük örneklemi olan çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
FREQUENCY OF HLA CLASS I (A AND B) ANB HLA CLASS H (DR) ALLELES IN THE PATIENTS WITH PARANOID SCHIZOPHRENIA SUMMARY Currently, there is a consensus on the role of genetics in the etiology of schizophrenia. One of the regions where genetic studies are becoming intensive is the MHC region in 6th chromosome. Among the HLA Class I, II, III and IV antigens, I and II have been identified as relevant to schizophrenia. Although the studies in the literature are contradictory, this subject has been studied to a smaller extent in our country. In our study, distribution of HLA Class I (A and B) and Class II (DR) allelles of 39 patients with paranoid schizophrenia living in Trakya region since last three generation was compared with those of 44 healthy volunteers composing the control group who also live in Trakya region since the last three generation. Typing of HLA was performed in molecular genetics laboratory. Minitab statistical analysis programme was used for analysis and descriptive analysis and Khi-square test were conducted. According to some studies, schizophrenia was reported to be related to HLA Class I and mostly to HLA Class II, but it was reported to be irrelevant in majority of the studies. Statistical analysis of our results demonstrated that there was no significant difference between two groups. These result support the previous studies that reported no relationship 56between schizophrenia and HLA. This result shuld not be interpreted as, that there is no relation between schizophrenia and HLA. Finally, there is a need for high sample size studies for clarifying the schizophrenia and HLA connection.