Büyük (>5cm) hepatosellüler karsinomlarda manyetik rezonans görüntüleme bulguları ve histopatolojik korelasyon
MR imaging findings of large (>5cm) hepatocellular carcinomas and histopathologic correlation
  1. Tez No: 142190
  2. Yazar: HALİL SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. Ö. İBRAHİM KARAHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatosellüler karsinom, histopatoloji, karaciğer, manyetik rezonans vı
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Amaç: Büyüküğü 5 (beş) cm den büyük hepatosellüler karsinomların (HSK) kontrastlı manyetik rezonans görüntüleme özelliklerinin tümör boyut ve histopatolojik diferansiyasyon dereceleri ile karşılaştırılması amaçlandı. Hastalar ve yöntem: Histopatolojik olarak hepatosellüler karsinom tanısı konulan 30 olguya kontrastlı manyetik rezonans görüntüleme (MRG) yapıldı. Manyetik rezonans görüntüleme protokolü sırasıyla 25. saniyede, 70. saniyede ve 6. dakikada arteryel, venöz ve geç fazları içerdi. Lezyonlarm karaciğere göre sinyal intensiteleri, her fazdaki kontrastlanma paternleri ve morfolojik özellikleri belirlendi. Manyetik rezonans görüntüleme özellikleri, tümör boyut ve histopatolojik diferansiyasyon dereceleri ile karşılaştırıldı. Bulgular. Tl ağırlıklı görüntülerde 30 lezyondan 16'sı (%53) karaciğere göre heterojen-hipointens, T2 ağırlıklı görüntülerde ise 17'si (%57) heterojen- hiperintensti. Hepatik arteryel, venöz ve geç faz görüntülerde 30 lezyondan 21 'i (%70) yaygın heterojen tarzda kontrasttandı. Hepatosellüler karsinomların T1A ve T2A MRG görünümleri ve kontrastlanma özellikleri ile histopatolojik diferansiyasyon dereceleri ve tümör boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı (p>0.05). Kapsül formasyonu, venöz tutulum, mozaik patern, nekroz, kanama ve santral skar sırasıyla lezyonların %57, %47, %40, %33, %20 ve %10'unda saptandı. Histopatolojik incelemede 12 tümör (%40) iyi (grade 1), 6 tümör (%20) orta (grade 2 ve 3) ve 12 tümör (%40) kötü (grade 4) diferansiye hepatosellüler karsinom olarak değerlendirildi. Kapsül formasyonu, kanama, tümör boyutu, serum alfa fetoprotein (AFP) düzeyleri ve portal ven tutulumu ile histopatolojik diferansiyasyon dereceleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu (p < 0.05). Portal ven tutulumu, kapsül formasyonu ve tümör yüzey özellikleri ile tümör boyutu arasında istatistiksel anlamlı ilişki saptandı (p< 0.05).Sonuç : Hepatosellüler karsinomlarda kapsül formasyonu, kanama, tümör boyutu, serum AFP düzeyleri ve portal ven tutulumu ile histopatolojik diferansiyasyon dereceleri arasında, ayrıca portal ven tutulumu, kapsül formasyonu ve tümör yüzey özellikleri ile tümör boyutu arasında korelasyon belirlendi. Büyüklüğü 5 cm nin üzerinde olan HSK'larda MRG görünümlerinin tümör boyut ve histopatolojik diferansiasyon derecesine bağlı olarak değişebileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
MR IMAGING FINDINGS OF LARGE (>5 CM) HEPATOCELLULAR CARCINOMAS AND HISTOPATHOLOGIC CORRELATION ABSTRACT Aim: To correlate the contrast-enhanced MR imaging findings of large (>5 cm) hepatocellular carcinomas with tumor size and histopathologic findings. Patients and methods: Contrast-enhanced MR imaging were performed in 30 patients with the diagnosis of hepatocellular carcinoma was proved histopathologically. MR imaging protocol included hepatic arterial, portal venous and late phase at 25 s, 70 s and 6 min., respectively. The signal intensity of the lesions relative to liver and the enhancement pattern in each phase and the morphologic features of tumors were reviewed. MR imaging findings were correlated with degree of histopathologic differentiation and tumor size were determined. Results: On Tl-weighted images, 16 (53%) of 30 lesions were heterogeneous- hypointense, on T2-weighted images 17 (57%) of 30 lesions were heterogeneous- hyperintense with respect to liver. On hepatic arterial, portal venous phase and late phase images, 21 (70%) of 30 lesions enhanced complete heterogeneously. On Tl and T2-weighted MR imaging findings and enhencament patterns of hepatosellüler carcinomas were not found to be viistatistically significant association with tumor size and the degree of histopathologic differentiation (p>0.05). Capsule formation, venous invasion, mosaic pattern, necrosis, hemorrhage, and central scar were detected in 57%, 47%, 40%, 33%, 20%, and 10% of the patients, respectively. On histopathologic examination, hepatocellular carcinomas were evaluated as twelve (40%) of tumors were well (grade 1), 6 (20%) were moderately (grade 2 and 3) and 12 (40%) were poorly (grade 4) differentiated.