Miyokard perfüzyon sintigrafisinin 4D-MSpect kantitatif programıyla değerlendirilmesi ve koroner arter lezyonlarının tespitindeki yeri
Evaluatıon of myocardial perfusion scintigraphy with 4D-MSpect quantitative program and situation on the detection of coronary artery lesions
- Tez No: 142191
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TUTUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kantitatif analiz, koroner arter hastalığı, miyokard perfuzyon sintigrafisi, Tc-99m tetrofosmin. vıı, Quantitative analysis, coronary artery disease, myocardial perfusion scintigraphy, Tc-99m tetrofosmin. vm
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
2. 6. ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı miyokard perfuzyon sintigrafilerini 4D-MSPECT isimli kantitatif programla değerlendirmek, programın KAH'nı tespit edebilme etkinliğini belirlemek için koroner anjiografi sonuçları ile karşılaştırarak değerlendirmektir. Materyal ve metod: Kasım 2003 - Mayıs 2004 tarihleri arasında bilinen veya şüphelenilen KAH olan ve bu nedenle koroner anjiografi endikasyonu konularak koroner anjiografi uygulanan toplam 39 hasta (28 erkek, 1 1 kadın; ortalama yaş: 60.89 ± 9.67) çalışmaya alındı. Hastalara iki hafta içerisinde tek gün protokolüne göre farmakolojik stres sonrası stres/istirahat Tc-99m tetrofosmin miyokard perfuzyon sintigrafisi uygulandı. Anjiografide belirlenen darlık oranları ile MPS'de bu damarların beslediği alanlara uyan sol ventrikül bölgelerinin perfüzyonları görsel olarak ve 4D-MSPECT bilgisayar yazılım programı kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Anjiografi sonuçları esas alınarak yapılan değerlendirmede miyokard perfuzyon sintigrafilerinin görsel olarak değerlendirilmesinde KAH tespitindeki sensitivite ve spesifite değerleri global olarak %78 ve damar bazında %85 LAD için %87 ve %80, LCX için %75 ve %90 ve RCA için %72 ve %90 olarak bulundu. 4D-MSPECT kantitatif programı kullanıldığında ise sensitivite ve spesifite değerleri global olarak %74 ve %88, LAD için %75 ve %87, LCX için %75 ve %83 ve RCA için ise %72 ve %92 olarak hesaplandı. Sonuç: Çalışmamız, 4D-MSPECT programının miyokardiyal lezyonları göstermede yüksek sensitivite ve spesifite değerlerine sahip olduğunu ve daha önce yayımlanan literatürlerle uyumlu olduğu gösterildi. Ancak bazı görüntü artefaktlarınm bilgisayar programıyla yanlış olarak değerlendirildiği gözlemlendi. Bu nedenle miyokard perfuzyon sintigrafilerinin görsel olarak yorumlanması, buna bilgisayar programıyla yapılan değerlendirmelerin de eklenerek sonuçların doğruluk oranlarının arttırılabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF MYOCARDIAL PERFUSION SCINTIGRAPHY WITH 4D-MSPECT QUANTITATIVE PROGRAM AND SITUATION ON THE DETECTION OF CORONARY ARTERY LESIONS ABSTRACT Aim: The purpose of this study is to evaluate the myocardial perfusion scintigraphy with 4D-MSPECT quantitative software and the ability of detection coronary artery disease compaire by coronary angiography results. Materials and methods: Total 39 patients (28 male, 11 female; mean age: 60.89 ± 9.67 years) who underwent coronary angiography known or suspected coronary artery disease were studied this prospective study between November 2003- May 2004. Gated-myocardial perfusion imaging were performed according to same day stres/rest Tc-99m tetrofosmin protocol within two week. We compare visual analysis and 4D-MSPECT program who determine narrowing on the coronary angiography and left ventricular wall supplied by coronary artery on the myocardial perfusion scintigraphy. Results: Sensitivity and specificity values for visual analysis of myocardial perfusion studies are: global left ventricular 78% and 85%, for LAD territories 87% and 80%, for LCX territories 75% and 90%, for RCA territories 72% and 90%. 4D-MSPECT values are: global 74% and 88%, for LAD territories 75% and 87%, for LCX territories 75% and 83%, for RCA territories 72% and 92%. Conclusion: Our study show that 4D-MSPECT program have high sensitivity and specificity values for evaluate myocardial lesions and results are similar with previous studies reported in literatür. But, some imaging artefacts are evaluated enable with this computer program. For this reason, visual analysis of myocardial perfusion studies combinated with this computer program show that accuracy rate of results may be increases.