Rektum kanserinde neoadjuvan kemoradyoterapiye yanıtı etkileyen faktörler
Factors affecting the response to neoadjuvan chemoradiotherapy in rectum cancer
  1. Tez No: 741290
  2. Yazar: SULTAN AYAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER AKKOCA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Rektum kanseri, neoadjuvan kemoradyoterapi, karsinoembriyonik antijen, serbest tümör nodülü, Rectal cancer, neoadjuvant chemoradiotherapy, carcinoembryonic antigen, free tumor nodule
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve Amaç: Rektum kanseri her iki cinsiyette, melanom dışı kanserler arasında en sık görülen 7. kanser türüdür ve tüm kanserlerin %4,7'sini oluşturur. Neoadjuvan kemoradyoterapi rektum kanserinde lokal nüksü azaltmakla ve sfinkter koruma oranını artırmakla birlikte, lokal ileri rektum kanserinde sağkalıma da katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada rektum kanseri sebebiyle neoadjuvan kemoradyoterapi alan hastaların patolojik, radyolojik ve klinik özellikleri değerlendirilerek, neoadjuvan tedavi yanıtını etkileyen faktörlerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 01.01.2018 ile 15.05.2022 tarihleri arasında rektum kanseri tanısı ile neoadjuvan kemoradyoterapi tedavisi sonrasında, Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ameliyat edilen 68 hastanın verileri geriye dönük incelendi. Hastaların tümör regresyon skoru ile klinik, demografik ve patolojik özellikleri arasındaki ilişki analiz edildi. Bulgular: Araştırmaya yaş ortalaması 63,32±11,09 yıl olan 68 hasta dahil edildi. Çalışmamızda yapılan çapraz karşılaştırmalar ve tek değişkenli analizde neoadjuvan tedavi öncesi serum CEA değerleri >5 ng/ml olanlarda kötü yanıt oranı %77,8 iken, ≤ 5 ng/ml olanlarda %31,7 olduğu ve aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edildi(p5ng/ml olması, serbest tümör nodüllerinin olması ve tümör boyutunun büyük olması neoadjuvan tedavi yanıtını olumsuz etkileyen faktörler olarak ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Rectal cancer is the 7th most common type of cancer among non-melanoma cancers in both sexes and constitutes 4,7% of all cancers. Although neoadjuvant chemoradiotherapy reduces local recurrence in rectal cancer and increases the sphincter protection rate, it also contributes to survival in locally advanced rectal cancer. In this study, it was aimed to evaluate the pathological, radiological and clinical characteristics of patients who received neoadjuvant chemoradiotherapy for rectal cancer and to reveal the factors affecting the neoadjuvant treatment response. Materials and Methods: The data of 68 patients who were operated on at Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital between 01.01.2018 and 15.05.2022 with the diagnosis of rectal cancer after neoadjuvant chemoradiotherapy treatment were retrospectively analyzed. The relationship between tumor regression score and clinical, demographic and pathological characteristics of the patients was analyzed. Results: 68 patients with a mean age of 63.32±11.09 years were included in the study. In the cross-comparisons and univariate analysis performed in our study, it was determined that the rate of poor response was 77.8% in those with serum CEA values >5 ng/ml before neoadjuvant treatment, while it was 31.7% in those with ≤ 5 ng/ml, and the difference was statistically significant (p5ng/ml, presence of free tumor nodules and large tumor size before neoadjuvant treatment in patients with rectal cancer were revealed as factors that negatively affect the neoadjuvant treatment response.