Renal arter stenozu tedavisinde perkutan transluminal anjioplasti ve stentleme
Percutaneous transluminal angioplasty and stenting in the treatment of renal artery stenosis
- Tez No: 142209
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EROL AKGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: renal arter stenozu, PTA, stentleme, renovasküler hipertansiyon. IV, Renal artery stenosis PTA, stenting, renovascular hypertension V
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET RENAL ARTER STENOZUNUN TEDAVİSİNDE PERKÜTAN TRANSLUMINAL ANJİOPLASTİ VE STENTLEME Renal arter stenozunun, esansiyel olmayan hipertansiyon nedenleri arasında başta gelen etiolojik etmen olduğu bilinmektedir. Stenozun tedavisinde cerrahi yöntemlerden yararlanılmakta ise de endovasküler yöntemler gerek, perkütan transluminal anjioplasti ve gerekse stent implantasyonu birincil tedavi yöntemi olmuştur. Renkli Doppler ultrasonografî ile renal arter stenozu saptanan ateroskleroz ve fibromusküler displazili 23 olgudan oluşan çalışma grubunda stent ve perkütan transluminal anjioplasti uygulamalarının hipertansiyon üzerinde ilk bir yıllık dönemde kan basıncı, hastanın kullandığı antihipertansif medikasyon üzerindeki etkileri, işlemin teknik başarısı ile komplikasyonları literatür bilgileri ışığında değerlendirildi. Perkütan transluminal anjioplasti ve stent implantasyonunun renal arter stenozunda hipertansiyonun kontrol altına alınmasında etkin ve güvenilir bir yöntem olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERCUTANEOUS TRANSLUMINAL ANGIOPLASTY AND STENTING IN THE TREATMENT OF RENAL ARTERY STENOSIS Renal artery stenosis is the most common etiologic factor in non essential hypertension. Although surgical treatment is already being done, endovascular treatment options like PTA and stent implantation has become the first choice for treatment of renal artery stenosis. In this study we evaluated 23 patients who were diagnosed to have renal artery stenosis in doppler ultrasound with AS or FMD. All patients had PTA, stent implantation or both. The patients were followed for T A, antihypertensive medication and complications, technical success of the treatment. PTA and stent implantation is a safe and effective treatment for renal artery stenosis with hypertension.