Kemik iliği transplantasyonu planlanan hastalarda floroskopi eşliğinde takılan kalıcı kateterlerde komplikasyon oranları ve hasta takipleri
Patient progress and complication rates, in patients that were implanted longterm catheter by flouroscopy, who were prepared for bone narrow transplantation
  1. Tez No: 142208
  2. Yazar: MUHARREM PARLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Santral venöz kateter, kateter komplikasyonları, fibrin kılıf, kateter enfeksiyonları, kalıcı kateter 47, Central venous catheter, catheter complications, fibrin sheath, infection, long-term catheterisation 48
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Kemik İliği Transplantasyonu Planlanan Hastalarda Floroskopi Eşliğinde Tatulan Kalıcı Subklavian Kateterlerde Komplikasyon Oranları ve Hasta Takipleri Amaç: Floroskopi eşliğinde yapılan tünelli subklavian kalıcı kateterizasyonun başarı oranlarını ve komplikasyonlannı anatomik noktalar dikkate alınarak uygulanan seriler ile karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Kemik iliği transplantasyonuna hazırlanan toplam 75 olguda subklavian vene tünelli santral venöz kateter yerleştirildi. Başarı oranlan, işlem süresi, komplikasyonlar not edildi. Litratürdeki seriler ile karşılaştırma yapılarak yöntemin etkinliği araştırıldı. Bulgular: Olguların tümünde işlem başarı ile sonuçlandı. Kateter uçları SVC- sağ atrium bileşkesine yerleştirildi. Vakalarda işlem esnası ve işlem sonrası erken dönemde komplikasyon saptanmadı. Yalnız bir olguda kateterizasyonu takiben geçmeyen hıçkırık oluştu. Geç dönemde iki olguda perikateter trombozu oluştu. Enfeksiyon sekiz olguda saptandı. Dört olguda da kateterde spontan çıkma saptandı. Sonuç: Santral kateterizasyonda floroskopi kılavuzluğu işlem süresini ve komplikasyonlannı azaltarak işlemin basan oranım arttırması nedeniyle anatomik noktalar dikkate alınarak yapılan kateterizasyona tercih edilmelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Patient progress and complication rates, in patients that were implanted long- term catheter by flouroscopy, who were prepared for bone marrow transplantation. Aim: To compare technical efficiency and complications of tunneled subclavian long-term catheterisation by flouroscopy, in aplied series by paying attention to anatomic landmarks. Material and Methods: Tunneled central venous catheter was inserted to subclavian vein in 75 patients, who were prepared for bone marrow transplantation Success rate, process time and complications were noted. Method efficiency is investigated by comparing with the series in the literature. Findings: The process was successful in all cases. Catheter tip was located to the superior vena cava and right atrium junction. In all cases, during the process and in the post processing early time, no complication was observed. At the late time, in two cases fibrin sheath was seen. İn eight cases infection in four cases spontaneous dislocation was observed. Conclusion: İn central catheterisation flouroscopy guiding must be prefered instead of catheterisation by paying attention to the anatomic landmarks, because flouroscopy guiding increases the success rate, by decreasing the process time and the complications.