Omuz patalojilerinin değerlendirilmesinde MR artrografi ve artroskopik korelasyonu
MR arthrography and arthroscopic correlation in shoulder disorders
- Tez No: 142213
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Omuz MR, MR artrografi, artroskopi, impingement, instabilite vıı
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
2.6. ÖZET Amaç: Omuz patolojilerinin tespitinde konvansiyonel manyetik rezonans (MR) görüntüleme ve MR artrografmin duyarlılık ve özgüllüğünü belirlemek ve artroskopi sonuçları ile karşılaştırmaktır. Bireyler ve yöntemler: Ekim 2002 - Şubat 2004 tarihleri arasında omuz patolojisinden şüphelenilen 16' sı erkek, dokuzu kadın toplam 25 hastaya konvansiyonel MR ve MR artrografi işlemi uygulandı. Hastaların yaşları 21 ile 68 arasındaydı (ortalama 42.8 ± 13.9). Bu 25 hastanın 21 'ine deneyimli bir ortopedist tarafından artroskopi yapıldı. Konvansiyonel MR ve MR artrografi ile elde olunan sonuçlar, gold standart olarak kabul ettiğimiz artroskopi sonuçları ile karşılaştırıldı. Bulgular: Artroskopide 21 hastada toplam 30 patolojik omuz lezyonu tespit edildi. Bu 30 lezyonun 26'sı (%86.6 duyarlılık) konvansiyonel MR ile, 29'u (%96.6 duyarlılık) MR artrografi ile doğru olarak belirlendi. Sonuç: Omuz patolojilerinin değerlendirilmesinde detaylı bilgiler sağlayan MR artrografmin, konvansiyonel MR' a göre daha duyarlı ve özgül bir yöntem olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
2.7. ABSTRACT Objective: To evaluate the sensitivity and specificity of convantional magnetic resonance (MR) imaging and MR arthrography in the diagnosis of shoulder pathologies, and to compare with arthroscopic results. Subjects and methods: Twenty-five patients (16 male and nine female) who were refered because of clinically suspected shoulder pathologies were examined using conventional MR imaging and MR arthrography between October 2002 and February 2004. The patients ranged in age from 21 to 68 years (42.8 ±13.9 years). In 21 of these patients, imaging findings were compared with those at arthroscopy, which performed by an experienced orthopedic surgeon. Results: In 21 patients there were 30 pathologic shoulder lesions on arthroscopy. Convantional MR imaging detected 26 of them (%86.6 sensitivity), whereas 29 lesions were detected by MR arthrograpy (% 96.6 sensitivity). Conclusions: MR arthrography is a more sensitive and specific modality than conventional MR imaging to evaluate of shoulder pathologies. Vlll