İmmün yetmezlikli hastalarda görülen akciğer enfeksiyonlarının bilgisayarlı tomografi bulguları
Computed tomography findings of pulmonary infections in the immunocompromised
- Tez No: 142232
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN BAŞARAN DEMİRKAZIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı Tomografi, immün yetmezli hastalar, akciğer enfeksiyonları, kemik iliği transplantasyonu, Computed Tomography, immunocompromised patients, pulmonary infection, bone marrow transplantation
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Aylin Akın, İmmün yetmezlikli hastalarda görülen akciğer enfeksiyonlarının bilgisayarlı tomografi bulguları, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji Tezi, Ankara, 2004. Bu çalışmanın amacı, immün yetmezlikli hastalarda görülen akciğer enfeksiyonlarının bilgisayarlı tomografi (BT) bulgularını değerlendirmektir. Kemik iliği transplantasyonu yapılmış 130 hastanın ve enfeksiyon bölümünce takip edilen binden fazla nötropenik hastanın dosyalan retrospektif olarak incelenmiştir. Mikrobiyoloji laboratuar testleri ile enfeksiyon etkeni belirlenen, veya antimikrobiyal tedaviye cevap veren ve toraks BT'si olan 59 hasta araştırmaya dahil edilmiştir. Bu hastaların BT görüntüleri hastaların gerçek enfeksiyon etkenlerini bilmeyen bir radyolog tarafından incelenmiş, bulgular sınıflandırılmış ve enfeksiyon türü tahmin edilmiştir. 59 immün yetmezlikli hastanın 19'unda bakteriyel, 22 'sinde fungal, 8'inde Cytomegalovirus (CMV), 8'inde Pneumocystis carinii ve 2'sinde tüberküloz enfeksiyonu saptandı. Bulgulardan nodul en sık fungal enfeksiyonlarda (% 85.7- 100); konsolidasyonlar en sık bakteriyel enfeksiyonlarda (%68.4); buzlu cam alanları en sık PCP'de (% 62.5); sentrilobüler dansiteler CMV enfeksiyonlarında (%75) görüldü. BT bulguları ile fungal enfeksiyona doğru tanı koyma oranı en yüksekti (%90.9). Viral ve bakteriyel enfeksiyonlarda doğru tanı oram daha düşüktü (%73.7-75). BT, immün yetmezlikli hastalarda görülen akciğer enfeksiyonlarında ayırıcı tanıyı sağlayan önemli bir araç olabilir. BT bulguları özellikle fungal enfeksiyonlarda erken tedaviyi mümkün kılabilir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT A. Akın, Computed Topography Findings of Pulmonary Infections in the Immunocompromised Patients, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Radiodiagnostics, Ankara, 2003. The aim of this thesis work is to evaluate the Computer Tomography (CT) findings and accuracy for the diagnosis of pulmonary infection in the immunocompromised patients. Clinical files of more than one thousand immunocompromised patients with neutropenic fever were evaluated retrospectively. One hundred and thirty of them were allogeneic or autologous hematopoetic stem cell transplantation patients. The causative agents of pulmonary infections were defined by microbiological tests or clinical response to antimicrobial therapy in 59 patients who had had thoracic CT. CT findings are classified and type of infection is estimated by one thoracic radiologist, without the knowledge of microbiological results. 19 bacterial, 22 fungal, 8 cytomegalovirus (CMV), 8 Pneumocystis carinii and 2 mycobacterium tuberculosis infections are found out of 59 immunocompromised patients. Ill-defined nodules are the most frequently detected lesions in fungal infections (85.7%- 100%), whereas consolidations are most frequently seen in bacterial infections (68.4%). Ground glass opacities are the most frequently seen lesions in Pneumocystis carinii pneumonia (PCP) (62.5%) and centrilobular densities are most frequently detected in CMV infections (75%). The most correct rate of estimated diagnosis was for fungal infections (90.9%). The correct rate of estimated diagnosis was less for bacterial and viral infections, 73.7% and 75%o respectively. CT can be an optimal tool for differential diagnosis of pulmonary infections in the immunocompromised host. CT findings may prompt early treatment especially in fungal infections.