Karaciğer tümörlerinin radyofrekans oblasyon tedavisi: klinik sonuçlar
Radio-frequency oblation of liver malignancies: clinical results
- Tez No: 142233
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAN AKHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer tümörleri, radyofrekans ablasyon, thermal ablasyon, Liver malignancies, radio-frequency ablation, thermal ablation
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Geyik S., Karaciğer tümörlerinin radyofrekans ablasyon tedavisi: klinik sonuçlar, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji tezi, Ankara, 2004. Bu çalışmanın amacı karaciğer tümörlerinin tedavisinde RF ablasyon tekniğinin kullanılmasının etkinlik ve güvenliğinin araştırılmasıdır. Bu amaçla, primer (n=7) ve sekonder (n=14) karaciğer malignitesi olan 4'ü kadın, 17'si erkek toplam 21 hastaya RF ablasyon uygulandı. İlk olarak RF uygulandığında toplam 47 lezyon bulunmaktaydı. Takip sırasında, çeşitli zaman aralıklarında hastalarda 24 adet yeni lezyon ortaya çıktı. Yeni gelişen lezyonların 21 tanesiyle birlikte toplam 68 lezyona, 36 seansta RFA uygulandı. Hasta başına düşen ortalama lezyon sayısı primer malignitesi olan olgularda 1.7; sekonder malignitesi olan olgularda 2.5; toplam olarak başlangıçta 2.2 ve takip sonunda 3.2'ydi. Lezyon çapları 0.8 -5 cm arasında değişmekte olup ortalama 2.6 cm'ydi. RF ablasyon işlemi ilk seansta 8 hastada intraoperatif, 13 hastada perkütan olarak gerçekleştirildi. Ablasyon sırasında 5 cm'ye kadar ablasyon yapabilecek, 14 G çapında, 25 cm uzunluğunda RITA Starburst XL (RITA Medical Systems, İne) termal ablasyon probları ve RITA model 1500 jeneratör kullanıldı. Primer tümör grubunda, bir lezyonda (%8) 3. ayda rezidü canlı tumoral doku kaldığı, iki lezyonda 6. ayda (%15) ve bir lezyonda 10. ayda (%8) rekürrens geliştiği saptandı. Metastatik hasta grubunda bir lezyonda (1/35) 3. ayda işlem yapılan lezyonda çevresel opak madde tutulumu gösteren rezidü saptandı. 4 hastada (4/14), 6 lezyonda (6/35) rekürrens gelişti. Rekürrens hastaların %75'inde (3/4 hasta) 6.ayda ve%25'inde 9.ayda izlendi.Sonuç olarak RFA, uygun özelliklere sahip hastalara uygulandığında malign hepatik tümörlerin tedavisinde lokal etkili, güvenli, ucuz ve kolay uygulanabilir bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Geyik S., Radio-frequency ablation of liver malignancies: clinical results, Hacettepe University School of Medicine, Thesis in radiology, Ankara, 2004.The aim of this study is to evaluate the safety and efficacy of RF needle electrodes in the treatment of hepatic cancer. Twenty- one patients, 7 of who had 12 hepatocellular carcinoma nodules and 14 of whom had 35 hepatic metastatic nodules, underwent treatment by RF thermal ablation with the use of 14 G, 25 cm long RITA Starburst XL (RITA Medical Systems, Inc) expandable needle electrodes. RFA procedure was done percutaneously under ultrasound guidance in 13 patients at the first session. Surgical approach was used for remaining 8 patients. During follow-up period 24 new nodules were detected. The mean number of tumor nodules treated by RFA was 1.7 and 2.5 at initial sessions; 2.2 and 3.2 at the end of follow-up period for hepatocellular carcinoma nodules and hepatic metastatic nodules, respectively. Size of the lesions were measuring 0.8-5 cm in diameter with a mean of 2.6 cm. Post-treatment dynamic CT showed persisting enhancing tissue in one lesion (%8) at 3rd month, recurrence in two (%15) at 6th month and in one lesion (%8) at 10th month in the HCC group. Persisting enhancing tissue was observed in one of metastatic lesion (1/35), also. Of the 14 patients who have metastatic liver tumors, four showed recurrences at the 6th and 9th months. In conclusion, RF interstitial thermal ablation of hepatic tumors by expandable needle electrodes is a safe and effective technique.