Tarama ve tanı amaçlı mamografi tetkiklerinin BI-RADS değerlendirme kategorisine göre incelenmesi
Examining screening and diagnostic mammographies; according to BI-RADS assessment category
- Tez No: 142237
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN OYAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: BI-RADS Değerlendirme Kategorileri, Mamografi, Meme Kanseri, Meme Ultrasonografisi, BI-RADS Assessment Categories, Mammography, Breast Cancer, Breast Ultrasound
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
64 ÖZET Tarama ve Tam Amaçlı Mamografi Tetkiklerinin BI-RADS Değerlendirme Kategorisine Göre İncelenmesi Meme kanseri ülkemizde ve Dünyada kadın populasyonunda en sık görülen kanser türüdür. Yapılan çalışmalar tarama mamografilerinin meme kanserinin ölüm oranlarım azalttığım göstermektedir. Bu nedenle meme kanserinde erken tam önem kazanmaktadır. Meme kanserinde hem tam hem de tarama amaçlı olarak yapılan ilk ve en etkin görüntüleme yöntemi mamografidir. Bu çalışmada bölümümüzde yapılan tarama ve tam amaçlı mamografileri BI- RADS değerlendirme kategorisine göre incelemeyi ve elde edilen sonuçları literatür ile kıyaslamayı amaçladık. Çalışmamız İsparta ve çevresindeki populasyonun mamografîk özelliklerini tanımlaması bakımından anlamlıydı. Çalışmaya 59 aylık dönemde bölümümüze başvuran 6012 olgunun mamografi tetkikleri ve ek olarak yapılan diğer görüntüleme yöntemleri dahil edildi. Çalışmaya katılan olgular yaş, menopozal durum, meme kanseri öyküsü ve meme parankim dansitesi gibi meme kanserinde risk oluşturan faktörler yönünden değerlendirildi. Mamografiler BI-RADS değerlendirme kategorilerine göre incelendi. Belirlenen endikasyonlar dahilinde bazı olgulara mamografiden sonra meme US yapıldı. Daha sonra olguya uygun olan öneride bulunuldu. Çalışmamızda tarama amaçlı mamografi yapılan 4993 (%83.1), tam amaçlı mamografi yapılan 1019 (%16.9) olgu mevcuttu. Literatürdeki benzer çalışmalar ile kıyaslandığında, çalışma grubumuzda 50 yaşından küçük olguların yüzdesinin fazla olduğu, düşük meme parankim dansitesine sahip olgu yüzdesinin yüksek, meme kanseri öyküsüne sahip olgu yüzdesinin ise düşük olduğu gözlendi. Sonuçlarımızı değerlendirdiğimizde tüm olgularda %89.6 sensitivite, %99 spesifisite, tarama mamografilerinde %80.7 sensitivite, %99 spesifisite, tam amaçlı mamografilerde ise %92.5 sensitivite, %99 spesifisite oranlarına ulaştık. Çalışmaya dahil edilen olguların %68.4'üne mamografiye ek olarak meme US'si yapıldı. Belirtilen sensitivite ve spesifisite değerleri mamografi ve meme US tetkiklerinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda elde olundu. Sensitivite ve spesifisite değerlerimizin literatürdeki sadece mamografîk verilere göre elde edilen değerlerden yüksek, mamografi ve meme US'nin kombine olarak değerlendirildiği çalışmalardaki sonuçlar ile benzer olduğunu gördük. Sonuç olarak, mamografîk incelemelerde BI-RADS kullanımı klinisyenler ile daha uyumlu çalışmamızı ve sonuçlarımızı değerlendirebilmemizi sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
65 SUMMARY Examining Screening And Diagnostic Mammographies According To BI-RADS Assessment Category Breast cancer is the most common malignancy in both our country and in the World. The studies shows that screening mammography decreases the death tall of breast cancer, so early diagnosis is important. Mamography is the first and most effective imaging modality in the diagnosis and screening of breast carcinoma. İn this study, our purpose was to examine the screening and diagnostic mammographies in our departmant according to BI-RADS assesment category and to compare the results with literature. Our study was meaningful because it describe the mammographic features in İsparta and nearby. Mammographies of 6012 cases that hed been examined in our departmen in 59 months and other imaging modalities were studied. The cases were examined according to risk factors of breast cancer including age, menapause status, breast cancer family history and breast parenchyma density. Mammographies were examined according to BI-RADS assesment categories. İn same cases breast ultrasound was performed after mammography. The patient was advised after that. İn our study there was 4993 cases (%83.1 ) of screening mammographies, and 1019 (%16.9) cases of diagnostic mammographies. When we compared our study with in similar studies in the literature, we observed that in our study, the persentage of cases that were younger than so years of age were higher,the persentage of low breast parenchyma density were also higher,the persentage of breast cancer family history were lower. When we examined out results, we reached the rates of 89%,sensitivity, 99% spesificity in all cases. 80% sensitivity, 99% spesifity in serening mammographies, 92% sensitivity, 99% spesifity in diagnostic mammographies. Breast Ultrasound was performed in addition to mammography in 68.4% of the cases in the study. The sensitivity and spesifity ratios mentioned was obtained by examining breast ultrasound and mammography result together. Our sensitivity and spesifity ratios were higher when we compared them with the studies that were performed only by mammography in the literature. Our ratios were similar when we compared them with the studies performed with the combination of mammography and breast ultrasound. As a conclusion usage of BI- RADS categories in exaniining mammographies lets us build better understanding with clinicians and assesing our result.