Kronik obstrüktif akciğer hastalığında pulmo-BT ile akciğerlerin dansitometrik değerlendirilmesi
- Tez No: 142252
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. EMİN SAKARYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, bilgisayarlı tomografi, pulmo-BT
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
2. ÖZET Kronik obstrtiktif akciğer hastalığı (KOAH) günümüzde önemli ve insidansı gittikçe artan bir hastalık grubudur. KOAH'lı hastalarda hava hapsi alanları ve akciğer dansitesinde azalmalar meydana gelebilmekte ve bu alanların tespitinde inspiratuar ve ekspiratuar BT gibi bir takım inceleme yöntemleri kullamlmaktadır. Ancak bu tekniklerin bazı limitasyonları bulunmaktadır. ÇDBT cihazlarında bulunan bir yazılım özelliği olan Pulmo-BT ile alan, hacim ve dansite değerlendirmeleri gibi bir çok hesaplama tablolar, renkli kodlamalar ve histogramlar şeklinde, sayısal değer ve yüzdelik oranlar halinde kantitatif olarak ortaya konulabilmektedir. Bu çalışmadaki amaç; pulmo-BT'nin KOAH'lı hastalarda kullanılabilecek önemli bir inceleme yöntemi olduğunu göstermektir. Çalışmaya anamnez, fizik muayene, laboratuar ve solunum fonksiyon testleri (SFT) ile KOAH tanısı konan ve bu nedenle yatarak tedavi gören 29 hasta dahil edildi. SFT'si ve Toraks BT incelemeleri radyolojik olarak normal bulunan 24 birey kontrol grubu olarak belirlendi. Pulmo-BT programı ile tüm akciğer, 8-12 saniye gibi tek bir nefes tutulumu süresinde incelendi. Akciğer dışındaki yumuşak doku alanları, mediastinal yapılar, trakea, ana bronşlar ve büyük damarlar yazılımın otomatik bir özelliği nedeniyle veya manuel olarak ekarte edilerek; kalan akciğer parankimi üzerinde akciğerlerin dansite değerleri ortalaması, dağılımı ve (-950) olarak alman eşik değerin altındaki değerler (EDAD) sayısal olarak ve renkli kodlamalar şeklinde görsel olarak analiz edildi. Kontrol grubunda yapılan pulmo-BT incelemelerinde akciğerlerin dansite değerlerinin ortalaması -821,41 ± 22,3 HU olarak bulunulurken çalışma grubundaise bu değerlerin ortalaması -898,48 ± 51,37 HU olarak tespit edildi. SFT ile ortalama dansite ve EDAD yüzdeleri arasında negatif yönde anlamlı korelasyon bulunurken; ortalama dansite ile EDAD yüzdeleri arasında pozitif yönde iyi korelasyon görüldü. Hastalardan sedece birinde kontrol grubundaki dansite değerlerinin üstünde bir değer elde edilirken (-764,6 HU) diğer hastalarda klinik ve SFT değerleri ile paralel ya belirgin yada minimal bir dansite azalması tespit edildi SFT değerleri KOAH ile uyumlu olan 4 hastada; havalanma artışı ve göğüs ön arka çapında artma görsel olarak izlenmez iken, pulmo-BT verilerinde akciğer dansitelerinin kontrol grubuna göre düşük çıktığı görüldü. Yaygın hava kistleri olan bir hastada karinanın 7 cm proksimalindeki kesitte EDAD yüzdesi %34,9 iken tüm akciğerin EDAD yüzdesi %10,8 olarak bulundu. Akciğer dansitesi ortalama -963,1 HU olarak bulunan ve FEVİ/FVC si 46 olan bir olgunun EDAD yüzdesi %77.7 gibi yüksek değerlere ulaşmıştı. Ayrıca bu hastaların BT görünümlerinde KOAH lehine yorumlanabilecek radyolojik bulguları yoktu. Sonuç olarak; pulmo-BT, KOAH'lı hastalarda akciğerdeki amfizemli alanların dağılım ve lokalizasyonlarını sayısal veya görsel olarak net bir şekilde gösterebilen, morfolojik değişiklikleri objektif olarak ortaya koyabilen yeni ve etkili bir yöntemdir. Bu nedenle KOAH'lı hastaların tanısında ve tedavi sonrası kontrollerinde SFT ile birlikte kullanılabilecek ve bazı fonksiyonel değerlendirmelere de imkan verebilecektir.
Özet (Çeviri)
3. SUMMARY Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is a growing problem in all over the world. Air-trapping areas and lung hypodensities can be occur in COPD patients, and it can be examined by different CT techniques such as inspiratory or expiratory CT. But inspiratory and expiratory CT techniques have some limitations. Pulmo-CT is a soft-ware programme on MSCT equipments can calculate the area, volume, densities by showing as histogram and tables. We aimed to show the Pulmo-CT is a valuable imaging technique in patients with COPD. Twenty-nine patients with COPD were included in the study. The diagnosis of COPD was made by history, physical examination, laboratory and SFT findings. We selected the 24 patients as a control group who have normal SFT and radiologic findings. CT examinations were done in 8-12 seconds with pulmo-CT programme. Firstly, soft tissue components, mediastinal structures, trachea and main vascular structures were eliminated by otomatically or manually. Secondly, lung densities and distribution, volume was evaluated with both quantitative and qualitatively. Mean lung densities were -821,41 ± 22,3 HU and -898,48 ± 51,37 HU in patients and control group, respectively. Mean CT values showed a significant negative correlation with lung function tests and mean lung densities. In addition, we found positive correlation between mean lung densities and percentage of hypodense areas. We detected high lung densitie (-746 HU) more than control group in one patient. However, we found that low lung densities values were parallel to the pulmonary function tests in remaining patients.We detected low mean lung densities by Pulmo-CT examination in 4 patients who have no radiologic findings corresponding with COPD. While the percentage of low density areas was 34,9% at the 7 cm from carina, it was 10,8% for all lung in one patients who had multiple air-cysts. The percentage of low density areas was reached to he high levels in one patient whose FEV1/FVC was 46 and mean lung densities was -963,1 HU. In additon, these patient had no radiologic findings suggesting COPD. Lung density areas and distribution can be showed by pulmo-CT in COPD patients. Pulmo-BT has some advantages such as quantitative analyses in the form of histogram, color modes and tables. As a result, pulmo-BT is a new method, can objectively show the morphologic changes in patients with COPD, can be used with pulmonary function tests in functional examinations. Keyt Words: Chronic obstructive pulmonary disease, multislice computerized tomography, Pulmo-BT