T2 ağırlıklı spinal MR görüntülemede restore turbo spin eko sekansı ile turbo spin eko sekanslarının karşılaştırılması
To compare T2 weighted turbo SE sequence and T2 weighted restore turbo SE sequence in spinal MR imaging with Tesla Mr
  1. Tez No: 142259
  2. Yazar: KEMAL KIRMACI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZKAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Turbo SE, restore, MRG, spinal, BOS, Turbo SE, restore, MR imaging, spinal, cerebrospinal fluid
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
1. ÖZET Bu çalışmada yüksek Tesla'lı (1.5 T) MRG cihazında spinal MR görüntülemede T2 ağırlıklı restore Turbo SE sekansının T2 ağırlıklı Turbo SE sekansı ile karşılaştırılması amaçlandı. Herhangi bir ön tanı ile yapılan 150 spinal MR incelemede sagittal planda T2 ağırlıklı Turbo SE ve T2 ağırlıklı restore Turbo SE sekansı uygulandı. Her iki sekans BOS'un parlaklığı, vertebral kemik yapılar, intervertebral diskler, cilt altı yağlı doku ve spinal kord görüntüleri açısından karşılaştırıldı. Seçilen inceleme parametreleri Turbo SE ve restore Turbo SE sekans için eşit tutuldu. 150 spinal MR incelemenin 69'unda diskopati, 43 incelemede normal sonuçlar, 12'inde spondiloz, 4'ünde servikal lordozda düzleşme, 4'ünde spinal kordda multipl sklerosis plakları, 4'ünde post operatif değişiklikler, 4'ünde tümör, 3 'ünde spondilolistezis, 2'inde spondilodiskitis, 2'sinde skolyoz, 2'sinde Tarlov kisti, l'inde gibbozite mevcuttu. Tüm incelemelerde T2-A restore Turbo SE sekansı BOS'u daha parlak göstermiş ve BOS'u çevre yapılardan daha iyi ayırt etmemizi sağlamıştır. Anterior subaraknoid mesafedeki daralmalar, spinal korda disk basısı, tümörlerin kistik komponentleri ve kistik lezyonlar T2-A restore Turbo SE sekansı ile daha iyi görülmüştür. Vertebral kemik yapılar, intervertebral diskler, ciltaltı yağlı doku ve spinal kord için her iki sekans arasında bir sinyal farklılığı saptanmamıştır. Spinal MR incelemelerinde multiple sklerosis öntanısı hariç sagittal planda T2-A Turbo SE sekansının yerine aynı inceleme süresinde BOS'u daha parlak gösteren T2-A restore Turbo SE sekansının kullanılmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARY In this study, we aimed to compare T2 weighted Turbo SE sequence and T2 weighted restore Turbo SE sequence in spinal MR imaging with high Tesla (1.5 T) MR. In 150 patients with any prediagnosis, T2 weighted Turbo SE and T2 weighted restore Turbo SE sequences were performed in sagittal plane for spinal MR imaging. Both sequences were apprecieted for briliance of cerebrospinal fluid, vertebral bony structures, intervertebral discs, spinal cord images were compared. Examination parameters for both sequences were same. In 150 spinal MR examinations, there were 69 discopathy, 43 normal results, 12 spondilosis, 4 smoothness of cervival lordosis, 4 multipl sclerosis in spinal cord, 4 post operative chances, 4 tumor, 3 spondilolisthesis, 2 spondilodiscitis, 2 scoliosis, 2 Tarlov cyst, 1 gibbozite. In all examinations, T2-W restore Turbo SE sequence showed cerebrospinal fluid brighter and distinguished surroundings better than T2-W Turbo SE sequence. Narrowing of anterior subaracnoid space, disc compression to spinal cord, cystic componenets of tumors and cystic lesions were seen better. In vertebral bony structures, intervertebral discs, subcutaneous fatty tissue and spinal cord, there were no definite signal difference between two sequences. We suggest using of T2 weighted restore Turbo SE sequence in stead of T2 weighted Turbo SE in sagittal spinal MR examinations except multiple sclerosis.