Obstetrik vakalarda uterin arter, umblikal arter ve fetal orta serebral arter doppler indeks değerleri ile gebelik haftası ve doğum ağırlığı arasındaki ilişki
Correlation of uterine artery, umblikal artery and fetal middle cerebral artery doppler indices with gestational weeks and birth weights in obstetrical cases
- Tez No: 142268
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN OYAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Obstetrik Doppler, gebelik haftası, Obstetrics Doppler, gestational weeks
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
50 ÖZET Obstetrik Vakalarda Uterin Arter, Umblikal Arter ve Fetal Orta Serebral Arter Doppler İndeks Değerleri İle Gebelik Haftası Ve Doğum Ağırlığı Arasındaki İlişki Obstetrik Doppler ultrasonografi uteroplasental ve fetomaternal dolaşımı değerlendiren non invaziv bir görüntüleme metodudur. Son 40 yıldır uygulanmaktadır. Bazı merkezlerde rutine giren, kimi merkezlerde de vakada herhangi bir patolojik durum varlığında (intrauterin gelişme geriliği vb...) başvurulan bir görüntüleme yöntemidir. Biz çalışmamızda, 2. ve 3. trimestrdeki 40 sağlıklı gebenin Doppler kontrollerini yaparak uterin arter, umblikal arter ve fetal orta serebral arter' in Pİ değerleri ile gebelik haftası ve doğum ağırlının korelasyonunu kontrol ettik. Çalışma grubuzda elde edilen Doppler indeks değerlerinden, gebelik haftasına göre bizim grubumuzun norm eğrilerini oluşturduk. Sonuç olarak, çalışmamızda gebelik haftası ile umblikal arter Pİ değeri arasında, negatif yönde lineer korelasyon saptadık. Diğer vasküler yapıların Doppler indeks değerleri ile gebelik haftası ve doğum ağırlığı arasında ise anlamlı korelasyon bulmadık.
Özet (Çeviri)
51 SUMMARY Correlation of Uterine Artery, Umblical Artery and Fetal Middle Cerebral Artery Doppler Indices with Gestational Weeks and Birth Weights In Obstetrical Cases Obstetric Doppler ultrasonography demonstrates uteroplacental and fetomaternal circulation. It has been performed for last 40 years. In some medical centers obstetric Doppler is routinely used or it is used when a pathology (such as growth retardation ) is suspected. In our study we examined healthy 2nd and 3rd trimester fourty pregnant patients with obstetric Doppler sonography. We calculate the PI and RI values of uterine, PI values of umblical and fetal middle cerebral arteries. We compare that values with gestational weeks and birth weights. We recommended normal value curves for that mesurments in our population. In conclusion we have demonstrated a negative linear relationship between gestational weeks and umbilical artery PI value. We could not demostrate any correlation between other vascular Doppler indices with gestational weeks and birth weights.