Gebe kadının sigara içmesinin uterin, umbilikal ve fetal serebral kan akımına etkileri
Ifluence of maternal tobacco smoking during pregnancy on uterine, umbilical and fetal cerebral artery blood flows
  1. Tez No: 193671
  2. Yazar: AYLİN AKŞAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YALÇIN KİMYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Doppler, Sigara, Fetüs, Serebral Kan Akımı, Plasenta, Doppler, Tobacco smoking, Fetus, Cerebral blood flow, Placentaii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZETGebelik sırasında sigara içiminin; prematürite, doğum ağırlığınındüşük olması, plasentada ve doğumdan sonra çocuğun solunum sistemindeve nörolojik gelişiminde olumsuz değişiklikler gibi zararlı etkileri bilinmektedir.Bu çalışma düşük nikotin dozlarının uteroplasental ve fetal dolaşımhemodinamiği üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla yapıldı.Çalışmaya, ultrasonografide fetal anomali izlenmeyen, önceki ve bugebeliğinde risk faktörleri (preeklampsi , intrauterin gelişme geriliği, diyabetesmellitus, erken doğum tehditi, erken mebran rüptürü) bulunmayan, 18-36gestasyon haftasındaki 78 gebe dahil edildi. Bunlardan 24 gebe kronik sigaraiçicisi, 25 gebe pasif içici, 29 gebe ise sigara içmeyen kontrol grubunuoluşturuyordu. Tüm vakalara ilk olarak fetus ve plasenta anatomisinindeğerlendirildiği rutin sonografi yapıldı ve biyometrik ölçümler alındı. Dahasonra uterin arter, umbilikal arter ve fetal orta serebral arter Doppler kanakımı analizleri yapıldı. Çalışma grubundaki gebelere son sigara içim zamanısorularak ultrason incelemesi ile arasındaki zaman kaydedildi.Bu çalışmada aktif sigara içiminin fetal orta serebral arter Rezistansndeksini istatistiksel olarak anlamlı derecede artırdığını saptadık (p=0,02).Uterin ve umbilikal arter Doppler parametrelerinde pasif içici ve sigaraiçmeyen gruba göre artış bulsak da istatistiksel anlamlı fark saptayamadık.Aynı zamanda aktif içici grupta diyastolik çentik görülme insidansının diğer ikigruba göre anlamlı yüksek olmasının, artmış uteroplasental direncingöstergesi olduğunu düşündük. Umbilikal ve orta serebral arter Rezistansndekslerinde zamanla düşme eğilimine rağmen, son sigara içim zamanı ilearasında anlamlı bir ilişki saptayamadık.
Özet (Çeviri)
SUMMARYINFLUENCE OF MATERNAL TOBACCO SMOKING DURINGPREGNANCY ON UTERINE, UMBILICAL AND FETAL CEREBRALARTERY BLOOD FLOWSMaternal cigarette smoking during pregnancy is associated withharmful effects, such as prematurity, low birth weight, placental changes,and changes in the respiratory system and in the neurological developmentof the child after birth. This study intended to assess the repercussion of lowdoses of nicotine in the uteroplacental and fetal hemoynamic circulation.The study involved 78 healty pregnant women between 18 to 36weeks of gestation. 24 were habitual tobacco smokers, 25 were passive tosmoke and 29 were nonsmoking controls. All participants had uncomplicatedsingleton pregnancies. Exclusion criteria included fetuses with anomalies andsuspected genetic syndromes ( aneuploidy and nonaneuploidy).In all cases, we first performed a routine sonographic anatomicevaluation of the fetus and placenta. We then performed colour Doppleranalysis of blood flows in a maternal uterine artery and in the umbilical andmiddle cerebral artery of the fetus. The interval between smoking the lastcigarette and the time of the ultrasound scan was recorded.In women who habitually smoked tobacco, we found significantincrease in the Resistance index (RI) of the fetal middle cerebral artery (p=0,02). In the umbilical and maternal uterine artery Doppler flow velocitywaveforms slightly greater in smokers than in nonsmokers, however thedifference was not statistically significant. In smokers, the significantpresence of a dicrotic notch in the uterine artery is indicative of a higheruteroplacental resistance. Although umbilical artery and middle cerebraliartery RI values tended to decline with time, there was no significantrelationship between RI and the time after smoking a cigarette.