Günaşımı olan hastalarda doğum indüksiyonu için kullanılan kontrollü salınımlı dinoproston (prostaglandin E2) vajinal ovülün feto-plasental kan akımı üzerine etkisi ve eşlik eden oligohidramniosu olan vakalarda kullanılmasının fetal ve uterin arter dopplerleri ile değerlendirilmesi
The effect of sustained-release formulation of dinoprostone (prostaglandin E2) for vaginal insertion used for labor induction in postterm pregnancies on fetplasental blood flow and the evaluation of its use by fetal and uterin arterial doppler ultrasonography in postterm pregnancies with oligohydramnios
- Tez No: 411996
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ KARÇAALTINCABA, DOÇ. DR. NECİP ÖMER KANDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Günaşımı, dinoprostone vajinal ovül, doppler indeksleri, Postterm pregnancy, dinoprostone vaginal ovül, doppler indices
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Akdağ Cırık D., Günaşımı Olan Hastalarda Doğum İndüksiyonu İçin KullanılanKontrollu Salınımlı Dinoproston (Prostaglandin E2) Vajinal Ovülün ((Propess®))Feto-Plasental Kan Akımı Üzerine Etkisi ve Eşlik Eden Oligohidramniosu OlanVakalarda Kullanılmasının Fetal ve Uterin Arter Dopplerleri İleDeğerlendirilmesi, Ankara Etlik Zübeyde Hanım Doğumevi ve KadınHastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Tezi,2008. Bu araştırmanın amacı ilk trimester ultrasonografisine veya son adet tarihinegöre 41. gebelik haftasını doldurmuş gebelerde doğum indüksiyonu için kullanılanDinoproston (Prostaglandin E2) kontrollu salınımlı vajinal ovülün fetal ve uterin arterdoppler indeksleri inceleyerek ilacın fetal-plasental dolaşım üzerine etkisinideğerlendirmektir. Perinatoloji Kliniğimizde postterm gebelik tanısıyla takip edilen vedinoprostone vajinal ovül uygulaması planlanmış 117 gebe çalışmaya dahil edildi.IUGR, diabet ve hipertansiyon gibi ek patolojisi olan vakalar çalışma dışı bırakıldı. Bugebelerde dinoprostone uygulaması öncesinde ve sonrasında umblikal arter, ortaserebral arter ve uterin arter rezistans indeksleri, pulsatilite indeksleri ve sistol-diastoloranları değerlendirildi. Dinoprostone uygulaması öncesi ve sonrasındaki dopplerindeksleri karşılaştırıldığında, ilaç uygulamasının umblikal arter ve orta serebralarterde rezistans indeksi, pulsatilite indeksi ve sistol-diastol oranlarında anlamlı birdeğişikliğe yol açmadığı bulunmuştur. Ancak dinoproston sonrasında uterin arterdeher üç doppler indeksinde de artış izlenmiştir. Dinoproston vajinal ovüle kullanımınınartmış uterin tonus nedeniyle uterin arter rezistansında bir artışa ve fetoplasentaldirence sebep olmasına rağmen plasental perfüzyonu ve fetal sirkulasyonuetkilemediği düşünülmüştür. Eşlik eden oligohidramniosu olan gebelerde dinoprostoneuygulaması öncesindeki ve sonrasındaki doppler değişimleri incelendiğinde diğergünaşımı olguları ile aralarında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bu nedenle4 oligohidramniosu olan günaşımı olgularında da dinoprostone vajinal ovül etkili vegüvenli bir şekilde uygulanabilir sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAkdağ Cırık D., The effect of sustained-release formulation of dinoprostone(Prostaglandin E2) for vaginal insertion ((Propess®)) used for labor induction inpostterm pregnancies on feto-plasental blood flow and the evaluation of its use byfetal and uterin arterial doppler ultrasonography in postterm pregnacies witholigohydramnios, Ankara Etlik Zübeyde Hanım Maternity and Women's HealthTeaching and Research Hospital, ANKARA, 2008. The aim of the study is to assessthe effect of sustained-release formulation of dinoprostone for vaginal insertion onfetal and plasental circulation by measuring the fetal and uterine artery doppler indicesin pregnancies over 41 week according to the last menstruel period or first trimesterultrasonography. A total of 117 patients, followed up for postterm pregnancy at ourperinatology clinic and received dinoprostone were included into the study. Thepatients who had other fetal or maternal problems like IUGR, diabetes andhypertension were excluded. The resistance index, pulsatility index andsystole/diastole ratio values were evaluated before and after the administration ofdinoprostone on this patients. When the doppler indices before and after the drugusage were compared, umblical artery and middle cerebral artery resistance indices,pulsatility indices and systole/diastole ratio values were not significantly different.However following the dinoprostone administration, the three doppler indices of theuterine artery were found to be increased significantly. Although the sustained-releaseformulation of dinoprostone increased the uterine tone leading to resistance in theuterine artery, it did not effect the plasental perfusion and fetal circulation. When thedoppler indices before and after dinoprostone in postterm pregnancies witholigohydramnios is compared with the other postterm pregnancies with normalamniotic fluid index, no significant difference was observed. For this reason wedecided that sustained-release formulation of dinoprostone can be used effectively andsafely both in postterm pregancies with and without oligohydramnios. 5 The