Hastanelerde örgütsel çatışmanın nedenleri ve yönetimi: bir Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı hastanesi örneği
Reasons and management of organizational conflict at hospitals: an example at presidency of Social Insurance Organization hospital
- Tez No: 142286
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜN ERİGÜÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Çatışma, Hastanelerde Çatışma, Örgütsel Çatışma, Çatışma Yönetimi, Conflict, Conflict at Hospitals, Organizational Conflict, Conflict Management
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Tüm davranış tiplerinde olduğu gibi çatışma da insana özgü bir davranıştır. Bir örgütte insanların iyi anlaşması ve uyumlu çalışması ne kadar doğalsa, insanların uyuşmazlığa, anlaşmazlığa düşmesi, çatışma yaşaması da o kadar doğaldır. İnsanlar bir arada yaşadıkları sürece ne kadar iyi niyetli olurlarsa olsunlar, aralarındaki sürtüşmelerin sonucunda çatışmaların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Önemli olan, çatışmaların istenilir düzeyde tutulmasıdır. Bu da ancak çatışmaların yönetilmesi ile mümkün olabilir. Yöneticilerin çatışmaları yönetebilmeleri için, çatışma nedenlerinden hangilerinin örgütlerinde çatışmalara yol açtığını belirleyebilmeleri gerekmektedir. Çatışmayı ortaya çıkaran neden ya da nedenler saptandıktan sonra, o nedeni ya da nedenleri ortadan kaldıracak veya örgüt yararına kullanılmasına imkan verecek en uygun çatışma yönetimi yönteminin belirlenmesi ve uygulanması gerekmektedir. Bu tez çalışmasının amacı; hastanede çalışanlar arasında örgütsel çatışmaya neden olan faktörleri belirlemek ve çatışma ile karşılaşıldığında çatışmanın nasıl yönetildiğini ortaya koymaktır. Literatür taraması yapılarak bu alanda yapılmış olan anketler incelenmiş ve bir anket geliştirilmiştir. Bu anket, SSKB Ankara Ulus Hastanesinin tüm personeline uygulanmıştır. Araştırmada hem hastane yöneticilerinin, hem de çalışanların yaşları, cinsiyetleri, eğitim durumları, meslek grupları, çalıştıkları bölüm, hastanedeki hizmet süreleri ve toplam hizmet süreleri ile çatışmanın nedenleri ve çatışmanın yönetim yöntemleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Hastane yöneticilerinin çalışanlarıyla yaşadıkları çatışmaların nedenleri ile bağımsız değişkenlerden yaş, cinsiyet, meslek grupları, çalıştıkları bölüm arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunurken, diğer bağımsız değişkenler ile çatışma nedenleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Hastane çalışanlarının yöneticileriyle yaşadıkları çatışmaların nedenleri ile medeni durumları ve hastanedeki hizmet süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamazken diğer bağımsız değişkenlerle çatışma nedenleriVI arasında anlamlı fark bulunmuştur. Hastane yöneticilerinin çalışanlarıyla yaşadıkları çatışmaları yönetim yöntemleri yaş, eğitim durumları, hastanedeki hizmet süreleri ve toplam hizmet süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamazken diğer bağımsız değişkenlerle çatışmayı yönetim yöntemleri arasında anlamlı fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The conflict is a human-specific behavior, as in all types of behaviors. It is so natural that the people disagree or conflict with each other in an organization, as much as they get on well and work in harmony with each other. It is inevitable that conflicts arise as a result of the disagreements between them, no mater how they are well-intentioned, as long as the people live together. The important thing is to keep the conflicts at a desired level. This can be possible only by the management of conflicts. The managers need to determine which of the reasons of conflict lead to conflicts in their organization, in order for them to manage the conflicts. It is required, following the detection of the reason or reasons causing the conflict, that the most suitable method of conflict management is found and implemented in order to eliminate such reason or reasons or enable them to be used for the benefit of the organization. This thesis study is intended to determine the factors leading to organizational conflict among those working in a hospital and to exhibit how such conflict is managed when faced. Through a research of literature, the questionnaires conducted in this field were examined and a questionnaire was developed. This questionnaire was applied to all personnel of PSIO Ankara Ulus Hospital. This survey examined the correlation between the age, gender, education status, occupational group, section worked, service period in the hospital and total service period of both the hospital managers and employees and the reasons of conflict and methods of conflict management. While a statistically significant difference was found between the reasons of conflict that the hospital managers experience with their inferiors and the independent variables including age, gender, occupational group, section worked, service period in the hospital and service period as manager, no significant difference was found between the other independent variables and reasons of conflict. While no statistically significant difference was found between the reasons of conflict that the hospitalvııı employees experience with their managers and their marital status and service period in the hospital, a significant difference was shown between the other independent variables and reasons of conflict. While no statistically significant difference was found between the conflicts that the hospital managers experience with their employees and the methods of management, age, education status, service period in hospital and total service period, a significant difference was shown between the other independent variables and methods of conflict management.