Larenksin bazaloid skuamöz hücreli karsinomu ve konvansiyonel skuamöz hücreli karsinomu arasındaki histopatalojik prognostik ve tanısal faktörlerin karşılaştırılması
Comparison of the histopathological prognostic and diagnostic factors in basaloid squamous cell carcinoma and conventional squamous cell carcinoma of the larynx
- Tez No: 142292
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER YALÇIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Bazaloid skuamöz hücreli karsinom, larenks, ayırıcı tanı 67, Basaloid squamous cell carcinoma, larynx, differential diagnosis 69
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Bazaloid skuamöz hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinomun nadir görülen bir varyantıdır. Bazaloid skuamöz hücreli karsinom çoğunlukla hipofarenks, dil tabanı ve larenksin supraglottik bölgesinde yerleşir. Klinik olarak agresif seyreder. Boyun lenf bezi ve uzak metastazları sıktır. Sıklıkla erkeklerde ve ileri yaşlarda görülür. Çalışmamızda 1983-2003 yılları arasında bölümümüzde incelenen 50 larenjektomi vakası seçildi. Vakalar ilk kez Wain tarafından tanımlanmış olan tanı kriterlerine göre tekrar değerlendirildi. Patolojik evreleme TNM klasifikasyonuna göre, derecelendirme ise Glanz skorlama sistemine göre yapıldı. Bazı klinik bulgular hasta raporlarından elde edildi. Vakalar bazaloid skuamöz hücreli karsinom ve konvansiyonel skuamöz hücreli karsinom olarak iki ayrı gruba bölündü ve karşılaştırma yapıldı. Her iki tümör grubu arasında yaş, cinsiyet, tümör lokalizasyonu, tümör hücrelerinde pleomorfizm, tümör adaları içinde kistik alanların bulunması, atipik mitoz ve in situ karsinom açısından istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi. Skuamöz hücreli karsinom vakalarında, solid patern, lobulasyon, intersellüler köprüler, nükleol belirginliği, keratinizasyon ve dev hücreler bazaloid skuamöz hücreli karsinom vakalarından daha fazla izlendi. Glanz skorlama sistemine göre bazaloid skuamöz hücreli karsinomlar yüksek dereceli tümördü.Vasküler, perinöral invazyon ve lenf nodu metastazları skuamöz hücreli karsinoma göre daha sık izlendi. 66Her iki grup da CGA, vimentin ve S100 antikorları ile immünohistokimyasal işleme tabi tutuldu. Ancak anlamlı fark bulunamadı. Bazaloid skuamöz hücreli karsinomun konvansiyonel skuamöz hücreli karsinoma göre histopatolojik olarak da daha kötü davranışlı olmasından dolayı klinisyene doğru tanının verilmesi önem taşımaktadır. Çalışma gruplarımızın karşılaştırılmasında da aynı sonuca varılmıştır. İmmünohistokimyasal antikorlar iki grubu ayırt etmede kullanışlı değildir. Hematoksilen-eozin boyalı preparatların ışık mikroskobu altında histolojik kriterlerle dikkatlice incelenmesi, doğru tanıyı koymada yeterlidir.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF THE HISTOPATHOLOGICAL PROGNOSTIC AND DIAGNOSTIC FACTORS IN BASALOID SQUAMOUS CELL CARCINOMA AND CONVENTIONAL SQUAMOUS CELL CARCINOMA OF THE LARYNX SUMMARY Basaloid squamous cell carcinoma of the larynx is rare variant of the squamous cell carcinoma. It mostly occurs in hypopharynx, base of the tongue and supraglottic region of the larynx. The clinical course of the tumor is aggressive. Metastasis to lymph nodes of the neck and to the distant sites are common. This kind of carcinoma of the larynx is mostly seen in elder men. In our study, 50 laryngectomy specimens which were examined between 1983 and 2003 in our department were selected.They were reevaluated according to the diagnostic criterias of Wain who first described this tumour. Pathologic staging was performed following the TNM classification, and Grade was given according to the score system proposed by Glanz. Some clinical findings of tumours were obtained from medical records. Cases were divided into two groups as basaloid squamous cell carcinoma and conventional squamous cell carcinoma and were compared. There were no statistical relationship between the groups, including the factors such as; sex, age, localisation of tumour, pleomorphism of tumour cells, cystic spaces in tumour nests, atipic mitoses and in situ carcinoma. 68In squamous cell carcinomas solid pattern, lobulation, intercellular bridging, prominent nucleoli, keratinisation and giant cell were seen more than those seen in basaloid squamous cell carcinomas. According to Glanz score system basaloid squamous cell carcinomas were high grade tumours. Also vascular, perineural invasion, lymph node metastasis were frequent thansquamous cell carcinoma. Both of the groups were immunostained with CGA, vimentin and S100 antibodies. But there was no significant difference. We concluded that basalois squamous cell carcinoma behaves worse than conventional squamous cell carcinoma and giving the correct diagnosis to the clinician is important. The immunostaining antibodies are not usefull in compairing the groups. Detailed examination of the hematoxylen-eosine stained slides at the light microscope with histological criteria allows the correct diagnosis.