Larenksin skuamöz hücreli karsinom varyantları ve skuamöz hücreli karsinom dışı tümörlerinin klinik ve patolojik değerlendirilmesi
Clinical and pathological evaluation of squamous cell carcinoma variants and non-squamous cell carcinoma tumors of the larynx
  1. Tez No: 521058
  2. Yazar: İBRAHİM YAĞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BORA BAŞARAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Larenks karsinomu, skuamöz hücreli karsinom dışı larenks maligniteleri, Verrüköz karsinom, larynx carcinoma, non-squamous cell carcinoma, verrucous carcinoma
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Larenksin Skuamöz Hücreli Karsinom Varyantları ve Skuamöz Hücreli Karsinom Dışı Tümörlerinin Klinik ve Patolojik Değerlendirilmesi Larenks malignitelerinin %90'ından fazlası klasik tip skuamöz hücreli karsinomdan (SCC) meydana gelmektedir. Kalan yaklaşık %10'luk kısmı ise skuamöz hücreli karsinom varyantları ve skuamöz hücreli karsinom dışı tümörler tarafından oluşturulmaktadır. Larengeal konvansiyonel SCC hakkında evreleme ve klinik davranışlar ile ilgili geniş bilgi birikimi bulunmasına karşın klasik SCC dışındaki patolojiler konusundaki sınırlı veri, bu hastalar konusunda klinisyenleri zorlayabilmektedir. Bu çalışmada 2006-2017 yılları arasında larenks malignitesi tanısı konulan hastalardan klasik SCC dışı patolojiye sahip hastaların klinik ve patolojik özellikleri değerlendirilmiştir. Patolojik alt gruplar; hastaların demografik özellikleri, tümörün yerleşim lokalizasyonu, uygulanan tedavi yöntemleri ve sağ kalım verileri açısından değerlendirildi ve kıyaslandı. Hastaların %7,4'ü (111/1497) larengeal SCC varyantı, %2,7'si (40/1497) SCC dışı larengeal malignite olarak hesaplandı. Klasik (konvansiyonel) larengeal skuamöz hücreli karsinom vakalarının ise larengeal malignite tanılı hastaların %89,9'unu (1346/1497) oluşturduğu hesaplandı. Larengeal SCC varyantı patolojik tanılı hastaların %30,9'unda (34/110) verrüköz karsinom, %25,5'inde (28/110) bazaloid karsinom, %15,5'inde (17/110) akantolitik karsinom, %14,5'inde (16/110) iğsi hücreli karsinom, %8,1'inde (9/110) adenoskuamöz karsinom, %3,6'sında (4/110) lenfoepitelyal karsinom ve %1,8'inde (2/110) ise papiller skuamöz hücreli karsinom saptandı. SCC dışı larenks tümörleri grubunda hastaların %25'inde (10/40) nöroendokrin neoplazi, %20'sinde (8/40) adenoid kistik karsinom, %17,5'inde (7/40) kondrosarkom, %20'sinde (8/40) diğer sarkomlar, %5'inde (2/40) schwannom ve %2,5'inde (1/40) mukoepidermoid karsinom saptandı. En kötü prognoz ve sağ kalım oranları SCC varyantları grubunda iğsi hücreli tümörlerde, SCC dışı tümörlerde ise kondrosarkom dışı sarkomlar ve nöroendokrin karsinomlarda gözlendi. En iyi prognoz ise SCC varyantı grubunda verrüköz karsinomda, SCC dışı tümörlerde ise kondrosarkomlarda gözlendi.
Özet (Çeviri)
Clinical and Pathological Evaluation of Squamous Cell Carcinoma Variants and Non-Squamous Cell Carcinoma Tumors of the Larynx More than 90% of laryngeal malignancies consist of classic type (conventional) squamous cell carcinoma (SCC). The remaining 10% are formed by squamous cell carcinoma variants and non-squamous cell carcinoma tumors. Although there is extensive knowledge about staging and clinical behaviors of conventional laryngeal SCC, there is limited data on pathologies other than classical SCC which can challenge clinicians. In this study, clinical and pathological features of patients who were diagnosed with laryngeal malignancy other than classical squamous cell carcinoma between the years 2006-2017 were evaluated. Pathological subgroups were evaluated and compared in terms of demographic characteristics of the patients, localization of the tumor, treatment methods applied and survival data. The laryngeal SCC variants were observed in 7.4% (111/1497) of the patients, and non-SCC laryngeal malignancies were observed in 2.7% (40/1497) of the patients. It was calculated that classic laryngeal squamous cell carcinoma cases accounted for 89.9% (1346/1497) of patients with laryngeal malignancy. When the patients with pathological diagnosis of laryngeal SCC variants were evaluated, it was observed that 30.9% (34/110) of patients had verrucous carcinoma, 25.5% (28/110) basaloid carcinoma, 15.5% (17/110) akantolytic carcinoma, 14.5% (16/110) spindle cell carcinoma, 8,1% (9/110) adenosquamous carcinoma, 4,6% (4/110) lymphoepithelial carcinoma and 1,8% (2/110) papillary squamous cell carcinoma. The analysis of non-SCC laryngeal tumors group revealed neuroendocrine neoplasia in 25% (10/40) of patients, adenoid cystic carcinoma in 20% (8/40), chondrosarcoma in 17.5% (7/40), other sarcomas in 20% (8/40), schwannoma in 5% (2/40) and mucoepidermoid carcinoma in 2.5% (1/40). In SCC variants group, the worst prognosis and survival rate was observed in spindle cell tumors, and the best was observed in verrucous carcinoma. In non-SCC group, the worst prognosis and survival rate was observed in non-chondrosarcom sarcomas, and neuroendocrine carcinomas and the best was observed in chondrosarcomas.