Küçük hücreli dışı akciğer tümörlerinde thyroid transcription factor1, cytokeratin 7 ve cytokeratin 20 ekspresyonu
The expression of thyroid transcription factor-1, cytokeratin 7 and cytokeratin 20 in nonsmall cell lung carcinomas
- Tez No: 142293
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LATİFE DOĞANAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Küçük hücreli dışı karsinom, akciğer, TTF-1, CK7, CK20 55, Nonsmall cell carcinoma, lung, TTF-1, CK 7, CK 20 57
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Akciğer karsinomiarı en fazla karşılaşılan, mortalitesi yüksek tümörler olup, 50 yaş üzeri erkeklerde sıktır. Tüm akciğer karsinomlarının %80'i küçük hücreli dışı karsinomlardır. Bunların da en yaygın olanları skuamöz hücreli karsinom ve adenokarsinomdur. Akciğer, en sık kanser görülen, metastaz yapan ve alan organlardan biridir. Klinik ve radyolojik bulgular primer tümörü işaret etmekte yetersiz kaldığında akciğer, beyin, lenf düğümleri gibi odaklarda saptanan bir tümörün kökenini belirlemek oldukça güçtür. Cytokeratin 7, Cytokeratin 20 ve Thyroid transcription factor-1 primer tümörü bulmada kullanılan belirleyicilerdir. Bu çalışmada 1996-2003 yılları arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı laboratuarında küçük hücreli dışı akciğer kanseri tanısı alan akciğer biyopsilerinden rezeksiyon materyali bulunan 96 tanesi kullanıldı. Arşivden elde edilen kesitler yeniden incelenerek 1999 WHO / lASLC'nin önerdiği sisteme göre klasifiye edildi. Bu vakaların 61 'i skuamöz hücreli karsinom, 28'i adenokarsinom, 4'ü adenoskuamöz karsinom, 1'i dev hücreli karsinom, 1'i mukoepidermoid karsinomdu. Mikroskopik sınıflama dışında yaş, cinsiyet, tümör lokalizasyonu, operasyon şekli, tümör çapı, histolojik grade, vasküler invazyon, perinöral invazyon ve lenf nodu metastazı değerlendirildi. Vakalar Cytokeratin 7, Cytokeratin 20 ve Thyroid transcription factor-1 antikorları ile boyandı. Adenokarsinomlarda %78.6 oranında Thyroid transcription factor-1 immünoreaktivitesi saptandı. 4 adenoskuamöz karsinomda, adenokarsinom 54alanlarında bu marker ile pozitiflik görüldü. Dev hücreli ve mukoepidermoid karsinomlarda imünoreaktivite izlenmedi. Skuamöz hücreli karsinomlarda %22.9, adenokarsinomlarda %89.2 oranında Cytokeratin 7 immünoreaktivitesi saptandı. Adenoskuamöz karsinomlarda 5 vakanın 4'ünde, dev hücreli karsinom ve mukoepidermoid karsinom tanısı alan birer vakada immünoreaktivite izlendi. Cytokeratin 20 immünoreaktivitesi 96 vakanın sadece 2 tanesinde ve fokal olarak izlendi. Bunlar skuamöz hücreli karsinom, adenokarsinom vakalarıdır. Tüm tümör gruplarında, Cytokeratin 7, Cytokeratin 20 ve Thyroid transcription factor-1 immünoreaktivitesi ile klinik, morfolojik, histolojik parametreler arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki yoktu. Bu bulgulara göre Cytokeratin 20 immünoreaktivitesinin olmaması, beraberinde Cytokeratin 7 ve Thyroid transcription factor-1 immünoreaktivitesi olması tümörün akciğer kökenli olduğunu işaret edeceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
THE EXPRESSION OF THYROID TRANSCRIPTION FACTOR-1, CYTOKERATIN 7 AND CYTOKERATIN 20 IN NONSMALL CELL LUNG CARCINOMAS SUMMARY Lung carcinomas are the most common tumours, known as having the highest risk of mortality and mostly occurs in menover the age of 50. About %80 of total lung carcinomas are non-small cell carcinomas. Among those, squamous cell carcinoma and adenocarcinoma are the most frequent types. Lung cancers mostly occur in men over the age of 50. Lungs are one of the major organ sites affected by cancer. While they have a tendency to be affected by metastatic neoplasms, metastasis of the primary lung carcinomas is frequent. Sometimes clinical and radiological findings are insufficient to point out the origin of a metastatic tumour located in lungs, brain or lymph nodes. Under these circumstances, immunohistochemical markers such as Cytokeratin7, Cytokeratin 20 and Thyroid transcription factor-1 are used to detect the primary organ of the cancer. Ninetysix of non-small cell lung carcinoma cases with available lung resection materials are used throughout this study which were taken from Trakya University Medical Faculty Department of Pathology between 1996-2003. Slides are revaluated 56and revised according to 1999 WHO / IASLC recommendation where among those: 61 of squamous cell carcinoma, 28 of adenocarcinoma, 4 of adenosquamous carcinoma and finally 1 of giant cell carcinoma and 1 of mucoepidermoid carcinoma. Not only the microscopic classification but also the age, gender, localization of tumour, operation type, diameter of tumour, histological grade, vascular invasion, perineural invasion and lymph node metastasis were evaluated. Each case were immunostained with Cytokeratin 7, Cytokeratin 20 and Thyroid transcription factor-1 antibodies. Immunopositivity for Thyroid transcription factor-1 was found %78.6 in adenocarcinoma. Adenocarcinoma areas of adenosquamous carcinomas in 4 cases showed immunoreactivity with this marker while giant cell and mucoepidermoid carcinomas had no immunoreactivity. Immunopositivity for Cytokeratin 7 was detected in %22.9 of squamous cell carcinomas, in %89.2 of adenocarcinomas. 4 adenosquamous carcinomas, 1 giant cell and 1 mucoepidermoid carcinoma showed immunopositivity for Cytokeratin 7. Immunoreactivity for Cytokeratin 20 was observed focally in only 2 cases. These were squamous cell carcinoma and adenocarcinoma. For all tumour groups, there were no correlation among the immunoreactivity of Cytokeratin 7, Cytokeratin 20, Thyroid transcription factor-1 clinical, morphological and histological parameters. According to these findings, the presence of immunoreactivity for Cytokeratin 7 and Thyroid transcription factor-1 and immunonegativitiy for Cytokeratin 20 lead us to think that the origin of these tumours is lung.