Midenin neoplastik ve non-neoplastik lezyonlarında p53, p21WAF1/CIP1 ve cyclin D1 ekspresyonlarının araştırılması ve helicobacter pylori ile ilişkilerinin incelenmesi
Evaluation of the expressions of p53, p21 WAF1/CIP1 and cylin D1 in neoplastic and nonplastic lesions of the stomach and relation with helicobacter pylori
- Tez No: 142307
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK SEMA ARICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: p53, p21WAFl/CIPl, siklin Dİ, Helicobacter pylori, gastrit, mide adenokarsinomu, p53, p21WAFl/CIPl, cyclin Dl, Helicobacter pylori, gastritis, adenocarcinoma of the stomach
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
IV ÖZET Midenin neoplastik ve non-neoplastik Iezyonlarında p53, p21WAFl/CIPl ve siklin Dİ ekspresyonu ve Helicobacter pylori ile ilişkisi Bu çalışma, midenin neoplastik ve non-neoplastik Iezyonlarında p53, p21WAFl/CIPl ve siklin Dİ ekspresy onlarını değerlendirmek, bu ekspresyonların yardımı ile non-neoplastik lezyonlarm ve özellikle H.pylori'nin adenokarsinom gelişiminde risk faktörü olup olamayacağını araştırmak amacıyla planlandı. Çalışmaya, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'na gelen mide endoskopik biyopsileri dahil edildi. Her bir grupta 30' ar olgu olmak üzere adenokarsinom, H.pylori gastriti, non-spesifik kronik gastrit, ve normal mide mukozası içeren toplam 120 olgu çalışma kapsamına alındı. İmmünhistokimyasal boyamada Avidin-Biotin-Peroksidaz yöntemi kullanılarak p53, p21WAFl/CIPl ve siklin Dİ ile boyama yapıldı. Olgular, pozitif ve negatif boyanma özelliğine göre gruplandırıldı. p53 ve p21WAFl/CIPl ekspresyonunda H.pylori ile adenokarsinom arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmedi. Siklin Dİ 'de ise adenokarsinom olguları ile diğer gruplar arasında anlamlı farklılık saptandı. Ancak, p53 ve p21WAFl /CİPİ 'den farklı olarak siklin Dİ 'de kontrol olgularındaki pozitiflik oranı daha yüksek idi. Sonuç olarak, p53, ve p21WAFl/CIPl mide adenokarsinomu ile H.pylori gastritlerinde, siklin Dİ 'in ise mide adenokarsinomlarında yüksek ekspresyon oranı göstermeleri, bu lezyonlarda hücre DNA' sının hasara uğramış olabileceğini düşündürdü. H.pylori gastritlerinde adenokarsinom olgularına yakın ekspresyon görülmesi, H.pylori'nin adenokarsinom açısından risk faktörü taşıyabileceğini gösterdi. Hücre siklusu içinde birbiri ile yakın ilişki içinde çalışan bu genlerin, neoplastik ve non-neoplastik lezyonlarda tek başına ve/veya birlikte ekspresyon göstermelerinin anlamlı olabileceği, ancak daha kesin sonuçlara ulaşılabilmesi için genetik ve moleküler düzeyde klinik takiplerle, ayrıntılı çalışmalara gereksinim olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Expressions of p53, p21WAFl/CIPl cyclin Dl in neoplastic and non-neoplastic lesions of the stomach and relation with Helicobacter pylori This study was designed to evaluate the expressions of p53, p21WAFl/CIPl and cyclin Dl in neoplastic and non-neoplastic lesions of the stomach and by means of these proteins, to search whether the non-neoplastic lesions of the stomach and especially H.pylori could be a risk factor or not in development of cancer. Gastric endoscopic biopsy specimens searched at Cumhuriyet University Faculty of Medicine Department of Pathology were included into the study. Totally 120 cases composed of adenocarcinoma of the stomach, H.pylori gastritis, non- spesific chronic g astritis and normal gastric mucosa having 30 cases in each were taken into the study. Avidin-Biotin-Peroxidase method was applied for immunohistochemical staining with p53, p21WAFl/CIPl and cyclin Dl. Cases were grouped according to negative and positive staining properties. There was no statistically significant difference between H.pylori and adenocarcinoma group in respect to p53 and p21WAFl/CIPl expressions. Adenocarcinoma group had a significant difference in expression of cyclin Dl than the other groups. In cyclin Dl expression, control group had much more positivity than had in p53 and p21 WAF1/CIP1. As a result, high ratios of expression in adenocarcinomas and H.pylori gastritis with p53 and p21WAFl/CIPl, and adenocarcinomas only in cyclin Dl showed that there might be damage in cell DNA in these lesions. Since the expression ratios of H.pylori cases was similar to adenocarcinoma cases, H.pylori might carry a risk for progression to adenocarcinoma. It is concluded that, in neoplastic and non-neoplastic lesions, alone or co-expressions of these genes which work in close contact in cell cycle might be meaningful but, it is necessary to have much more detailed studies and clinical followings with molecular and genetic studies to get much more satisfactory and definite results.