Leiomyom ile leiomyosarkom'un ayırıcı tanısına yeni bir yaklaşım: stereoloji
  1. Tez No: 142308
  2. Yazar: ÖNDER ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Stereoloji, Mitoz, Nekroz, Leiomyom, Leiomyosarkom
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
1. ÖZET Kadın genital sistem hastalıkları arasında en sık görülen benign tümör leiomyomlardır. Uterus düz kas tümörlerinin diğer kısmını leiomyosarkomlar oluşturur. Sözü edilen bu iki tanımlama farklılaşmanın tipi, artmış veya azalmış hücre miktarı, hücresel atipinin derecesi, nekrozun olup olmaması ve özelliklede mitotik indeks parametresine bakılarak, histopatolojik ayırıcı tanı yapılmaktadır. Bilindiği gibi yukarda sayılan kriterlere bağlı olarak konulacak leiomyom veya leiomyosarkom tanısına göre hastaya yapılacak tedavi biçimi dramatik olarak değişecektir. Bu noktada bizim yaklaşanımız \Tikarda sıralanan kriterlerin belirlenmesinde şimdiye kadar kullanılan taraflı sonuçlar doğurabilecek yöntem yerine, tarafsız ve objektif metodları kullanarak histopatolojik çalışmalara sayısal verilerin katkısı ile daha doğru sonuçların ortaya çıkacağı savıdır. Ayırıcı tanıda kullanılan en önemli parametre olan mitoz sayısının belirlenmesindeki sübjektiviteyi ortadan kaldırabilmek için morfometrik analiz yapılması, değerlendirme yapan patologlar arasındaki sayısal değer farklılıklarını ortadan kaldıracaktır. Bu çalışmada, morfometrik yöntemlerden biri olan modern plan-tabanlı stereolojinin en çok kullanılan toplam sayı hesaplama yöntemlerinden parçalama yöntemini" kullandık. Parçalama yöntemi, disektör sayım yöntemi ile sistematik tekdüze rasgele örnekleme planının bir bileşkesidir. Yöntemin en önemli özelliği uygulanmasının ve mantığının basitliğidir. Bunun yanında parçalama yöntemi toplam sayı hesaplanmasında bilinen en etkin ve tarafsız yöntemdir. Anabilim dalımızda tam almış 16 leiomyom, 16 leiomyosarkom ve 4 tane yüksek mitotik aktiviteli leiomyom olgusuna fiziksel fraksiyon ve optik disektör yöntemi uyguladık. Bu yöntemle, birim hacme düşen mitoz sayısını belirledik. Leiomyom olgularında mitoz sayısal yoğunluğu 8000-9000/mm3, yüksek mitotik aktiviteli leiomyomda 10.000-1 1.000/mm3 ve leiomyosarkomda ise 30. 000-3 1.000/mm3 olarak belirledik. Leiomyosarkom tanısında en önemli parametre olan mitoz sayısı, morfometrik metodlar içersinde güvenli, etkin ve uygulaması kolay olan stereolojik yöntemlerle belirlenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Leiomyomas are the most common benign tumors of the genital system diseases in females. The remaining.types of smooth muscle tumors of uterus are leiomyosarcomas. The differential diagnosis of the above tumors is based on differentiation degree of cellularity, degree of cytological atypia, presence of necrosis and particularly mitotic index. As well known, the treatment procedure is continued to the diagnosis of leiomyoma and leiomyosarcoma. At this point, our approach is to use more objective and unbiased methods than subjective and biased methods in the differentiation of leiomyoma and leiomyosarcoma. The most significant parameters used in the differential diagnosis is the determination of the mitosis number. The morphometric analysis should be done to avoid the subjectivity on this determination; this can also avoid the differences between the numerical values revealed by the pathologists. In this study, we used the fractionation method which is one of the most commonly used design-based stereological methods in morphometric analysis the fractionation method is a combination of dissector couting method and the systematic uniform random sampling scheme. The most important feature of this method is its simplicity in theory and in practice. Additionally, it is the most efficient and unbiased caunting method up to date. We applied physical fractionator and optic dissector methods in 16 cases with leiomyoma, 16 with leiomyosarcoma and 4 leiomyoma with high mitotic activity. We determined the mitosis number per unit volume. This value was 8000-9000/mm3 for leiomyom, 10.000-1 1.000/mm3 for leiomyoma with high mitotic activity and 30.000-3 1.000/mm3 for leiomyosarcoma. Tli mitosis number, which is the most importent method in the diagnosis of leiomyosarcoma, can be determined by reliable, effective and easy-to- use sterological methods among the morphometric methods. Keywords ;Sterology, mitosis, necrosis, leiomyoma, leiomyosarcoma