Primer hipertansiyonda anjiotensin konverting enzim inhibitörü- anjiotensin AT1 reseptör bloker kombinasyon tedavisi ve tuz kısıtlamasının metabolik, vasküler fonksiyonlara etkisi
The effects of angiotensin converting enzyme inhibitör-angiotensin AT1 receptor blocker combination therapy and salt restriction on metabolic, vascular functions in primary hypertension
- Tez No: 142338
- Danışmanlar: PROF. DR. SANİYE ŞEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Primer Hipertansiyon, vasküler disfonksiyon, metabolik bozukluklar, losartan, cilazapril 65
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Primer hipertansiyon, prevalansı ve komplikasyonlarının yüksek olması nedeniyle dünya çapında önemli halk sağlığı sorunudur. Yaşam biçiminin düzenlenmesi ve erken evredeki önlemlerle hipertansiyon gelişimi ve komplikasyonları azalmaktadır. Antihipertansif ilacın vasküler ve metabolik koruyucu özellikleri morbidite ve mortalitenin azaltılmasında önem kazanmaktadır. Çalışmamızda, hedef organ hasarı gelişmemiş hipertansiyonlularda sistemik vasküler etkilenmenin araştırılması, bu etkilenmenin metabolik bozukluklarla ilişkisi, altı aylık tuz kısıtlı diyet ve cilazapril-losartan kombinasyon tedavisinin etkilerinin incelenmesi amaçlandı. Çalışmaya, hipertansiyon süreleri 20.7±31.3 ay, sistolik/diyastolik kan basıncı 153.0±11.6 / 97.8±6.4 mmHg, vücut kitle indeksleri 28.1±3.7 kg/m2, 24'ü kadın, 33'ü erkek toplam 57 hipertansiyonlu ile sistolik/diyastolik kan basıncı 116.4±10.5 / 73.7±7.1 mmHg olan 28'i kadm 32'si erkek toplam 60 sağlıklı birey alındı. Her iki grupta bazal ve hasta grubunda 6 ay sonra, sistemik vasküler etkilenme göstergelerinden trombosit sayısı, von Willebrand Faktör aktivitesi, fibrinojen, üriner albumin atılımı, metabolik göstergelerden kan şekeri, trigliserid, total kolesterol, yüksek ve düşük dansiteli lipoprotein, total kolesterol/ yüksek dansiteli lipoprotein oranı, lipoprotein(a) ve ürik asit düzeyleri incelendi. Hipertansif grupta kontrole göre, trombosit sayısı (P=0.000), ürik asit (P=0.01), açlık kan şekeri (P=0.000), trigliserid (P=0.02), total kolesterol/yüksek dansiteli lipoprotein oranı (P=0.005) anlamlı yüksek bulundu. Hipertansif grupta von Willebrand Faktör aktivitesi, fibrinojen, üriner albümin artışı anlamlı bulunmadı. 64Hastaların 51' inde iki haftalık tuz diyeti düzenlenmesi ile sistolik/diyastolik kan basıncında 19/10 mmHg, vücut kitle indeksinde 0.4 kg/m2lik anlamlı düşüş gözlendi (P=0.000). Diyetle hedef kan basıncı (< 140/90 mmHg) değerine ulaşılan 26 hastanın altı ay sonundaki; trombosit sayısı (P=0.000), von Willebrand Faktör (P= 0.004), ürik asit (P=0.042) ve üriner albumin ekskresyonu (P=0.018) değerlerinde anlamlı düşme saptandı. Diyetle kan basıncı kontrolü sağlanamayan 31 hastanın altı aylık cilazapril ve losartan kombinasyon tedavisi sonunda; trombosit sayısı (P=0.028), trigliserid (P=0.039), ürik asit (P=0.004), fibrinojen (P=0.007) ve üriner albümin atılımı (P=0.000) değerlerinde anlamlı düşme gözlendi. Bulgularımız, bilinen hipertansiyon süreleri kısa ve %63.2'si I. derece hipertansiyonlu olan hastalarımızda, sistemik vasküler etkilenmenin ve metabolik bozukluğun erken dönemlerde oluştuğunu göstermektedir. Tuz kısıtlı diyetin olumlu etkileri, beslenme ve yaşam şeklinin hipertansiyon gelişimindeki önemini göstermektedir. Yan etki görülmeyen cilazapril ve losartan kombinasyon tedavisi ile hedef kan basıncına ulaşılmış olmanın yanı sıra vasküler ve metabolik koruyucu etkilerinin olduğu da gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF ANGIOTENSIN CONVERTING ENZYME INHIBITOR-ANGIOTENSİN AT 1 RECEPTOR BLOCKER COMBINATION THERAPY AND SALT RESTRICTION ON METABOLIC, VASCULAR FUNCTIONS IN PRIMARY HYPERTENSION SUMMARY Primary Hypertension, is worldwide health problem as it is prevalant and has many complications. Regulation of lifestyle and precautions in early stages might decrease the frequency of hypertension and its complications. The vascular and metabolic protective features of antihypertensive drugs are important in decreasing morbidity and mortality. In our study, we aimed to investigate the damage in systemic vasculature in hypertensive subjects with no end organ damage, and the relationship of this damage with metabolic disturbances, the effects of a six month salt-restricted diet and cilazapril-losartan combination therapy. We included 57 hypertensive patients (24 female, 33 males) whose duration of hypertension was 20.7±31.3 months, whose sistolic/diastolic blood pressure were 153.0±11.6 /97.8±6.4 mmHg, and who had body mass index of 28.1±3.7 kg/m2 and 60 healthy subjects (28 females, 32 males) whose sistolic/diastolic blood pressure were 116.4±1 0.5/73. 7±7.1 mmHg. In both goups, markers of systemic vascular damage which are the platelet count, von 66Willebrand Factor activity, fibrinogen, urinary albumin excretion, markers of metabolic status which are blood glucose, triglycerides, total cholesterol, high and low density lipoprotein, total cholesterol/high density lipoprotein ratio, lipoprotein(a) and uric acid levels were determined basally and in the patient group also sixth months after therapy. The platelet count (P=0.000), uric acid (P=0.01), fasting blood glucose (P=0.000), triglycerides (P=0.02), total cholesterol/high density lipoprotein ratio (P=0.005) were significantly higher in the hypertensive group when compared to the control group. In the hypertensive group, the increase in von Willebrand Factor activity, fibrinogen, urinary albumin excretion were not significant. In 51 of the patients, after the restriction of salt intake far two weeks, the systolic/diastolic blood pressure decreased by 19/10 mmHg and body mass index by 0.4 kg/m2 which were all significant (P=0.000). In 26 patients who reached a target blood pressure (