Ratlarda yüksek osmolaliteli kontrast madde nefropatisinde nebivololün etkileri
  1. Tez No: 142357
  2. Yazar: BİLGE AYGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN DORUKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Kontrast madde nefropatisi, nebivolol, nitrik oksit, malondialdehit VIII, Contrast media nephropathy, nebivolol, nitric oxide, malondialdehide X
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
1. ÖZET Kontrast madde nefropatisi (KMN), hastanede gelişen akut böbrek yetmezliğinin önemli nedenlerindendir. Bu çalışmada ratlara diatrizoat uygulanmasım takiben oluşan renal değişiklikler ve nebivololün KMN 'ye etkisi araştırılmıştır. Çalışmada beş gruptan oluşan toplam elli adet erkek Wistar rat kullanıldı. Çalışma öncesi tüm ratlar 24 saat susuz bırakıldı. Kontrast ve kontrast+nebivolol grubuna diatrizoat 9 gr/kg, nebivolol ve izotonik grubuna 10 ml/kg % 0.9 sodyum klorür intravenöz infuzyonla verildi. Kontrast+nebivolol grubu ve nebivolol grubuna, 2 mg/kg olacak şekilde nebivolol 3 gün intraperitoneal uygulandı. înruzyondan 24 saat sonra tüm ratlar sakrifiye edildi. Kontrast grubunda belirgin tübüler vakuolizasyon mevcuttu. Bazı tübüllerin ve glomerüllerin kollapsa uğradığı ve kortikal alanda nekroz olduğu görüldü. Kontrast+nebivolol grubunda kontrast grubuna göre kortikal nekroz ve tübüler lezyonlar daha az olmasına rağmen (p>0.05) diğer değişiklikler açısından fark yoktu. Kontrast grubunda kontrol grubuna göre üre ve kreatinin değerleri yüksek saptandı (sırasıyla p0.05, p0.05). Kontrast+nebivolol grubunda NO değerleri kontrast alan gruba göre yüksekti (p>0.05), kontrol grubu ile aralarında fark yoktu (p>0.05). Sonuç olarak; nebivolol, NO aracılı vazodilatasyon özelliği ile ve oksidatif stresi azaltarak KMN gelişimini önlemede faydalı olabilir. Nebivololün histopatolojik düzeydeki esas etkileri için uzun dönem çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT Contrast media nephropathy (CMN) is one of the causes of acute renal failure developed in hospital. In this study renal changes fallowed by diatrizoate application to rats and effect of nebivolol to CMN have been investigated. In the study fifty of male Wistar rats formed from five groups have been used. All of the rats were free of water for 24 hours before the study. While 9 gr/kg of diatrizoate has been applied to contrast and contrast+nebivolol groups by intravenous infusion, 10 ml/kg of % 09 NaCl has been applied to nebivolol and physiologic saline groups by intravenous infusion. In addition, 2 mg/kg of nebivolol has been applied to contrast+nebivolol and nebivolol groups for 3 day by the intraperitoneal route. All of the rats have been sacrified after 24 hours of the infusion. In the contrast group significant tubular vacuolization were exist. It has been observed that some of the tubulus and glomerulus collapsed and there were necrosis in the cortical area. Although in the contrast+nebivolol group cortical necrosis and tubular lesion were less than that of contrast group (p>0.05), there were no difference from the point of other changes. Values of urea and creatinine in the contrast group have been determined higher than those of the control group (p0.05 and pO.OOl, respectively) they were higher than those of the control group (p0.05). Although, NO levels in the contrast+nebivolol group were higher than those of the contrast group (p>0.05), there were no difference with the control group (p>0.05). In conclusion; nebivolol can be useful to preventing the KMN development by decreasing the oxidative stres and vasodilatation property with NO. Long term studies are required for the basic effects of nebivolol in the histopathologic levels.