Mide kanserli hastalarda HLA doku grupları dağılımının araştırılması
The investigation of the distribution of HLA tissue group in patients with gastric cancer
- Tez No: 142361
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT OKÇU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Onkoloji, Gastroenterology, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, HLA antijenleri, Gastric cancer, HLA antigens
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
IV ÖZET MİDE KANSERLİ HASTALARDA HLA DOKU GRUPLARI DAĞILIMININ ARAŞTnULMASI Mide tümörleri tüm dünyada sık görülen ve toplum sağlığını tehdit eden önemli bir hastalıktır. Özellikle bölgemizde diğer bölgelere göre 3-5 kat daha fazla sıklıkta görülmektedir. Mide kanseri riskinde genetik polimorfizmin rolü, DNA teknolojisindeki ilerlemeler ve insan genomundaki yeni bilgiler sayesinde özellikle son birkaç yıldır artan bir ilgiye sahip olmuştur. Bu çalışmada bölgemizdeki mide kanserli hastalarda, HLA klas I ve klas II antijenlerinin dağılımını incelemeyi amaçladık. Çalışma sonucunda HLA-Cw5 antijeni mide kanserli hastalarda (p=0.023) HLA-DRB1*15 antijeni ise kontrol grubunda (p=0.021) anlamlı ölçüde yüksek bulundu. Bundan çıkan sonuç; mide kanserli hastalarda HLA-Cw5 antijeninin mide kanseri riskini artırabileceği ve patogenezde rol oynayabileceğidir.
Özet (Çeviri)
V SUMMARY THE INVESTIGATION OF THE DISTRIBUTION OF HLA TISSUE GROUP IN PATIENTS WITH GASTRIC CANCER Gastric cancer is an important dissease which is seen densely all over the world and which threats public health. It is seen 3-5 times more frequently in our region than other regions. The role of genetic polymorphisms in gastric cancer risk has been increasing in the last several years, propably because of advances in DNA analysis technologies and human genome knowledge. This study aimed to investigate the relationship between class I and class n antigens in patients with gastric cancer in our region. The study revealed that HLA-Cw5 antigen is found to be statistically significant in patients with gastric cancer (p=0.023) and HLA-DRB1*15 antigen in control group (p=0.021). We concluded that HLA-Cw5 antigen in patients with gastric cancer may increase risk of gastric cancer and play a role in its pathogenesis.