Mide kanserli hastalarda E-cadherin genindeki heterozigosite kaybının araştırılması
To determine loss of heterozigosity of E-cadherin gene in gastric carcinoma
  1. Tez No: 142522
  2. Yazar: İSMAİL YEGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİM BAŞOL TEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Onkoloji, Gastroenterology, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Gastric cancer, Loss of Heterozigosity (LOH)
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
m ÖZET Çalışmamızda bölgemizdeki mide kanserlerinde E-cadherin geninde heterozigosite kaybının ve mide karsinogenezindeki yerinin tespitini amaçladık. Bu çalışmaya, 2002-2003 yılları arasında, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Genel Cerrahi Kliniklerine karın ağrısı, bulantı-kusma, hematemez ve kilo kaybı şikayetleri ile başvuran, üst gastrointestinal endoskopi ile alınan biyopsiler neticesinde mide kanseri tanısı konulan hastalardan 25 tanesi dahil edildi. Metastaz tespit edilemeyen hastalar genel cerrahi kliniğinde öpere edildi. Hastaların operasyon materyalinden 0,5-1 cm büyüklüğünde parçalar halinde tumoral doku örnekleri alındı. Bu dokuların patoloji kliniğinde tümör dokusu açısından doğruluğu teyit edildi. Hastaların histopatolojik incelemesi ve Lauren sınıflamasına göre ayrımı patoloji kliniğinde yapıldı. Alınan doku örnekleri çalışma yapılıncaya kadar -20°C 'de dondurucuda saklandı. Örneklerden usulüne uygun olarak DNA izolasyonu yapıldı. Elde edilen DNA örneklerinden PCR-RFLP tekniği ile E-cadherin geninde heterozigosite kaybı (LOH) bakıldı. Lauren sınıflamasına göre Diffuz tip vakalardan bir tanesinde LOH tespit edildi (%33,3). intestinal tip vakalardan 22 hastamızda LOH tespit edilemedi. Tespit edilen LOH 25 vaka göz önüne alındığında %4 oranında idi. Sonuç olarak, mide kanserlerinde E-cadherin geninde LOH sıklığının oldukça düşük olduğu, bu düşük orandan dolayı mide karsinogenezinde LOH'un etkin bir olay olmadığı sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY The aim of this study is to determine loss of heterozigosity of E-cadherin gene in gastric carcinoma. This study was performed in Atatürk University Medical Faculty, Department of Internal Medicine and General Surgery Clinics between 2002 and 2003 years. 25 patients which complain to abdominal pain, nausea and womiting, hematemez and weight loss were enrolled in this study. The patient which did not confirm visceral metastases were operated in general surgery clinic. Patient's tumoral tissue specimen was taken during operation. This specimen were detected by patologist in light microscobe. Pathologic diagnoses were performed on a tumour tissue sample. Tumoral tissue specimens were kept -20°C in deep freezing. DNA isolation was made from specimen. Loss of heterozigosity (LOH) in E-Cadherin gene was detected by PCR-RFLP technique. According to Lauren Classification, one patient with diffuse type gastric carcinoma was determined LOH (%33,3). 22 patient were not detected LOH in E-Cadherin gene. In conclusion, we found that LOH was wery low in E-cadherin gene with gastric carcinoma patients.