Pankreas kanserli hastalarda tümör ilişkili antijen RCAS1'in serum düzeyi ve klinik değerlendirmedeki önemi
The tumor associated antigen RCAS1 serum levels and significance of clinical evaluation in patient with pancreatic carcinoma
- Tez No: 142395
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÖZKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gastroenteroloji, Onkoloji, Gastroenterology, Oncology
- Anahtar Kelimeler: CA19-9, RCAS1, Pankreas Kanseri, Tümör İlişkili Antijen, Tümör Belirteci. 34
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Pankreas Kanserli Hastalarda Tümör İlişkili Antijen RCASl'in Serum Düzeyi ve Klinik Değerlendirmedeki Önemi Giriş: Tümör İlişkili Antijen RCAS1 bir tip II membran proteini olup insan kaynaklı uterus, gastrointestinal ve solunum yollan tümörlerinden salgılanmaktadır. İnvaziv kanserlerde (özellikle hepatobiliyer ve pankreas kanserinde) yüksek düzeyde salınır ve pekçok tümörde kötü prognoz ile uyumluluk gösterir. Normal dokularda immünhistokimyasal olarak saptanmaz çünkü normal dokularda genellikle çok az miktarda salınır veya bazı özel hücrelerde sınırlı salmımı olabilir. Amaç: Pankreas kanserli hastalarda RCAS1 ile CA19-9'u duyarlılık ve özgüllük açısından karşılaştırmak ve serum RCAS1 seviyelerinin pankreas kanserindeki klinik önemini araştırmaktır. Materyal ve metod: Çalışmamıza 2002-2004 yılları arasında 39'u tanısı histopatolojik olarak konulan pankreas kanseri (27erkek/12kadm), 31 'i kontrol grubu olan 19 benign biliyer-pankreatik hastalık (9erkek/10kadm) ve 13'ü sağlıklı (7erkek/6kadm) toplam 71 hasta kabul edildi. Serum RCAS1 düzeyleri ELISA yöntemiyle çalışıldı. Sonuçlar: RCASl'in pankreas kanserli hastalarda duyarlılığı %92.3, özgüllüğü %75 olarak bulunurken, CA19-9'un duyarlılığı %76.9, özgüllüğü %78.1 olarak bulundu. Bu sonuca göre pankreas kanserli vakalarda RCASl'in CA19-9'dan istatistiksel olarak daha duyarlı olduğu ortaya çıktı(p0.05). Yüksek serum CA19-9 düzeyleri ile malign biliyer darlık arasında anlamlı korelasyon varken(p0.05). Daha önce yayımlanan literatürün aksine 13 sağlıklı kontrol grubunda 3(3/1 3)'ünde serum RCAS1 düzeyleri yüksek bulundu(%23). Tartışma: Pankreas kanserli hastalarda RCASl'in CA19-9'dan daha duyarlı bir tümör belirteci olduğu saptandı. Çalışmamızda CA 19-9 düzeyleri malign kolestazdan etkilenirken serum RCAS1 etkilenmediği görüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Tumor Associated Antigen RCAS1 Serum Levels and Significance of Clinical Evaluation in Patient with Pancreatic Carcinoma Introduction: The tumor associated antigen RCAS1 is a type II membran protein expressed on human cancer cells of uterus as well as digestive and respiratory tract. RCAS1 is highly expressed on invasive carcinomas(especially hepatobiliary tract and pancreatic carcinoma) and expression of RCAS1 is correlated with poor prognosis in many of carcinomas. It is not detected in normal tissues by immunhistochemistry perhaps because its level of expression is usually very low or is restricted to certain cell types. Aim: The aim of our research was to compare the sensitivity and specificity of RCAS1 and CA19-9 and to search the clinical significance of measuring serum RCAS1 levels in pancreatic carcinoma. Materials and methods: Between 2002 and 2004, thirty-nine patients(27man/12 women) with pancreatic carcinoma diagnosed histolopathologically and thirty-two control patient (nineteen benign biliary-pancreatic deseases(9man/10women), thirteen healthy(7man/6women) total seventy-one patient were included in our study. The serum RCAS1 levels were studied by Elisa method. Results: The results of our study; RCAS1 sensitivity %92.3 and specificity %75, CA19-9 sensitivity %76.9 and specificity %78.1 was found in pancreatic carcinoma. Our results revealed that, RCAS1 more sensitive than CA19-9 for pancreatic cases(p0.05). There were correlation between malign biliary obstruction with high serum CA19-9 levels(p0.05). As a contrast to previous literature three of thirteen healthy(3/13) volunteers showed high serum RCAS1 levels(%23). Conclusions: RCAS1 is a more sensitive tumor marker than CA19-9 in patients with pancreatic carcinoma. Serum RCAS1 levels have been shown not to be impressed by malignant cholestasis. Key Words; CA19-9, Pancreatic Carcinoma, RCAS1, Tumor Associated Antigen, Tumor Marker. 35