Tıkayıcı uyku apne sendromlu hastalarda insülin direnci ve serum leptin düzeylerinin değerlendirilmesi
İnvestigation of insülin resistance and serum leptin levels in patients with obstructive sleep apnea syndrome
  1. Tez No: 142438
  2. Yazar: ERDEM KOÇAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HULUSİ ATMACA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tıkayıcı uyku apne sendromu, leptin, insülin direnci, Obstructive sleep apnea syndrome, leptin, insulin resistance
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
IV ÖZET Koçak E., Tıkayıcı uyku apne sendromlu hastalarda insülin direnci ve serum leptin düzeylerinin değerlendirilmesi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ânabilimdalı Uzmanlık Tezi, Zonguldak 2005. Tıkayıcı uyku apne sendromu (OSAS) olan hastalarda insülin direnci ve serum leptin düzeylerini vücut kitle indeksleri (VKİ) açısından farklılık olmayan kontrol grubu ile karşılaştırmayı amaçladık. Nisan 2003-Mayıs 2004 yıllan arasında hastanemize OSAS şüphesi ile gönderilen 60 erkek hasta çalışmaya alındı ve tüm hastalara gece uykuda standart polisomnografi uygulandı. Tüm hastalardan açlık sonrası serum leptin, insülin ve glukoz ölçümleri için venöz kan örneği alındı. İnsülin direnci Homoeostasis model assesment (HOMA-IR) skoru ile hesaplandı. Hastalar apne- hipopne indeksine göre 2 gruba ayrıldı: (1) kontrol grubu (n:32) apne-hipopne indeksi < 5; OSAS grup (n:28) apne-hipopne indeksi > 5. Kontrol grubu ve OSAS grubu arasında serum leptin değerleri (kontrol grup: 32.88 ± 24.22 ng/ml, OSAS grup: 24.93 ± 25.84 ng/ml) ve HOMA-IR skorları ( kontrol grup: 3.01 ± 1.81, OSAS grup: 2.58 ± 1.21) açısından farklılık yoktu. OSAS'lı hastaların serum leptin değerleri ve HOMA-IR skorları apne-hipopne indeksi ile ilişkili değildi ve bu parametreler açısından kontrol grubu ile karşılaştırıldığında farklılık yoktu. OSAS ve kontrol grubunda yer alan tüm olguların VKI'leri ile serum leptin düzeyleri (r = 0.47, P < 0.01) ve HOMA-IR skorları (r = 0.41, P < 0.01) arasında pozitif bir korelasyon vardı. Sonuç olarak OSAS'lı hastalarda ki insülin direnci ve serum leptin düzeyleri apne-hipopne indeksinden ziyade obezite şiddeti ve VKİ ile ilişkili gibi gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Koçak E., Investigation of insulin resistance and serum leptin levels in patients with obstructive sleep apnea syndrome, Zonguldak Karaelmas University School of Medicine, Department of Internal Medicine, thesis in Internal Medicine, Zonguldak 2005. The aim of this study was to evaluate the insulin resistance and serum leptin levels in patients with obstructive sleep apnea syndrome (OS AS), and to compare body mass indexes (BMI) of OS AS patients with matched controls without OSAS. Sixty male patients who had been referred to our hospital between April 2003 - May 2004, for evaluation of suspected OSAS were included in the study. The patients underwent an overnight sleep study. Venous blood was obtained in the fasting state for the measurement of glucose, insulin and leptin levels. Insulin resistance index was based on the homeostasis model assesment method (HOMA-IR). Patients were divided into 2 groups with respect to apnea-hypopnea index: (1) non apneic control (n:32), having apnea-hypopnea index < 5; and obstructive sleep apnea group (n:28), having apnea-hypopnea index > 5. There was no significant difference in serum leptin levels (control group: 32.88 ± 24.22 ng/ml, OSAS group: 24.93 ± 25.84 ng/ml) and HOMA-IR (control group: 3.01 + 1.81, OSAS group: 2.58 ± 1.21) between control group and OSAS patients. Insulin resistance and circulating plasma leptin concentrations in OSAS patients were independent of apnea-hipopnea index and were not different from control group. BMI were significantly correlated with plasma leptin concentration (r = 0.47, P < 0.01) and HOMA-IR (r = 0.41, P < 0.01) in both OSAS patients and control group. We concluded that insulin resistance and plasma leptin concentrations are mostly associated with degree of obesity, BMI, and are not related to apnea-hipopnea index in OSAS patients.