Erişkin kanserli hastaların komplomenter- alternatif tedavi kullanımı ve kullanıma etki eden faktörlerin değerlendirilmesi
To investigate the complementary/alternative medicine usage and the factors affecting this among cancer patients in the western region of Turkey
  1. Tez No: 142463
  2. Yazar: MUSTAFA OKTAY TARHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. UĞUR YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Komplemanter-alternatif tıp, kanser, komplemanter tedavi, Complementary alternative medicine, cancer, complementary treatment
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı; Türkiye'nin bu bölgesinde, kanser hastalığında Komplemanter-Alternatrf Tıp (KAT) kullanımı ve bu kullanımı etkileyen faktörlerin araştırılmasıdır. Çalışma poliklinik ve kemoterapi ünitesine başvuran, ayrıca yatan hasta grubunda, yüz yüze görüşme tekniği, soru-cevap şeklindeki anket formlarının doldurulması ile yapıldı. Bu anket formları hastaların sosyo-demografik özelliklerini, hastalıkla ilgili bilgilerini, psiko-sosyal durumunu ve KAT kullanım özelliklerini değerlendiren sorular içermekteydi. Çalışmada, 79'u erkek, 141 'i kadın 220 kanserli erişkin hasta değerlendirildi. Hastaların 93'ünde (%42,3) en az bir KAT kullanımı tespit edildi. Hastaların en fazla KAT yöntemi olarak bitkisel ürünleri kullandığı (81 hasta, %36,8) tespit edildi. Herbal ürünlerden en fazla tercih edilen ısırgan otu ve tohumuydu. Bunu besinsel destek tedavisinin izlediği (45 hasta, %20,3) saptandı. Hastaların sosyo-demografik özellikleri ile KAT kullanımı arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Primer hastalık ve KAT kullanımı arasındaki ilişki değerlendirildiğinde; tanısını bilen 200 hastanın 89'u, bilmeyen 20 hastanın 4'ü KAT kullanmakta idi. Tanısını bilen grupta, KAT kullanımı, istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yüksekti (p=0,034). Nüksü olan 70 hastanın 34'ünde KAT kullanımı saptanırken, nüksü olmayan 150 hastanın 54'ünde KAT kullanımı saptandı. KAT kullanımı, nüksü olan hastalarda, istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde fazla idi (p=0,006). KAT kullanımı, çalışmanın yapıldığı dönemde yaygın hastalığı olan 103 hastanın 53'ünde saptanırken, lokal ve lokal ileri olan 117 hastanın 40'ında saptandı. Yaygın hastalığı olan grupta KAT kullanımı istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde fazlaydı (p=0,030). Ayrıca, tanıyı bilme ve nüks, bağımsız risk faktörleri olarak saptandı (sırasıyla OR:3,1; %95 GA:1, 0-9,8 ve OR:2,2; %95 GA: 1,2-4,0). Hastaların kanser hastalığına ait özellikler ile ilgili araştırılan diğer konuların, hastalarda KAT kullanımını istatistiksel olarak etkilemediği tespit edildi. Hastaların psiko-sosyal durumu ve yaşam kalitesi DKÖ, BDÖ, BUÖ ve WHOQOL- BREF ile ölçüldü. Ölçeklerden elde edilen puanların ortalaması ile KAT kullanımı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Sonuç olarak; bu çalışmada yöremizde kanser hastalarının yarıya yakının (%42,3) KAT kullanımı en az birini kullandığı tespit edildi. Hastaların, bu yörede başta ısırgan otu olmak üzere genelde herbal yaklaşımları tercih ettiği görüldü. Hastalığın şiddeti (nüks ve yaygınlık) ve hastanın tanıyı biliyor olması KAT yöntemlerine yönelmede en önemli faktörlerdi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The purpose of this study is to investigate the complementary/alternative medicine (CAM) usage and the factors affecting this among cancer patients in the western region of Turkey. The study was performed to patients, who were admitted to the oncology out-patient clinic and chemotherapy unit and also who were hospitalized, by giving answers to a questionnaire with a face-to-face interview method. The questionnaire included questions about the socio- demographic features, physico-social status, and CAM usage features of the patients and also their level of the knowledge about the disease. A total of 220 adult cancer patients including 79 male and 141 female were evaluated in the study. Ninety three of patients (42.3%) were using at least one CAM method. The most commonly used CAM method was herbal products which were preferred by 81 (36.3%) of the patients. Stinging nettle (Urtica dioica) was the most commonly used herbal product. The following method was nutritional support which was preferred by 45 (20.3%) of the patients. No significant relationship was detected between the socio-demographic features of the patients and CAM usage. Eighty-nine of 200 patients who knew the diagnosis and 4 of 20 who did not were using CAM. In the group with the knowledge of the diagnosis, the CAM usage was significantly higher (p=0.034). CAM usage was detected in 34 of 70 patients with recurrent disease while 54 of 150 patients without recurrent disease were using CAM. The CAM usage was statistically significantly higher in the group with recurrent disease (p=0.006). Fifty-three of 103 patients, who had a disseminated disease in the study period, were using CAM while only 40 of 117 patients with local or locally advanced disease were using it. The CAM usage was significantly higher in the group with a disseminated disease (p=0.030). Besides, knowing the diagnosis and recurrence of the disease were also detected as independent risk factors for the CAM usage (Odds ratio (OR): 3.1; 95% Confidence interval (CI): 1.0-9.8 and OR: 2.2; 95% CI: 1.2-4.0 respectively).The other features of the disease investigated for the relationship with the CAM usage were found to be ineffective on the CAM usage. The physico-social status and life qualities of the patients were evaluated by State-Trait Anxiety Inventory, Beck Depression Inventory, The HopelessnessScale and WHOQOL-BREF. There was no statistically significant difference between the average points gained from the measures and CAM usage. As a result, nearly half of the patients (42.3%) in this region were detected to be using at least one of the CAM methods. The patients mostly preferred herbal methods with the leading product Stinging nettle (Urtica dioica). The severity of the disease (recurrence and dissemination) and patients' knowledge of the diagnosis were the most important factors affecting the CAM usage.