Erişkin idiopatik trombositopenik purpura olgularında splenektomi sonrası prognoz ve splenektomi cevabının belirleyicileri
Postsplenectomy prognosis and the predictors of response to splenectomy in adult idiopathic thrombocytopenic purpura patients
  1. Tez No: 142465
  2. Yazar: ALİ KEMAL OĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK DEMİROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: idiopatik trombositopenik purpura, erişkin, splenektomi, prognoz, idiopathic thrombocytopenic purpura, adult, splenectomy, prognosis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
IV ÖZET Oğuz AK. Erişkin idiopatik trombositopenik purpura olgularında splenektomi sonrası prognoz ve splenektomi cevabının belirleyicileri. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi. Ankara, 2004. îdiopatik trombositopenik purpura (ÎTP) göreceli olarak sık izlenen bir hematolojik hastalıktır. Her ne kadar erişkin İTP olgularında esas tedavi yaklaşımı halen splenektomi ise de, splenektomi cevabımn belirleyicileri ve splenektomi sonrası prognoz ile ilgili bilgilerimiz sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, splenektomi uygulanan erişkin ÎTP olgularının prognozunu değerlendirmek ve bu hastalarda splenektomi cevabının belirleyicilerini tanımlamaktı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Ünitesi'nde, Ekim 1977 ile Mayıs 2003 tarihleri arasında, splenektomi uygulanmış 97 ÎTP olgusu (73 kadın, 24 erkek) takip edilmişti. Bu olguların %70,1'inde sürekli tam remisyon sağlanmışken, %15,5'i splenektomiye cevapsızdı ve %14,4'ünde ise relaps gelişmişti. Cinsiyetin erkek oluşu, tam tarihindeki trombosit sayısının 30.000/mm 'den düşük bulunuşu, prednizon tedavisine cevapsızlık ve splenektomi tarihindeki hasta yaşımn 40 yaşından büyük olması, splenektomiye olumsuz cevapla kuvvetli bir şekilde ilgiliydiler. Erişkin ÎTP olgularında, cinsiyetin splenektomi cevabı üzerindeki kuvvetli tesiri, literatür için yenidir. İTP çalışmalarında kullanılan tanımlan ve tedavi cevabı kriterlerini ilgilendiren büyük farklılıklar, literatürde aşikardır. Splenektomi erişkin İTP olgularında rutin bir tedavi yöntemi olmamalıdır. Bunun yerine, özellikle de erkek olgular değerlendiriliyorken, splenektomi kararı bireyselleştirilmelidir. İTP ile ilgili yeni çalışmalar, standard tanımlar ve kriterler kullanılarak planlanmalı ve bu tanımların ve kriterlerin belirlenmesinin önemli önceliği vurgulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Oğuz AK. Postsplenectomy prognosis and the predictors of response to splenectomy in adult idiopathic thrombocytopenic purpura patients. University of Hacettepe School of Medicine, Thesis in the Department of Internal Medicine. Ankara, 2004. Idiopathic thrombocytopenic purpura (ITP) is a relatively common hematologic disorder. Although splenectomy still remains the treatment of choice in adult ITP patients, information regarding the predictors of response to splenectomy and the prognosis after splenectomy is limited. The objectives of this study were to evaluate the prognosis in adult ITP patients who had undergone splenectomy and to identify the predictors of response to splenectomy in these patients. Between October 1977 and May 2003, a total of 97 ITP patients (73 women, 24 men) with splenectomy were followed at the Division of Hematology, Department of Internal Medicine, University of Hacettepe School of Medicine. Among these patients, 70,1% achieved a sustained complete remission, 15,5% were unresponsive to splenectomy, and 14,4% relapsed after surgery. Male gender, platelet count 40 years at the time of splenectomy were all strongly associated with a poor response to splenectomy. The strong influence of sex on the response to splenectomy in adult ITP patients is new for the literature. A great diversity, regarding the definitions and the criteria of response to therapeutic modalities adopted in ITP studies, is evident in the literature. Splenectomy should not be a routine procedure for adult ITP patients. Instead, the decision for splenectomy should be highly individualized, especially when male patients are under consideration. The new studies about ITP should be designed using standard definitions and criteria and the high priority of identification of these definitions and criteria should be stressed.