Mimari öncül örneklerin analizine dayalı veritabanlarının tasarım eğitiminde kullanımı
Using databases based on analyses of architectural precedents in design education
  1. Tez No: 142614
  2. Yazar: ÇİĞDEM CANBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLEN ÇAĞDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Design Education, Design Knowledge, Architectural Precedents, Formal Analysis, Database. xx
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
MİMARİ ÖNCÜL ÖRNEKLERİN ANALİZİNE DAYALI VERİTABANLARININ TASARIM EĞİTİMİNDE KULLANIMI ÖZET Tasarım eğitimi, mimarlık eğitiminin içinde önemli bir yer tutmaktadır. Tasarım eğitimi, lisans eğitimi ile başlayan ve mimarın yaşam sürecine yayılan bir eğitimdir. Tasarım eğitimi, tasarım bilgisinin kişiye kazandırılması ile gerçekleştirilmektedir. Tasarım bilgisi pek çok bilgi parçacıklarından oluşan bir bütündür; mimar, yaşam ve meslek deneyimlerine dayanarak tasarım bilgisini geliştirir. Tasarım eğitiminde, lisans eğitiminden başlayarak en önemli problem, tasarım bilgisinin kişiye ne şekilde kazandırılacağıdır. Günümüzde, geleneksel anlamda, bilginin kuramsal dersler ve stüdyo çalışmaları ile bütünleştirilmesi ve deneyimin eşzamanlı bir şekilde öğrenciye aktarılmasının yanı sıra, bilgisayar ve iletişim teknolojileri ile mimarlık eğitimi desteklenmelidir. Öte yandan, tasarım bilgisinin bir bölümünü, mimari öncül örneklerin (mimarlık literatürüne geçmiş belirli bir grup, akım ya da dönemi temsil eden yapılar) incelenmesinden elde edilen bilgi oluşturmaktadır. Günümüz mimarlık kuramcılarının en önemli çabalarından biri, tarihi stilistik gerekçelere başvurmak zorunda kalmadan, mimari öncül örnekleri tasarım bilgisinin temel kaynaklarından biri olarak yeniden yararlanılabilir hale getirmektir. Bu tezin amacı, mimari öncül örneklerin incelenmesinden elde edilen bilginin tasarım eğitimine katkılarının araştırılması ve eğitimde yardımcı olarak kullanılabilecek bir veritabanının geliştirilmesidir. Ayrıca, tasarım bilgisinin aktarımında kullanılan yöntem ve araçların çeşitlendirilebileceğini göstermeyi hedeflemektedir. Araştırmayı yürütmek üzere, mimarlık literatürüne geçmiş bazı yapılar seçilmiştir. Bu yapılar kütle, yapı yaklaşımı, yapı girişi, biçim, mekansal organizasyon, hiyerarşi, simetri-denge, geometri, strüktür, doğal ışık, sirkülasyon-faydalı alan ilişkisi ve dönüştürme başlıkları altında toplanan biçimsel ilişkilere göre analiz edilmiş ve XIgeliştirilen veritabanına yerleştirilerek eğitimde kullanılabilecek bir model geliştirilmiştir. Ayrıca, elde edilen bilginin tasarım eğitimine katkılarının neler olabileceği incelenmiştir. Birinci bölümde, çalışmanın amacı, kapsamı ve izlenen yöntem açıklanmıştır. Tezin başarı ölçütleri ve sağlayacağı yararlar belirtilmeye çalışılmıştır. ikinci bölümde, mimari tasarım eğitiminin gelişimi geçmişten başlayıp günümüzü içine alarak incelenmiştir. Mimari tasarım eğitiminin geleceği ile ilgili saptamalar yapılmıştır. Üçüncü bölümde bilgi kavramı ele alınmıştır. Tasarım bilgisi ve bu konuda yapılan çalışmalar incelendikten sonra, tasarım bilgisinin öğrenciye ne şekilde kazandırılacağı konusu üzerinde durulmuştur. Tasarım bilgisi ile ilgili yeni araştırmalar, bu bilgiyi iki farklı kategoriye ayırmaktadır. Birincisi, tanımlayıcı bilgi, ikincisi ise işlemci bilgidir. Akın'a (1986) ve Uluoğlu'na (1990) göre, tanımlayıcı bilgi (declarative knowledge), olguların neler olduğunu tanımlayan bilgidir. Bu bilgi objeler, objelerin özellikleri ve objeler arasındaki ilişkiler aracılığıyla oluşturulan bilgidir. İşlemci bilgi (procedural knowledge), nasıl yapılacağının veya nasıl çalıştırılacağının bilgisidir. Her iki bilgi kategorisi arasındaki farklar açık olmakla birlikte, niçin bu farklara ihtiyaç duyulduğu kesin olarak açık değildir. Tasarım bilgisinin genel özellikleri önemli olmakla birlikte, bu bilginin oluşumunda tasarım bilgisinin kişisel özelliklerinin etkisi büyüktür. Bu bilgi, ağırlıklı olarak, kişisel mimari deneyimlerden oluşmaktadır. Çeşitli parçaların bir araya gelmesinden oluşan bir bütün gibi düşünülebilir. Bu özelliklerinden dolayı, aktarılması, anlaşılması ve araştırılmasında güçlükler ortaya çıkmaktadır. Dördüncü bölümde, mimari öncül örnekleri analiz eden iki ayrı yöntem incelenmiştir. Clark ve Pause (1985), Ching (1979) tarafından geliştirilen bu iki ayrı yöntem, geliştirilen modele ışık tutması açısından, ayrı başlıklar altında, ayrıntılı olarak incelenmiştir. Clark ve Pause'a göre (1985), analiz yöntemlerinin amaçları, mimarlık tarihinin anlaşılmasına yardımcı olmak, mimarların tasarımları arasındaki temel benzerlikleri incelemek, tasarım problemlerinin genel çözümlerini tanımlamaktır. XIIClark - Pause analiz yönteminin ana amacı, yapıların biçimsel ve mekansal karakteristiklerini incelemektir. Bunu gerçekleştirmek için 11 ayrı konu temel seçilmiştir. Her bir konu önce tekil olarak ve sonra diğer konularla arasındaki ilişki göz önüne alınarak incelenmiştir. Bu çalışma, tasarımı etkileyen konuları ayırt etmek ve tasarımın egemen fikrini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Yapılan analizlerden her bir tasarımın arasındaki farklılıklar ve benzerlikler tanımlanabilir. Analizler için seçilen konular şunlardır: Strüktür, Doğal Işık, Kütle, Plan-Kesit- Görünüş ilişkisi, Sirkülasyon-Faydalı Alan ilişkisi, Tekrarlayan-Tekil Olan ilişkisi, Birim-Bütün ilişkisi, Simetri ve Denge, Geometri, Eklemeler ve Çıkarmalar, Hiyerarşi. Ching (1979) tarafından geliştirilen ikinci yöntem, tasarım sözlüğünü oluşturan elemanların incelenmesi ve mimari problemler için geliştirilmiş bir dizi çözümün sunulmasını amaçlamaktadır. Ching'e göre, tasarım öğrencileri mimari biçim ve mekanın asal elemanlarını tanımalı, bir tasarım fikrini geliştirirken bunları beceriyle kullanabileceklerini anlamalı ve tasarım çözümünün uygulanması esnasında bunların görsel gönderimlerini fark etmelidir. Ching'in analiz yönteminden seçilen bazı konular; yapı yaklaşımı, yapı girişi, düzenli-düzensiz biçim, mekansal organizasyon, hiyerarşi, simetri ve dönüşümdür. Beşinci bölümde, tasarım eğitiminde bir araç olarak kullanılmak üzere, araştırmacı tarafından bir veritabanı modeli geliştirilmiştir. Bu model, tasarım eğitiminde kullanılan yöntem ve araçların çeşitlendirilebileceğini göstermeyi amaçlamaktadır. Mimari öncül örneklerin sunumu bu model aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Bu bölümde, Türk mimarisinden seçilen bazı mimari öncül örneklerin plan, kesit ve görünüşleri elde edilmiştir ve bunlar araştırmacı tarafından belirlenen biçimsel ilişkilere göre analiz edilmiştir. Daha sonra, bu analizler geliştirilen veritabanı modeline aktarılmıştır. Model, Internet üzerinden çalışmaktadır. Modelin sistemi, sunucular (bir sanal doku sunucusu, bir veritabanı sunucusu) ve kullanıcılardan oluşmaktadır. Seçilen mimari öncül örneklerin verileri, araştırmacı tarafından sisteme önceden tanımlanmıştır. Kullanıcıların istedikleri bilgiler, sunucular tarafından önceden tanımlanmış veriler kullanılarak oluşturulmaktadır. Sanal doku sunucusunu programlamak için, IIS (İnternet Information Services) programı, veritabanı sunucusunu programlamak için PHPMyAdmin programı kullanılmıştır. Veritabanı sunucusu MySQL veritabanı programı kullanılarak oluşturulmuştur. Sanal doku sunucusu ve veritabanı sunucusu arasındaki iletişim, XIIICGI (Common Gateway Interface) yazılımlarından biri olan PHP programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Model kullanımı iki aşamadan oluşmaktadır. Birincisi, veritabanı sunucusu tarafından bilgilerin hazırlanması ve diğeri bilgilerin sanal doku sunucusu tarafından aktarılmasıdır. Sanal doku sunucusunun kullanıcıya gönderdiği resim ve yazılar, kullanıcı tarafından Internet tarayıcısı aracılığıyla incelenir ve yorumlanır. Kullanıcılar yorumlarını geliştirmek üzere, Internet tarayıcılarını kullanarak bir sorgu hazırlar ve bu sorgu sanal doku sunucusuna iletilir. Sanal doku sunucusu, bu sorguyu yorumlaması için PHP'ye iletir. PHP bu sorguyu inceler ve gerekli bilgileri veritabanı sunucusundan ister. Veritabanı sunucusu gerekli bilgileri oluşturarak PHP'ye yollar. PHP bu bilgileri kullanarak bir HTML sayfası hazırlar. HTML sayfası sanal doku sunucusu (IIS) ile kullanıcının Internet tarayıcısına iletilir. Böylece, kullanıcının sorgusu yanıtlanmış olur. Modelin kısıtlamaları aşağıda özetlenmektedir:. 10 adet yapının analizinin yapılması;. Bunların arasından karşılaştırılmak üzere 5 tane yapının seçilebilmesi;. Mimari öncül örneklerin bilgisinin aktarımının, biçimsel bilginin aktarımı ile sınırlı olması;. Modelin denemesinin ilerde yapılmasının düşünülmesi. Modelin tasarım bilgisi açısından tasarım eğitimine katkıları; tanımlayıcı bilginin elde edilmesi, mimari ürünün özelliklerinin ve bunların birbirleriyle olan ilişkilerinin anlaşılması, mimari dilin oluşturulması, soyut-somut ilişkisinin anlaşılması, bilgi edinme aracılığıyla yeni kavramların oluşturulması ve bilginin içselleştirilmesidir. Modelin tasarım eğitiminde kullanılan yöntemler açısından tasarım eğitimine katkıları; tasarım eğitimde kullanılan yöntemlerin çeşitlendirilebileceğini göstermek, bilgiye ulaşılabilirliği ve bilginin organizasyonunu öğrenci açısından hızlandırmak, öğrencinin motivasyonun arttırmak ve öğrencinin tasarım problemini çözme yeteneğini geliştirmektir. Son bölümde, tez çalışmasının sonuçları sunulmaktadır. Bu sonuçlar aşağıda özetlenmektedir: XIV. Tasarım bilgisinin özel, tanımlanması zor ve belirsiz bir bilgi olduğu bir kez daha görülmüştür.. Tasarım eğitiminin geçmiş ve günümüzdeki durumu arasındaki benzerlikler oldukça fazladır.. Mimari öncül örnekler tasarım bilgisini içeren kaynaklar olarak kullanılabilirler. Mimari öncül örnekleri içerdiği tasarım fikrini anladıktan sonra, öğrenci buradan elde ettiği bilgiyi yeni tasarım fikirlerini oluşturmak için kullanabilir.. Tasarım eğitiminde çeşitli yöntem ve araçları bir arada kullanmak tasarım eğitiminin içeriğini sağlamlaştırabilir.. Tasarım eğitiminin ve mimarlık mesleğinin geleceği açısından, tasarım bilgisinin ne tür bir bilgi olduğu ve öğrencilere nasıl aktarılacağı konuları ile ilgili araştırma yapmak üzerinde önemle durulmalıdır. Anahtar Sözcükler : Tasarım Eğitimi, Tasarım Bilgisi, Mimari Öncül örnekler, Biçimsel Analiz, Veritabanı XV
Özet (Çeviri)
USING DATABASES BASED ON ANALYSES OF ARCHITECTURAL PRECEDENTS IN DESIGN EDUCATION SUMMARY Design education has an important role in the architectural education. Design education, begins with undergraduate education and continues throughout the life of the architect. Design education is realized by gaining the essentials of the design knowledge and developing this design knowledge through professional experience. The most important problem in the design education, beginning from the undergraduate education, is how this knowledge will be given. Today, traditionally, this knowledge and experience is transferred to the students simultaneously and integrated and synthesized with theoric lessons and studio works. During this process if is possible to use computer technologies also. On the other hand, knowledge gained by analyzing architectural precedents forms a part of the design knowledge. One of the major efforts of the current generation of architectural theoreticians has been to re-validate architectural precedents as a fundamental source of architectural knowledge without recourse to historic stylistic justification. The aim of this thesis is firstly to search how the knowledge gained from the examination of architectural precedents can be used in design education and contributions of this knowledge to design education, secondly to show methods and tools used in design education for the transformation of the design knowledge can be varied. To perform the research, some architectural precedents that have been recorded to architecture literature are chosen. These buildings are analyzed according to some syntactic relationships which called Massing, Building Approach, Building Entrance, Form, Spatial Organization, Hierarchy, Symmetry-Balance, Geometry, Structure, Natural Light, Circulation to Use-Space, Transformation. Possible contributions of the knowledge of architectural precedents as a result of these analyses are examined. In the first stage of the study, the aim and the scope of the thesis are introduced. Also the benefits of the thesis are explained. In the second chapter, the development of the design education are explained from past to the present and the present condition of architectural design education are XVIdefined. The future forecasts concerning the education are discussed also in this chapter. In the third chapter, knowledge concept is examined. After researches about this knowledge have been studied, it has been discussed that how the design knowledge gains to the student. Recent researches about design knowledge have distinguished two different categories of this knowledge. The first is declarative and the second is procedural knowledge. According to Akin (1986) and Uluoglu (1990), declarative knowledge deals with the description of objects and events. This is accomplished through objects, their attributes and relations between them. Procedural knowledge is the knowledge of how to perform or how to operate. Although the distinction between two categories of knowledge is obvious, it is not clear why they are needed. In spite of general characteristics of design knowledge is to be important, personal characteristics of design knowledge have a strong influence in the constitution of the design knowledge. This knowledge is formed largely from personal architectural experiences. It is considered that a whole gathering from various units. Because of these features, it is hard to explain, to transfer and to research. In the fourth chapter, two different analyses methods which analyze architectural precedents are examined. These two methods developed by Clark and Pause (1985) and Ching (1979) are examined in detail in terms of developing model by researcher. According to Clark and Pause (1985), the intentions of their analysis method are to assist the understanding of architectural history, to examine basic similarities of architects' designs, to identify generic solutions to design problem. The major concern of Clark-Pause's analysis method is to investigate the formal and spatial characteristics of buildings. To accomplish this, 11 issues were selected. Each issue is first explored in isolation and then in relationship to the other issues. This study is made to discern the issues which influence the design and to identify the dominant underlying idea. From the analysis for each building, similarities and differences among the designs can be identified. The issues selected for Clark-Pause's analysis method are: structure, natural light, massing, the relationships of plan to section, circulation to use-space, unit to whole, and repetitive to unique. Also included are symmetry and balance, geometry, additive and subtractive and hierarchy. XVIIThe second method developed by Ching (1979) is aimed to concentrate on articulating elements of the design vocabulary and present a wide array of possible solutions to architectural problems. According to Ching, design students are to recognize the basic elements of architectural form and space, to understand how they can be manipulated in the development of a design concept, and to realize their visual implications in the implementation of a design solution. Some issues selected for Ching's analysis method are: the building approach, building entrances, regular-irregular forms, spatial organization, hierarchy, symmetry and transformation. In the fifth chapter, a database model is developed by researcher as a tool for design education. The model is aimed to show that methods and tools used in design education can be varied. The presentation of analyses of architectural precedents is realized through the model. The model is mediated to transfer the knowledge of architectural precedents. In this chapter, plans, sections and elevations of some architectural precedents from Turkish architecture are obtained and analyzed according to syntactic relationships defined earlier by researcher. After that, these analyses are transferred to developed database model. The model is worked via Internet. The system of the model is constituted form servers (a web server and a database server) and users. Data of chosen architectural precedents are defined earlier in the system by researcher. The information which to be needed by users are formed through servers by using defined data. In order to program the web server IIS (Internet Information Services) Programme, to program the database server PHPMyAdmin Programme is used. The database server is formed to use MySQL Database Programme. The communication between the web server and the database server is realized by using PHP Programme, one of the CGI (Common Gateway Interface) software. The usage of the model is consisted of two stages. One is to form the information by database server and the other is to transfer the information by web server. Pictures and texts, sent from the web server to user, are examined and interpreted by user via Internet browser. In order to develop their interpretations, users make an interrogation by using Internet browser and this interrogation is transferred to web server. The web server sends the interrogation to PHP to in order to explain. PHP examines this and makes a request from the database server. The database server (MySQL) forms the necessary information and sends to PHP. PHP prepares an XVIIIHTML page by using this information. HTML page is sent to user's Internet browser via the web server (IIS). Therefore, the interrogation of user's is replied. The limitations of the model can be summarized as follows.. To analyze 10 architectural precedents;. To choose 5 architectural precedents among them in order to compare;. To limit the transfer of architectural precedents' knowledge with the transfer of syntactic knowledge;. To test of the model is considered in the future. Contributions of the model to design education in terms of design knowledge are to be got the declarative knowledge, to be understood architectural products' characteristics and the relationship between them, to be formed the architectural language, to be understood the relationship between abstract and concrete, to be produced new concepts through gaining the knowledge and to be interpreted the knowledge. Contributions of the model to design education in terms of methods used in design education are to show methods' variety in design education, to speed up the access of the knowledge and the organization of the knowledge for the student, to increase the motivation of the student, to develop the skill of finding solutions to the design problem of the student. In the last chapter, conclusions of the thesis are presented. These can be summarized as follows.. It has been seen for one more time that the nature of the design knowledge is more tacit, more indefinite and more private.. There are more similarities between the past and the present of the design education.. Architectural precedents can be used a source of design knowledge. After understanding the design concept behind architectural precedents, student can use the knowledge of architectural precedents to get the new design ideas.. To use various methods and tools together in design education can strengthen the content of the design education. XIXIt is significant to research on what kind of data the design knowledge is, and how it is passed on the student for the future of the design education and the profession of architecture.