Biophysical studies of progesterone-model membrane interactions
Progesteron-model membran etkileşmesinin biyofiziksel yöntemlerle incelenmesi
- Tez No: 143128
- Danışmanlar: PROF.DR. FERİDE SEVERCAN, PROF.DR. HALİL KIRBIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: DPPC lipozomlar, Progesteron, FTIR, Törbiditi, DSC, DPPC liposomes, Progesterone, FTIR, Turbidity, DSC
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu tezde progesteronun dipalmitol fosfatidilkoline'den (DPPC) oluşan çok katmanlı lipozomlarm termotropik faz davranışı ve fiziksel özelliklerine olan etkisi, katman yapısına zarar vermeyen üç teknikle, yani; Fourier Transform Infrared (FTIR) spektroskopi, 440 nm de törbiditi tekniği ve diferansiyel tarama kalorimetresi tekniği (DSC) kullanılarak incelendi.Sonuçlanınız, lmol% progesteronun DPPC'nin termotropik profilinin şeklinde önemli bir değişikliğe neden olmadığını göstermiştir. Bunun yanısıra, progesterone derişimi yükseldikçe, ana faz geçiş sıcaklığı düşmüş ve faz geçiş eğrisini genişlemiştir. Yüksek konsantrasyon değerlerinde ise (12, 18 ve 24mol%) geçiş sıcaklığı, düşük konsantrasyonlar kadar olmasa da, düşmüştür. DPPC'nin önfaz geçişi, progesteronun eklenmesiyle tamamen yok olmuştur. Progesteron, konsantrasyona bağlı olarak, fosfolipit membranlarmm düzenini değiştirmiştir. Progesteronun düşük konsantrasyonları (3, 6 ve 9mol%) sistemin akışkanlığını artırmış fakat yüksek konsantrasyonları (12, 18 ve 24mol%) membranm asil zincirinin hareketliliğini azaltarak stabile etmiştir. Progesteronun alçak ve yüksek konsantrasyonlarda membran dinamiği üzerindeki zıt etkisi 440 nm de törbiditi çalışması ile de desteklenmiştir. DSC bantları, progesteronun 9mol%'e kadar artan değerleri için genişlemiş ve daha düşük sıcaklık değerlerine kaymıştır. 6 ve 12mol% progesteron değerlerinde, eğri birden fazla bant içermektedir. Bu da faz ayrılmasının bir belirtisidir. Progesteron içeren tüm örnekler önfaz geçişim ortadan kaldırmıştır. FTIR spektroskopisinde C=0 gerilme modlan incelemesi, progesteronun DPPC lipozomlarmm ara bölgesi ile hidrojen bağı yapmadığım, bunun yerine sistemde serbest karbonil grupları oluşturduğunu göstermiştir. Progesteronun katılımıyla ester gruplarının düzensizleştiği ve bu etkinin 6 ve 9 mol% konsantrasyon değerleri için belirgin olduğu bulunmuştur.Lipozom kafa gruplarının 3mol% progesteron bulunurken her iki fazda, 6mol% progesteron bulunurken sıvı kristal fazda hidrojen bağı yaptığı PO~2 gerilme modunun kızılötesi spektroskopisi ile gözlenmiştir. Hidrojen bağı ya progesteronun hidroksil grubu ile ya da kafa grubu etrafında bulunan su molekülleri ile yapılmıştır. Progesteronun diğer konsantrasyonları ile, hidrojen bağ yapımına ilişkin kanıt bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Interactions of progesterone with zwitterionic dipalmitoyl phosphotidylcholine (DPPC) multilamellar liposomes (MLVs) were investigated as a function of temperature and progesterone concentration by using three non-invasive techniques of Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy, turbidity at 440 nm and differential scanning calorimetry (DSC).The results show that lmol% of progesterone does not induce a significant change in the shape of thermotropic profile of DPPC. However as progesterone concentration increases, the main transition temperature decreases and phase transition curve broadens. Higher concentrations (12, 18 and 24mol%) also decreased the transition temperature but not as significantly as lower concentrations. The characteristic pretransition of DPPC was completely disappeared upon the addition of progesterone. Progesterone disorders the phospholipid membranes in a concentration dependent manner. Furthermore, low concentrations of progesterone (3, 6 and 9mol%) increase the fluidity of the system but high concentrations (12, 18 and 24mol%) stabilize the membranes by decreasing the mobility of the acyl chains. The opposite effect of progesterone on membrane dynamics of low and high concentrations was also supported by turbidity studies at 440 nm. DSC peaks broaden and shift to lower temperature degrees with increasing concentrations up to 9mol% of progesterone. At 6 and 12mol% of progesterone, the curve contains more than one peak. This indicates the existence of phase separation. The pretransition of liposomes was eliminated for all samples containing progesterone. Analysis of C=0 stretching bond in FTIR spectroscopy showed that progesterone does not make any hydrogen bonds with the interfacial region of DPPC liposomes, instead it induces free carbonyl groups in the system. Ester groups were found to be disordered by the addition of progesterone and the effect is profound with 6 and 9mol% concentrations.The head group of liposomes were found to make hydrogen bonding in the vicinity of 3mol% of progesterone in both phases and of 6mol% of progesterone in liquid crystalline phase by infrared spectroscopy of PO_2 stretching mode. This hydrogen bonding is made either with the hydroxyl group of progesterone or with the water molecules around the head group. With other concentrations of progesterone, there is no evidence of hydrogen bond formation.