Perceptions of prospective computer teachers toward the use of computer games with educational features in education
Bilgisayar öğretmeni adaylarının eğitici yönleri olan bilgisayar oyunlarının eğitimde kullanılmasına yönelik algılar
  1. Tez No: 143129
  2. Yazar: CAN GÜLFİDAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KÜRŞAT ÇAĞILTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar oyunları, eğitici yönleri olan bilgisayar oyunları, eğitimde bilgisayar oyunları, Computer games, computer games with educational features, computer games in education
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışmada dört farklı üniversitenin Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünde okuyan bilgisayar öğretmeni adaylarının eğitici yönleri olan bilgisayar oyunlarının eğitimde kullanılmasına yönelik algılan araştırılmıştır. Ayrıca katılımcıların eğitici yönleri olan bilgisayar oyunlarım kendi derslerinde ya da tasarlayacakları öğrenim ortamlarında kullanmalarına yönelik gelecek planlan incelenmiş ve katılımcıların bilgisayar oyunlarım oynamaya yönelik özellikleri de araştırılmıştır. Çalışmanın örneklemini, Ankara, Gazi, Hacettepe ve Orta Doğu Teknik Üniversitesinin Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümlerinden 116 öğrencioluşturmaktadır. Veriler anket ve görüşme yoluyla toplanmıştır ve verileriri analizinde tanımlayıcı istatistiksel ve nicel veri analizi yöntemleri kullanılmıştır. Bu çalışma, katılımcı bilgisayar Öğretmeni adaylarının, eğitici yönleri olan bilgisayar oyunlarının eğitimde kullanılmasına yönelik, olumlu algılan olduğunu göstermiştir. Bunun yanında, pek çok katılımcı bu tür oyunları gelecekteki mesleklerinde kullanmayı planladıklarını belirtmişlerdir. Fakat, az da olsa bu tür oyunların eğitimde kullanılması açısından, bazı konularda, katılımcıların kuşkulan da olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the perceptions of prospective computer teachers, who have been studying at the Computer Education and Instructional Technology (CEIT) departments of four different universities, toward the use of computer games with educational features in education. It also examines the nature plans of the participants regarding the use of cpmputer games with educational features in their courses or in learning environments that they will design and it explores the participants' computer game playing characteristics as well. The subjects of this study were 116 students from the Computer Education and Instructional Technology departments of four universities: Ankara, Gazi, Hacettepe and the Middle East Technical University. The data were collected through a questionnaire andinterviews. The data were analyzed by using descriptive statistics and qualitative analysis methods. This study reveals that the prospective computer teachers who participated in this study have positive perceptions toward the use of computer games with educational features in education. Moreover, most of the participants plan to use such games in their future professions according to their responses. However, it is revealed that participants also have doubts about some issues regarding the use of such games in education, although this is a rare case.