Equipotential projection based magnetic resonance electrical impedance tomography (MR-EIT) for high resolution conductivity imaging
Yüksek çözünürlüklü iletkenlik görüntüleri oluşturmak için eş gerilim yansıtmalı manyetik rezonons-elektriksel iletkenlik tomografisi görüntüleme
  1. Tez No: 143132
  2. Yazar: MAHİR SİNAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MURAT EYÜBOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: elektriksel empeclans görüntüleme, manyetik rezonans gö rüntüleme, akım yoğunluğu görüntüleme, electrical impedance tomography, magnetic resonance imaging, cur rent density imaging
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada, yüksek çözünürlüklü ve doğru iletkenlik görüntüleme için do laysız bir Manyetik Rezonans Elektriksel Empedans Tomografisi (MR-EIT) görüntüleme yöntemi önerilmiş ve deneysel olarak gerçeklenmiştir. Bu yeni teknikde, Elektriksel Empedans Tomografisi ve Manyetik Rezonans Görüntü leme teknikleri birlikte kullanır. Yüzey gerilim ölçümleri geleneksel Elektrik sel Empedans Tomografisi (EIT) tekniği, akım yoğunluğu ölçümleri Manyetik Rezonans-Akım Yoğunluğu Görüntüleme tekniği kullanılarak gerçekleştirilir. MR-EIT için 0.15 Tesla ODTÜ - EE MRI sistemi kullanılmış ve MR-CDI için zıt DC akım uygulama yöntemi benimsenmiştir. Hızlı ve döngüsel ol mayan görüntü oluşturma algoritması eş-gerilim eğrilerinin akım vektörlerine dik olduğu gerçeğine dayanmaktadır. Önerilen yöntem ve iletken ve yalıtkan cisimler için deneysel ve yaratılmış veri ile denenmiş ve sonuçlar sunulmuştur.Benzetim sonuçlarında iletkenlik görüntülerinde hata arka fon için 12.4%- 13.9% ve cisim için 22.4%-32.9% olarak hesaplanmıştır. Uzamsal çözünürlük konumdan bağımsızdır ve Manyetik Rezonans Görüntüleme piksel büyüklüğü nün iki katı ile ile sınırlıdır. Sonuçlar önerilen yöntemin yüksek çözünürlüklü ve doğru iletkenlik görüntüleri oluşturmak için kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, a direct reconstruction algorithm for Magnetic Resonance Electrical Impedance Tomography (MR-EIT) is proposed and experimentally implemented for high resolution true conductivity imaging. In MR-EIT, elec trical impedance tomography (EIT) and magnetic resonance imaging (MRI) are combined together. Current density measurements are obtained making use of Magnetic Resonance Current Density Imaging (MR-CDI) techniques and peripheral potential measurements are determined using conventional EIT techniques. 0.15 Tesla METU MRI system is used for MR-EIT technique and opposite DC current injection method is adopted for MR-CDI technique. The fast, non-iterative image reconstruction algorithm used in reconstructing inte rior conductivity distribution is based on the fact that equip otential lines are perperdicular to current vectors. The suggested method is tested on both sim ulated and experimental data for conductor and insulator objects and results are presented. In the simulation results, error in the reconstructed conductiv ity is found to be between 12.4%-13.9% for background and 22.4%-32.9% for the object. The spatial resolution is space independent and is limited by twice, the MRI pixel size. It is shown that the proposed technique can be used to re construct conductivity images with high resolution and accurate conductivity.